RSW Liège Basket - Aris Leeuwarden

Aris moet nederlaag slikken uit bij Liège Basket


Aris Leeuwarden speelde woensdag zijn eerste wedstrijd van de grensoverschrijdende fase in de BNXT League. De Friezen moesten na een slordig gespeeld laatste kwart de vlag strijken: 89-80.

Aris Leeuwarden eindigde met negen overwinningen en elf nederlagen in de nationale fase van de BNXT League op de zesde plaats. Als ‘best of the rest’ plaatsten de Friezen zich daarmee voor de Elite Silver van de cross border (grensoverschrijdende) fase. Tegenstander Liège Basket eindigde met twee overwinningen in de Belgische competitie als tiende en was daarmee lantaarndrager. Woensdag reisde Aris richting Luik om het daar in de Country Hall op te nemen tegen de Belgen.


Eerste helft
Het was voor Aris in de beginfase na een lange reis even wennen. Luik opende vanaf de vrije worp lijn de wedstrijd. Nigel Pruitt vuurde twee bommetjes af naar de 4-6 en 6-9 voorsprong. In het eerste kwart bleef het een puntje-puntje wedstrijd met Luik steeds aan de goede kant van de score. De Belgen liepen langzaam uit naar 20-14. Quin Cooper maakte zijn faam als schutter waar en hield de Friezen in de race. Na een kwart spelen keken de Friezen tegen een te overbruggen 24-18 achterstand aan.


Captain Tim Hoeve (3) en Reinder Brandsma openden voor Aris het tweede kwart. José Dimitri Maconda wist het netje ook te vinden waarna Ryan Logan met een lay-upje de aansluiting (29-28) liet aantekenen. Aris kreeg steeds meer grip op de wedstrijd waarna Maconda en Pruitt de Friezen weer op voorsprong (29-32 en 33-37) zette. Shaquille Doorson moest na ‘een doordunk’ met een blessure het strijdtoneel verlaten. Na een grootste achterstand van 8 punten (22-16), wist Aris deze om te buigen naar 39-44 voorsprong bij rust. Nigel Pruitt (13 pnt. waarvan 3 uit 4 drietjes) samen met Ryan Logan (6 pnt. 4 rebounds en 5 assist) speelden daarin een hoofdrol.


Tweede helft


Met drie punten vanaf de vrije worplijn plus score opende Pruitt het derde kwart naar 39-49. Maar Aris kon niet doordrukken. Nadat ook Casper van Pluuren zijn opwachting bij de Leeuwarders had gemaakt, volgde er een inhaalrace van de Belgen naar 52-53. Na een paar mager gespeelde minuten liepen de Belgen weg naar 60-55. Cooper en een drietje van Logan zette Aris daarna weer op voorsprong (60-61) met nog een kwart te gaan.


Slordig laatste kwart

Met een bommetje plus score openden de Belgen het laatste kwart en moest Aris andermaal in de achtervolging. Logan en Hoeve pakten de draad voor de Friezen wel weer op, maar Luik wist alle pogingen langszij te komen te elimineren. Met nog vijf minuten te gaan en een achterstand van 76-70 begon ook de tijd een rol te spelen. 

Logan nam zijn verantwoordelijkheid en vuurde zijn 14e punt binnen naar 76-73. Na zijn 5e fout, en bij een achterstand van 81-73, moest Logan daarna afhaken. Met nog ruim twee minuten te gaan werd het bij een 85-74 achterstand een mission impossible voor Aris Leeuwarden. Aris moest uiteindelijk met een 89-79 nederlaag de vlag strijken.


Kwartstanden: 24-18, 15-26, 21-17,29-19

.
Scores Aris: Nigel Pruitt 20, Tim Hoeve 16 (4x3), Ryan Logan 14, Quin Cooper 11, Jose Dimitri Maconda 6, George Brock 5, Shaquille Doorson en Reinder Brandsma ieder 4.


De Nederlandse basketballers wachten in de cross border wedstrijden nog steeds op hun eerste overwinning. In de Elite Gold waren de Belgen in de eerste ronde te sterk voor Landstede Hammers, Donar Groningen, Heroes Den Bosch, ZZ Leiden en Zeeuw & Zeeuw Feyenoord. In de Elite Silver moesten eerder Yoast United, BAL Weert en The Hague Royals het onderspit delven.


Aris Leeuwarden speelt in de Elite Silver tien wedstrijden waarvan er negen zijn tegen een Belgische tegenstander. Zondag speelt Aris zijn tweede wedstrijd in eigen Kalverdome tegen Apollo Amsterdam. Deze wedstrijd is het enige Hollandse onderonsje.

Wedstrijd informatie

Datum : 09 maart 2022 20:30
Locatie : Ethias Country Hall, Luik
Seizoen : 2021-2022
RSW Liège Basket 89
Aris Leeuwarden 80
Terug naar overzicht