Yoast United - Aris Leeuwarden

Aris uit bij Yoast United onderuit

Aris Leeuwarden speelde zondag een uitwedstrijd tegen Yoast United. Een ‘must win game’ om zich te plaatsen voor de Elite Gold in de cross-border wedstrijden. Aris liep in Bemmel de gehele wedstrijd achter de feiten aan en verloor met 94-83.

De strijd om een plaats in de Elite Gold, de beste vijf van de ranglijst, hangt voor Aris Leeuwarden aan een zijden draadje. Minstens zo belangrijk is nu plaats zes om verzekert te zijn van deelname aan de nationale play-offs. 

Concurrent Zeeuw & Zeeuw Feyenoord versloeg zaterdag verassend koploper Heroes Den Bosch. De Rotterdammers hadden voorafgaande de wedstrijd tegen Yoast United een punt meer dan Aris. Daarnaast bovendien een ‘bonuspunt’ meer na onderling voordeel. De Friezen kunnen zich met nog vier competitiewedstrijden te gaan dan ook geen misstappen meer veroorloven zich te plaatsen voor de Elite Gold.

Zondag namen de Friezen het in Gelderland op tegen een andere concurrent: Yoast United. Zowel Yoast United als ook Aris Leeuwarden hebben beiden acht wedstrijden verloren. Aris heeft twee wedstrijden meer gespeeld. Heroes Den Bosch en ZZ Leiden zijn al verzekerd van een plaatst in de Elite gold.

Eerste kwart

Aris opende het bal in Sportcentrum de Kooi in Bemmel. Ryan Logan, Nigel Pruitt en een and-1 van Jose Dimitri Maconda zetten de Friezen op 2-7 voorsprong. Yoast United antwoorde met een 12-0 run en coach Vincent van Sliedregt na een bom van Jett Speelman aan de noodrem moest trekken: 14-7. Na twee scores van de Gelderlanders was het Shaquille Doorson die de 16-0 run een halt toeriep naar 18-9. De Friese schutterij (4 uit 12) moest nog op gang komen waar de Gelderlanders het net wel (10 uit 13) konden vinden. Na een kwart stond er 26-15 op het scorebord. 

Tweede kwart

Yoast United opende ook het tweede kwart sterk en liep uit naar 31-15. Ryan Logan bood met drie puntjes nog wel enige tegenstand, maar Yoast was hot en liep uit naar 39-21. Verdedigend werd echter deze periode veel te veel weggeven. Na vijftien minuten spelen kreeg het team van coach Van Sliedregt al 43 punten te verwerken. Bij een stand van 46-27 moest coach Van Sliedregt andermaal aan de noodrem trekken. Maconda nam de draad met zijn tweede bommetje (tot dan 11 punten) weer op. Captain Tim Hoeve reduceerde de achterstand naar 46-35 en met zijn tweede bommetje naar 46-38 en was het weer een wedstrijd. Zeker na een tweede bom van George Brock en de 19 punten achterstand (43-24) werd teruggebracht naar 5 punten. Ruststand 46-41.

Na rust 

Na rust pakte Yoast United de draad weer op en liep weer uit naar 55-43. Nesta Agasi vuurde een projectiel af naar 60-45 en Van Sliedregt zijn spelers andermaal naar de kant riep. Tevergeefs. Yoast United liep uit naar zijn grootste voorsprong (67-47) met nog vier minuten in het derde kwart te gaan. Na 72-51 krabbelde Aris na een 6-0 runnetje nog wel iets terug maar de achterstand bleef onoverbrugbaar. Brock vuurde zijn derde bommetje af naar 74-61 met nog een kwart te gaan.

Laatste kwart

Doorson opende voor Aris het laatste kwart en gloorde er weer enige hoop. Hoeve vuurde de 76-66 stand op het bord. Pruitt bracht vanaf de vrije worplijn het verschil weer binnen de tien punten: 76-68. Logan zorgde met vier puntjes dat het weer een wedstrijd was naar 76-72 en nog zeven minuten op de klok. Yoast United was even de weg kwijt. Doorson profiteerde en met een dunk zorgde hij voor de aansluiting naar 76-74. De laatste minuten was de spanning om te snijden. Een bom van Speelman met nog 2 min. 30 te gaan was echter dodelijk. Aris stond de laatste minuten bijna droog en verloor met 94-83.

Kwartstanden: 26-15, 20-26, 28-20, 20-22.

Scores Aris: George Brock 17 en 7 assist, Ryan Logan 16, Jose Dimitri Maconda 14, Tim Hoeve 13, Nigel Pruitt en Shaquille Doorson 11, Reinder Brandsma 1.

Vrijdag 4 februari spelen Aris en Yoast United de return in eigen Kalverdome. 16 februari volgt dan een uitwedstrijd tegen Donar Groningen. De nationale fase wordt afgesloten op 19 februari thuis tegen ZZ Leiden.

 

Wedstrijd informatie

Datum : 23 januari 2022 16:00
Locatie : Schaapskooi, Bemmel
Seizoen : 2021-2022
Yoast United 94
Aris Leeuwarden 83
Terug naar overzicht