Aris Leeuwarden vs Yoast United

Aris Leeuwarden opende het seizoen 2022/2023 in de nationale ronde van de BNXT-League met een nederlaag tegen Yoast United. In het Kalverdome was het team uit Bemmel Gelderland na een spectaculair duel in de slotseconden met 92-94 de sterkste.

Lang leek het erop dat de Friese basketballers er met de zege vandoor zouden gaan. Maar in het vierde kwart werd een comfortabel lijkende 86-70 voorsprong uit handen gegeven. Yoast United knalde met nog 7 minuut 30 seconden te gaan er met 24 punten overheen. Het team van Vincent van Sliedregt bleef op 6 punten hangen.

Nerveuze start van competitie
Beide teams hadden een nerveuze start. Voor Aris was het de IJslander Kristinn Palsson die de eerste punten op het scorebord zette. Na een drietje van de Canadees Keevan Veinot (topscoorder met 23 wedstrijdpunten) naar 11-8 nam Yoast het initiatief en sloot het eerste kwart met een lichte 22-25 voorsprong af.

Na een aarzelende start van het tweede kwart, stond het vizier bij de Friezen op scherp. Oud Yoast United speler Kaleb Warner (goed voor 22 wedstrijdpunten) zette Aris met twee bommetjes op het juiste spoor. Na 34-34 denderde de Aris trein naar 49-40 bij rust. Met al drie pf in zijn achterzak, en het bommetje van Reinder Brandsma, waren de rollen weer duidelijk omgedraaid in Aris voordeel.

Derde kwart alle remmen los
Shaquille Doorson opende voor Aris het tweede kwart gevolgd door een vuurpijl van Warner naar 54-42. Een 2-13 run van het team van Paul Vervaeck (58-55) deed de Leeuwarders niet schrikken. Na een time-out van coach van Sliedregt werd het vuurpeloton in stelling gebracht. Vier bommetjes, twee van Palsson en twee van Veinot, waren de basis voor een spectaculair (30-27) derde kwart. Kanttekening: als de verdedigende stellingen ook hun werk hadden gedaan was de wedstrijd waarschijnlijk al beslist. Nu moest Aris in het laatste kwart (79-67) nog weer alle zeilen bijzetten om er nog een overwinning uit te slepen.

Dramatisch en nerveus laatste kwart
De opening van het laatste kwart verliep nog goed. Tom Kubank (Australië) leek met een drietje Aris naar veilige haven te schieten. Brandsma zette de 86-70 op het bord waarna coach Vervaeck in een time out vluchtte die de wedstrijd op zijn kop zette. Aris was het spoor bijster, terwijl Yoast United speler Spencer Levi zijn team bij de Hand nam en met zes punten op rij op het juiste spoor zette. Brandsma verdween met vijf fouten naar de bank, gevolgd door Doorson waarna de verdedigende stellingen volledig afbrokkelden. Maar met nog 1 min. 42 sec. te gaan lagen er bij een 92-84 voorsprong nog steeds kansen op een overwinning. Na drie bommetjes van Yoast, en een volledig droogstaand Aris, gingen de Gelderlanders er alsnog met de zege vandoor.

Eindstand: 92-94.

Kwartstanden: 22-25, 27-15, 30-27, 13-27.

 

Wedstrijd informatie

Datum : 30 september 2022 20:00
Locatie : Kalverdijkje - Leeuwarden
Seizoen : 2022-2023
Aris Leeuwarden 92
Yoast United 94
Terug naar overzicht