Zorg & Zekerheid Leiden vs Aris Leeuwarden

Aris beleeft offday in tweede wedstrijd Basketbal Cup

Aris Leeuwarden moest het in de kwartfinale van de Basketbal Cup opnemen tegen ZZ Leiden. De eerste wedstrijd in eigen Kalverdome werd met 74-83 verloren. De Friezen beleefden in het tweede bekertreffen een complete offday tegen ZZ Leiden. Na een zeer zwak gespeelde eerste helft kon Aris ZZ Leiden geen pijn meer doen en verloor met 100-66.

Aris Leeuwarden hield in de eerste ontmoeting van dit tweeluik in de Basketbal Cup lang stand tegen ZZ Leiden. Na een gelijk opgaande strijd moest Aris uiteindelijk het hoofd buigen voor de lijstaanvoerder in de nationale fase van de BNXT League. Bij een 51-46 voorsprong halverwege het derde kwart kregen de Friezen een 0-13 run tegen. Daarna liep het team steeds achter de feiten aan en verloor met 74-83. Woensdag was de return in de Vijf Mei Hal in Leiden. Voor een plek in de halve finale moest het team van coach Vincent van Sliedregt met minimaal tien punten verschil winnen.

Prima start onderbroken door 0-13 run Shaquille Doorson opende voor Aris en incasseerde daarna in de rebound direct al zijn eerste fout. Aris reduceerde de negen punten achterstand binnen twee minuten tot drie. Na vijf minuten draaide Leiden de rollen om en kwam o.a. door twee drietjes op 12-9. Na een 13-0 run dubbelde Leiden naar 18-9 en moest Van Sliedregt in zijn eerste time out vluchten. De komst van Cameron Satterwhite onderbrak de run en de ranke Amerikaan vuurde zijn eerste drietje af. Leiden wist het netje in het eerste kwart met vijf drietjes probleemloos te vinden en liep na een kwart spelen uit naar 27-16. Wedstrijd in tweede kwart beslist Cameron opende het tweede kwart. Maar Aris had het moeilijk terwijl Leiden van afstand (7x3) bleef vuren. Bij een stand van 37-20 riep Van Sliedregt zijn spelers andermaal naar de kant. Maar er zat bakken zand bij de Friezen in de vuurlinie en Leiden liep verder uit naar 41-22. Schaftenaar dubbelde voor de tweede keer en nu naar 48-24. Duidelijk was, dat het daarna een kansloze missie was om de halve finale nog te bereiken. Na een 7-0 run van Aris kwamen de Friezen nog wel terug naar 48-31. Kaleb Warner (9) en Kristinn Palsson (7) waren de schutters bij de Leeuwarders.  Het wachten was bij Aris op rasschutter Keevan Veinot die tot dat moment nog droog stond. Bij rust was de stand 50-31 na een matig gespeelde eerste helft. Ook na rust geen pijn Na de openingsscore van Leiden testte Doorson de ring nogmaals en kwam Veinot met zijn eerste vier punten langs. Het was echter te weinig om de Sleutelstad bewoners pijn te doen. Met nog een kwart te gaan was de achterstand 73-49. Het laatste kwart begon met een enkelblessure van Bob Berghuis. Jurrian Douwes opende met zijn tweede drietje het laatste kwart nog wel voor Aris. Maar Leiden scoorde er ook in het laatste kwart lustig op los en er dreigde een century nederlaag. Aris verloor uiteindelijk, met 100- 66. Kwartstanden: 27-16, 23-14, 23-18, 27-17. Kwartfinale Beker uitslagen: Lokomotief - Landstede Zwolle: 75 - 84. Zwolle reglementair naar 1/2 finale. 1e Apollo Amsterdam - Zeeuw & Zeeuw Feyenoord: 56 - 78. 2e Zeeuw & Zeeuw Feyenoord - Apollo Amsterdam: 90 - 68. Zeeuw & Zeeuw door naar 1/2 finale.  

1e. Aris Leeuwarden - ZZ Leiden: 74 - 83.      2e. ZZ Leiden – Aris Leeuwarden:100-66. ZZ Leiden door naar halve finale.  

Heroes Den Bosch - Donar Groningen                            23 december en return op 12 januari

Kerstreces Staf en spelers gaan nu genieten van een kort kerstreces en kunnen zich daarna volledig richten op de competitie. De wedstrijden krijgen een vervolg op zaterdag 7 januari 2023. Dan reizen de Friezen naar Weert om het in het bronsgroen eikenhout op te nemen tegen Basketbal Academie Limburg (BAL).

Wedstrijd informatie

Datum : 21 december 2022 20:30
Locatie : Vijf Meihal, Leiden
Seizoen : 2022-2023
Zorg & Zekerheid Leiden 100
Aris Leeuwarden 66
Terug naar overzicht