Yoast United vs Aris Leeuwarden

Aris wint belangrijke wedstrijd uit bij Yoast United

Dinsdag speelde Aris Leeuwarden een uitwedstrijd tegen Yoast United. Een kraker. De nummer drie tegen de nummer vijf in het nationaal deel van de BNXT League. De eerste ontmoeting in eigen Kalverdome werd knullig uit handen gegeven. Aris liet zich deze keer niet verrassen en won met de duidelijke cijfers van 74-93.

Aris Leeuwarden tegen Yoast United was na negen wedstrijden de eerste van de tweede helft in de nationale fase van de BNXT League. Beide teams timmeren dit seizoen, met een derde en vijfde plek, flink aan de weg voor een plek in de Elite Gold tegen de Belgen.

De Friezen staan op de ranglijst en een puntje voor maar zijn op revanche uit. Dit om de smaak van de ‘onnodige’ thuisnederlaag weg te poetsen. In eigen Kalverdome werd een zeker lijkende zege, zestien punten voorsprong in het laatste kwart, uit handen gegeven. Aris moet dan ook met minimaal drie punten verschil winnen voor een voorsprong in het onderling resultaat.

Prima start Aris speelde zonder de aan zijn elleboog geblesseerde Tom Kubank. Dat belette Shaquille Doorson niet om de wedstrijd met een spetterende dunk te openen. Keevan Veinot vuurde een bommetje af welke Kaleb Warner dunnetjes overdeed naar een 0-8 voorsprong. Yoast United antwoorde met een 11-0 run en nam voor het eerst een voorsprong. De in het veld gekomen Bob Berghuis zette de Friezen met een ver afstandsschot weer op voordeel. Het bleef daarna stuivertje wisselen met een 19-19 gelijke stand na een kwart spelen.

Sterk tweede kwart Yoast United opende het twee kwart waarna Berghuis zijn tweede bom afvuurde. Kristinn Palsson en Reinder Brandsma zetten het belangrijke 21-26 verschil op het bord en coach Vervaeck in een time out moest vluchten. Aris wist de voorsprong lang rond de vijf punten in zijn voordeel te behouden. Na een dunk van Veinot moest de Yoast United coach andermaal aan de noodrem trekken. Rasschutter Veinot voelde zich in sporthal De Kooi in Bemmel als een vis in het water. Met zijn vijftiende punt voor rust tilde hij de voorsprong weer naar acht punten: 32-40. Een dunkje naar 32-42 bekroonde zijn schuttersgeweld. Kaleb Warner (3) en Doorson (boem) tilden het verschil naar 15 punten. Voor rust zette captain Tim Hoeve een knappe 33-49, de grootste voorsprong, op het bord. Precies die zestien punten verschil die daarna in eigen Kalverdome verkwanseld werden.

Na rust Doorson opende met een alley-oop dunk na rust en met een dunk het verschil weer naar 20 punten tilde. Yoast United antwoorde met een 8-0 run en was het coach Vincent van Sliedregt die orde op zaken moest stellen. Een tweede alley-oop van Doorson onderbrak de verdere opmars en de rots in de branding met een dunk het verschil weer opschroefde naar 42-59. Uitblinker Veinot vuurde weer naar 20 punten verschil. Eind derde kwart zag Aris de Bemmelaars terugkomen naar 55-69.

Laatste kwart Met een and-1 opende Yoast het laatste kwart naar 57-69. De doordunk van Doorson was daarna een welkom en laat sinterklaascadeau. Maar na een tweede and-1 maakte Yoast de wedstrijd weer spannend met nog tien punten verschil: 61-71. Een onderschepping van Veinot rondde hij zelf af met een dunk en was het verschil met nog zes minuten te gaan, juist: 64-80. En waar hadden wij dat eerder gezien? Maar de Leeuwarder Leeuw liet zich deze keer niet weer verrassen. Mike Schilder (Yoast United) ging twee keer in de fout (onsportief en technisch) en moest het veld verlaten. Het leverde Aris ‘slechts’ drie punten op maar de wedstrijd was bij een stand van 64-83 gespeeld. Aris deed zijn plicht door deze uiterst belangrijke ontmoeting uiteindelijk met 74-93 over de streep te trekken. Man of the match was Keevan Veinot met 26 punten, 6 rebounds en 4 assist. Shaquille Doorson volgde op de voet met 22 punten en 7 rebounds. Hij mocht met een drietje de 93 punten op het bord zetten.

Kwartsstanden: 19-19, 14-30, 22-20, 19-24. Schutters Aris: Keevan Veinot 26, Shaquille Doorson 22, Kristinn Palsson 11, Bob Berghuis 10, Kaleb Warner 9, Reinder Brandsma 6, Tim Hoeve 4 en 6 assist, Cameron Satterwhite 4, Jurrian Douwes 1,

De competitiewedstrijd van vrijdag 9 december tegen Heroes Den Bosch is verschoven naar 11 februari 2023.

Loting Basketbal Cup Na loting zijn dit de kwartfinales Basketbal Cup (uit en thuis). Eerstgenoemde speelt eerst thuis.

Weekend 17 december A - Heroes - Donar B - Apollo - Feyenoord C - Lokomotief - Landstede D - Aris - ZZ Leiden

Halve finales weekend 21 januari Winnaar B - Winnaar C Winnaar A - Winnaar D De finale staat gepland op zondag 12 maart.

Wedstrijd informatie

Datum : 06 december 2022 20:30
Locatie : De Kooi, Bemmel
Seizoen : 2022-2023
Yoast United 74
Aris Leeuwarden 93
Terug naar overzicht