Heroes Den Bosch vs Aris Leeuwarden

Aris Leeuwarden stond zaterdag voor een zware klus in de uitwedstrijd tegen regerend landskampioen Heroes Den Bosch dat deze avond haar 70 jaar bestaan vierde. De Friezen konden het feestje van de Bosschenaren niet verstoren en verloren met 85-70.

Na de spectaculaire winst afgelopen week in MartiniPlaza op Donar Groningen, stond Aris Leeuwarden zaterdag andermaal voor een zware klus in de uitwedstrijd tegen de regerend landskampioen -en FIBA Europa Cup deelnemer Heroes Den Bosch. Ook dit seizoen is de ploeg uit Den Bosch, onder leiding van oud-Aris coach Erik Braal, de grote favoriet voor het behalen van zijn 18e landstitel. Afgelopen woensdag speelde Heroes nog een (verloren) wedstrijd in de FIBA Europa Cup in Zwitserland. Grote vraag was dan ook: hoe heeft Heroes deze nederlaag verwerkt en kunnen de Friezen het de Brabanders drie dagen later moeilijk maken.

70 Jaar basketbal Den Bosch In een feestelijke ambiance, basketbal in Den Bosch viert zijn 70-jarig bestaan waarvan 40 jaar in de basketbal arena de Maaspoort, moest Aris Leeuwarden natuurlijk ‘kanonnenvoer’ worden om de feestvreugde te verhogen. Aris kon Heroes lang bijblijven, maar verloor uiteindelijk met 85-70.

Aris eerste helft evenknie van landskampioen Aris speler Kristinn Palsson mistte van acquit drie vrije worpen waarna Heroes onder oorverdovend gejuich Thomas van der Mars de Bosschenaren naar 4-0 voorsprong schoot. Kaleb Warner vuurde zijn eerste drietje af en Aris coach Vincent van Sliedregt zijn spelers bij een 11-3 achterstand naar de kant riep. Keevan Veinot pakte de handschoen op naar 11-7. Tim Hoeve zorgde voor de aansluiting. Met één benutte vrije worp van Tom Kubank en een drietje in de buzzer van Palsson werd het eerste afgesloten met een kleine 19-14 achterstand. Chris-Ebou Ndow was bij Heroes de gevierde man met de helft van de productie. Kaleb Warner opende voor Aris het tweede kwart met een drietje waarna ook Bob Berghuis zich met een bommetje aan het front kwam melden. Aris kon aankleven met nog steeds een kleine 25-22 voorsprong voor de jubilaris. Berghuis knalde met zijn tweede de Friezen naar 25-25. Even namen de Friezen een kleine voorsprong naar 29-30. Shaquille Doorson dunkte Aris nogmaals naar een puntje voorsprong, waarna Heroes het initiatief overnam en het eerste kwart werd afgesloten met zes puntjes (40-34) voorsprong voor de Bosschenaren.

Tweede helft Keevan Veinot opende voor Aris het tweede kwart. Onder aanvoering van International Thomas van der Mars stuitte de verdere opmars en schoot Heroes naar een (voorlopig) grootste voorsprong: 48-38. Na een schotloze periode vluchtte van Sliedregt bij een 51-39 achterstand in een time out. Deze werd beloond met een bommetje van Veinot die met twee vrije worpen Aris weer in de race hield: 51-44. Na een paar slordige momenten vluchtte Heroes weer naar dertien punten voorsprong. Met nog een kwart te gaan was het nog steeds een wedstrijd bij een stand van 61-52.

Laatste kwart Heroes opende het laatste kwart met een 9-2 runnetje. Een dunk van Doorson stookte het vuurtje bij de Leeuwarder Leeuw weer even op en met een bommetje en een vrije worp werd het verschil weer teruggebracht naar 70-60 met nog vijf minuten te gaan. Aris kon tegen de 17-voudig landskampioen ook in het laatste kwart lang bijblijven en vocht zich zelfs weer terug naar 78-70. Uiteindelijk moesten de Friezen met een 85-70 nederlaag genoegen nemen.

Kwartstanden: 19-14, 21-20, 21-18, 24-18.

Donderdag speelt Aris een thuiswedstrijd tegen Basketbal Academie Limburg.

Wedstrijd informatie

Datum : 14 oktober 2022 20:30
Locatie : Maaspoort, Den Bosch
Seizoen : 2022-2023
Heroes Den Bosch 85
Aris Leeuwarden 70
Terug naar overzicht