Donar Groningen vs Aris Leeuwarden

Zaterdag speelde Aris Leeuwarden in MartiniPlaza de Derby van het Noorden tegen Donar Groningen. Tegen de zevenvoudig landskampioen en bekerwinnaar won Aris verdiend met 70-76. Voor de Friezen was het zaterdag, na het verlies van afgelopen week tegen Yoast United, in de Derby van het Noorden tegen Donar haar tweede seizoen wedstrijd. De Groningers, zevenvoudig landskampioen en zevenvoudig bekerwinnaar en Europa Cup deelnemer, openden zaterdag in eigen MartiniPlaza de competitie. Afgelopen seizoen won Aris in eigen Kalverdome haar eerste competitiewedstrijd in de nationale ronde van de ‘hagelnieuwe’ BNXT-League tegen Donar. Zaterdag was Aris in Groningen met een 70-76 overwinning andermaal de sterkste.

Stroeve start met voorsprong afgesloten
Na de opening score van Donar kabbelde de wedstrijd na vijf minuten spelen naar 5-6 voorsprong voor de Friezen. Beide ploegen hadden in het eerste kwart moeite het netje te vinden. De in het veld gekomen Bob Berghuis knalde Aris met een drietje naar 7-11 voorsprong en coach Matthew Otten in zijn eerste time out moest vluchten. Na de 9-15 voorsprong voor Aris werd het eerste kwart na een drietje van Berghuis met 11-18 afgesloten. In het tweede kwart opende Donar met twee scores naar 15-18 waarna Berghuis zijn derde drietje afvuurde. Met zijn vierde naar 19-24 bleef Aris steeds aan de goede kant van de score. Een dunk van Shaquille Doorson tilde het verschil naar 23-31. Na een tweede bom van Tim Hoeve, en bij een stand van 25-36, vluchtte Donar coach Otten andermaal in een time out. Terwijl de drietjes Donar om de oren vlogen, knalde Tom Kubank de 27-40 ruststand op het scorebord.

Na rust
Aris bleef ook na rust de bommetjes afvuren waarbij de voorsprong in stand bleef en de Friezen naar 14 punten (32-46) uitliepen. Kaleb Warner kwam zich ook steeds meer aan het front melden en coach Otten bij een stand van 36-51 zijn spelers andermaal moest bijpraten. Kristinn Palsson scoorde met zijn tiende punt de stand naar 38-53. Warner vuurde naar een grootste voorsprong (38-56) met nog drie minuten in het derde kwart te gaan. Donar kwam nog wel iets terug, maar Aris mocht zich met een knappe 49-60 voorsprong opmaken voor het laatste kwart.

Laatste kwart
Donar opende het laatste kwart met een bommetje van Kjeld Zuidema die met een score de wedstrijd weer open speelde naar 56-59. Hoeve vuurde een drietje af en gaf de Friezen weer de nodige lucht naar 56-64. Palsson drukte het verschil naar tien punten (56-66) met nog ruim vijf minuten te gaan. De laatste minuten verliepen nerveus. Warner doorbrak een runnetje van Donar naar 59-68 en met een drietje naar 59-71. Met nog drie minuten te gaan was het verschil elf punten in Fries voordeel. Na een rustgevende time out van coach Vincent van Sliedregt strafte Donar een onsportieve fout van Kubank met vier punten af naar 70-72 met balbezit voor de Groningers. Het zou toch niet? Er waren op dat moment nog 28 seconden te gaan. Een ‘pudding’ van Donar bracht Aris balbezit met Doorson aan de vrije worplijn met een score naar 70-73. Met nog 10 seconden op de klok mocht Tim Hoeve met twee benutte vrije worpen de overwinning veilig stellen. Warner zette met zijn 20ste punt de 70-76 eindstand op het scorebord.

Eindstand: 70-76.

Volgende week vrijdag speelt Aris een uitwedstrijd tegen Heroes Den Bosch.

Wedstrijd informatie

Datum : 08 oktober 2022 19:30
Locatie : Martiniplaza, Groningen
Seizoen : 2022-2023
Donar Groningen 70
Aris Leeuwarden 76
Terug naar overzicht