ZZ Leiden - Aris Leeuwarden

Aris sluit 2021 af met zware nederlaag tegen ZZ Leiden

Na een streak van drie overwinningen voor Aris volgde er een van drie nederlagen. In zijn laatste wedstrijd in dit jaar reisde het team van coach Vincent van Sliedregt af naar Leiden. ZZ Leiden was met 114-68 veel te sterk voor de Friezen. 

Woensdagavond speelde Aris zijn laatste wedstrijd in dit troosteloze corona jaar 2021 tegen ZZ Leiden. Het was dit seizoen de eerste confrontatie tegen de regerend -en viervoudig landskampioen. Daarna volgt er een kort kersreces, gevolgd door een uitwedstrijd tegen Den Helder Suns op 9 januari

De midweekse uitwedstrijd tegen ZZ Leiden leek op voorhand een onmogelijke missie voor de Friezen. Afgelopen week kleineerde ZZ Leiden Donar Groningen in eigen MartiniPlaza met 63-92. Ook Europees is de formatie van coach Geert Hammink succesvol. De Sleutelstadbewoners zijn ‘enigszins gelukkig’ doorgedrongen tot de tweede groepsfase.

Eerste kwart

Jose Dimitri Maconda opende de wedstrijd in de Sleutelstad. Met een and-1 tilde George Brock de voorsprong naar 1-5. Aris had een prima scorende start en bij een stand van 8-11 vluchtte Leiden Coach Hammink in zijn eerste time-out. 

Het was Maconda die zich in het eerste kwart met zeven punten als een vis in het water. En kwamen de Friezen even op achterstand, dan was er altijd weer Ryan Logan die zijn bom afvuurde naar 22-22. Leiden sloot het eerste kwart met een minimale 24-22 voorsprong af.

Tweede kwart

Ex-Aris speler Arunas Mikalauskas opende voor ZZ Leiden het tweede kwart. Reinder Brandsma en captain Tim Hoeve verhinderden daarna de verdere opmars (26-26) van de thuisploeg. Na een 8-0 run van Leiden riep coach Van Sliedregt zijn spelers naar de kant. Brock en Maconda (3) pakten de draad weer op naar 34-31. 

Aris kon weer aanhaken na vijf punten van Logan, maar Leiden kon het verschil verder voor rust steeds weer naar 8/10 punten tillen. In de buzzer vuurde Brock zijn eerste bommetje af naar 49-41 ruststand. Maconda was voor rust ‘Man of the Match’ met 12 punten. Ook Logan en Brock zaten met 10 punten in de dubbele cijfers.

Na rust

Na rust liep Leiden snel weg naar 62-48. Twee bommen van Tim Hoeve hielden de Friezen nog weer levendig naar 64-54. Aris bleef dapper weerstand bieden, maar de regerend landskampioen begon zijn ritme meer en meer te vinden. Met nog een kwart was de wedstrijd bij een stand van 77-57 dan ook gespeeld.

Laatste kwart

In het vierde kwart was de pijp helemaal leeg bij de Friezen. Mikalauskas wees de Sleutelstad bewoners uiteindelijk naar een overtuigende 114-68 overwinning. De bredere selectie van Leiden met 35 tegen 5 bankpunten sprak daarbij boekdelen.

Kwartstanden: 24-22, 25-19, 28-16, 37-11.

Scores Aris: George Brock 17, Tim Hoeve 14, Ryan Logan en Jose Dimitri Maconda ieder 12, Reinder Brandsma en Shaquille Doorson ieder 4, Dikymbe Martin, Quin Cooper 2. 

Cross-border BNXT League uitgesteld

Naar aanleiding van het besluit van de Belgische en Nederlandse regering om wedstrijden achter gesloten deuren te laten spelen, is besloten om de eerste twee speeldagen van de grensoverschrijdende fase te verplaatsen naar een later te bepalen midweekmoment in maart-april.

In combinatie met de pauze van de landenteams wordt de start van de grensoverschrijdende fase dus uitgesteld tot het weekend van 5 maart

De einddatum van de grensoverschrijdende fase blijft 29 april en de einddatum van de play-offfase blijft ongewijzigd op juni 10.

Gewijzigd programma Aris

De eerdere programmering voor januari gaat ook de schop. Het programma voor Aris ziet er in de januari en februari maand nu als volgt uit:

9-1         Den Helder Suns uit

12-1       Landstede Zwolle uit

23-1       Yoast United uit

4-2         Yoast United thuis

16-2       Donar Groningen uit

19-2       ZZ Leiden thuis

Beker

De kwartfinale voor de beker tegen Zeeuw en Zeeuw Feyenoord Rotterdam wordt gespeeld in het weekend van 15 (uit) en 16 januari (thuis).

In beide landen werden ook de thuiswedstrijden in de halve finales van de bekercompetities verplaatst, respectievelijk in het weekend van 4-5-6 februari in België en in het weekend van 11-12-13 februari in Nederland.

 

Wedstrijd informatie

Datum : 22 december 2021 20:30
Locatie :
Seizoen : 2021-2022
ZZ Leiden 114
Aris Leeuwarden 68
Terug naar overzicht