Aris Leeuwarden vs BC Apollo Amsterdam

Aris na century winst op Apollo aan kop van de ranglijst

Voorafgaande de wedstrijd tegen Apollo Amsterdam wist Aris Leeuwarden van de vijf gespeelde competitiewedstrijden drie te winnen. Vrijdag zegevierde Aris voor de vierde maal dit seizoen waarvan de laatste drie op rij. Na de 110-94 winst op Apollo Amsterdam bezetten de Friezen de koppositie in de nationale ronde van de BNXT League.

Aris Leeuwarden stond na het verlies tegen Heroes Den Bosch voor een belangrijk drieluik tegen BAL – Den Helder – Amsterdam. Drie must win games om zicht te houden op een plek bij de eerste vijf in de nationale ronde van de BNXT League. De nummers één t.e.m. vijf plaatsen zich in de elite Gold tegen de top vijf uit België. Een ‘voorlopige’ koppositie stond zelfs op het spel. Het verschil in gespeelde wedstrijden geeft overigens wel een enigszins vertekend beeld. ‘Drieluik binnen negen dagen volbracht’ Het waren, met drie wedstrijden binnen negen dagen, drukke dagen voor de Friese profbasketballers. Spelen voor een belangrijk drieluik en ruiken aan, om als ranglijstaanvoerder het weekend in te gaan De Friezen voldeden aan hun opdracht door eerst BAL -en daarna Den Helder te verslaan. Vrijdagavond moest in eigen Kalverdome de slagroom op de taart gespoten worden. Apollo Amsterdam, nog zonder overwinning, met een nederlaag naar huis sturen.  

Vermakelijk duel met century overwinning Aris volbracht de opdracht met verve door ook Apollo na een century overwinning terug naar huis te sturen. In een vermakelijk duel stond de schutterij bij Aris op scherp. Maar liefst zes spelers kwamen in eigen Kalverdome in de dubbele punten. Een hoofdrol was er weggelegd voor Shaquille Doorson die hangend en wurgend, en met totaal 25 punten, bijna een kwart voor zijn rekening nam. Apollo mocht de wedstrijd met een drietje nog wel openen, maar waarvan later zou blijken dat dit het enige moment was dat de Amsterdammers op voorsprong stonden. Kalb Warner zette zijn team daarna op het juiste spoor met als resultaat een 13-0 run. Na een rappe 16-5 voorsprong kwam Apollo met een 0-9 run weer dichterbij. Na tien minuten spelen was het nog steeds een wedstrijd: 22-19. Sterk tweede kwart Apollo opende ook een vermakelijk tweede kwart. Tom Kubank nam het stokje van Warner over naar een weer ruimere voorsprong. Na vijf minuten spelen werd het eerste gat naar tien punten geslagen en ook Doorson zich aan het front kwam melden. De weer opgeleefde Warner vuurde twee bommetjes af naar de voorlopig grootste 55-42 voorsprong voor rust. Doorson mocht zijn hobby tentoonstellen met een tussentijds dunkje. Na rust sneltrein niet te stoppen Na rust denderde de sneltrein van de Friezen door. Na een lay-upje van Doorson liet de IJslander Kristinn Palsson de ondergrondse bronnen in het redelijk drukbezette Kalverdome borrelen. Met twee bommetjes plus bonis dwong hij Apollo definitief op de knieën. Geholpen door een weer als vanouds onder de borden buffelende Reinder Brandsma leek het laatste kwart een formaliteit met ruim 21 punten voorsprong naar 83-62. Begin laatste kwart slappe hap Brandsma mocht het laatste kwart nog wel openen, maar daarna was het slappe hap bij de Friezen. Kreeg een 0-13 run om de oren en even leek het weer een wedstrijd te worden. Coach Vincent van Sliedregt moest met een time-out zijn spelers dat moment even tot de orde roepen. Warner pakte de draad weer op, maar het bleef een poosje hangen en wurgen. Met nog vijf minuten te spelen was de voorsprong teruggebracht naar 93-86. De Canadees Keevan Veinot bleef daarna echter ijskoud aan de vrije worp lijn waarna het ‘Doorson show-time’ werd. Met een spetterende dunk en twee lay-upjes maakte ‘de Friese reus’ ook vanaf de vrije worplijn geen fouten.  Man of the match Shaquille Doorson liet de Leeuwarder Leeuw brullen naar een ruime 110-94 winst. Als kers op de taart weet Aris Leeuwarden zich in ieder geval één dag verzekerd van de nummer een positie op de ranglijst. Kwartstanden: 22-19, 33-23, 28-20, 27-32. Scores Aris: Shaquille Doorson 25, Tom Kubank 17, Kristinn Palsson 16, Keevan Veinot 15, Kaleb Warner 15, Reinder Brandsma 11, Tim Hoeve 5, Bob Berghuis 3, Cameron Satterwhite 3.

Wedstrijd informatie

Datum : 28 oktober 2022 20:00
Locatie : Kalverdijkje, Leeuwarden
Seizoen : 2022-2023
Aris Leeuwarden 110
BC Apollo Amsterdam 94
Terug naar overzicht