Phoenix Brussels Basketball - Aris Leeuwarden

Aris wint uit bij Brussel en plaatst zich voor nationale play off

De eerste wedstrijd tegen Phoenix Brussel werd na een zwakke start van de Friezen in eigen Kalverdome met 75-85 verloren. Vrijdag speelde Aris Leeuwarden de return in Brussel. Na een bloedstollend vierde kwart trok Aris Leeuwarden een 90-91 overwinning over de streep.

De inzet tegen Phoenix Brussel was vrijdag hoog voor het team van coach Vincent van Sliedregt. Aris strijdt, met nog twee wedstrijden in de Elite Silver te spelen, samen met BAL Weert voor een plekje in de nationale play-off. Beide clubs staan met ieder 25 punten op gelijke hoogte. Bij gelijk eindigen aan het eind van de rit ligt het onderling voordeel bij de Leeuwarders. 

Bij winst in Brussel plaatst ‘De Leeuwarder Leeuw’ zich voor de nationale play-off. BAL Weert moet vrijdag in de uitwedstrijd tegen Okapi Aalst dan wel kopje onder gaan. Na alle overige uitslagen volgt de absolute apotheose van de Elite Silver volgende week vrijdag (29 april). Aris speelt dan in eigen Kalverdome tegen het nog ongeslagen Spirou Basket. BAL Weert ontvangt diezelfde avond in eigen Boshoven RSW Liège Basket.
Aris begint ook in Brussel, evenals afgelopen dinsdag in de monsterscore tegen RSW Liège Basket, gehandicapt aan de wedstrijd. Beide centers, Shaquille Doorson (knie) en Reinder Brandsma (pink), zijn nog geblesseerd. 

Vincent van Sliedregt en José Dimitri Maconda genomineerd
Een feestelijk tintje was er ook te melden voorafgaande de wedstrijd. Bij de drie genomineerden van de ‘Betfirst BNXT Awards” is Aris coach Vincent van Sliedregt genomineerd. José Dimitri Maconda strijdt met twee collega’s mee voor de titel “Nederlands Rijzende Ster van het Jaar”.

Eerste kwart
George Brock sneed al na twee seconden door de Belgische verdediging met de opening score. Quin Cooper met zijn specialiteit, en Ryan Logan met een lay-upje naar 2-7. De schoten bleven in de beginfase lekker vallen. Na vijf minuten spelen stond er een klein voordeel (15-18) voor Aris op het scorebord.
Vanaf de vrije worplijn nam Brussel voor het eerst een minimale voorsprong: 19-18. Er ging daarna een rilling door alle Friezen die in Brussel aanwezig waren. Na een fout op Logan moest hij geblesseerd naar de kant. Elmer Rafaela kwam hem vervangen en maakte zijn eerste puntje vanaf de vrije worplijn. Met ‘de bank’, Onne de Moes, Rafaela en Casper van Pluuren werd het eerste kwart afgesloten met een gelijke stand: 26-26. 

Tweede kwart
Aris bleef ook begin tweede kwart het hoofd koel houden. Tim Hoeve opende met een drietje en Rafaela en Cooper daarna de stand naar 26-32 tilden. Een bommetje van de Belgen werd gelijk onschadelijk gemaakt door Casper van Pluuren naar 29-36. Cooper vuurde daarna met een and-1 voor het eerst naar tien punten voorsprong: 29-39. Pruitt spoot de slagroom op de taart naar 29-42 met nog ruim vijf minuten te gaan voor rust. 
Het moment ook Ryan Logan weer de houten vloer op te sturen maar jammerlijk luttele seconden later weer naar de bank verdween. Maconda nam het stokje over en deed met vijf puntjes op rij prima zaken voor de Friezen. Maar de Belgen vochten zich na de 13 punten achterstand langzaam weer iets terug in de wedstrijd naar 43-49. Maar ook Aris bleef het netje goed vinden.  
Bij rust stond er nog steeds een knappe 46-54 voorsprong voor Aris op het scorebord. In de statistieken was er weinig verschil tussen beide teams. Het driepunt voordeel voor Aris van (8 uit 17) tegen (5 uit 11) was doorslaggevend.

Na rust de beslissende slag
Brock opende met zijn vierde punt ook na rust gevolgd door een tweetje naar 46-58. Beide teams namen daarna scorend even een adempauze. Op het moment dat de Belgen weer even aanzetten, pareerde Pruitt de opmars. Ook Brock kwam steeds meer in zijn rol en vuurde een bommetje af. Het verschil bleef daarna lang rond de tien punten hangen. Logan maakte zijn opwachting ook weer met twee vrije worpen. Cooper maakte zijn faam waar en vuurde naar 57-73 en Brock het nog eens dunnetje overdeed naar 57-76. De grootste voorsprong voor Aris Leeuwarden.
De ‘Leeuwarder Leeuw’ brulde in Brussel als nooit tevoren. Met nog een kwart te gaan stond er nog steeds een comfortabel lijkende 64-78 op het bord.

Spannend en bloedstollend laatste kwart
Phoenix Brussel opende het laatste kwart en coach Van Sliedregt zijn spelers even naar de kant riep bij 71-82. Met nog zes minuten te gaan was het verschil weer teruggebracht naar acht punten. De spanning steeg daarna tot het kookpunt na een bommetje plus score van de Belgen naar 81-85. 

Aris in de foutenlast
Logan verdween met zijn vijfde pers. fout. Brock vuurde een bevrijdend lijkend bommetje af naar 81-88 maar verdween direct daarna met zijn vijfde fout naar de bank. Maconda luttele seconden daarna eveneens. Koud in het veld was het Onne de Moes die zijn verantwoordelijkheid nam met een drietje naar 83-91 met nog drie minuten voor de boeg. Maar het ritme stokte door deze wisselingen. Met ‘de bank’ in het veld vluchtte coach Van Sliedregt met nog 56 seconden te gaan in een time out bij een stand van 88-91. De tijd werd daarbij ook steeds meer de tegenstander. 
Met nog luttele seconden, en bij een stand van 90-91, ging een laatste poging van De Moes mis. In de rebound rolde ook de bal van de Belgen van de ring en ging Aris er met een benauwde, maar meer dan verdiende 90-91 zege in de bus weer terug naar Leeuwarden.
Kwartstanden: 26-26, 20-28, 18-24, 26-13.
Scores Aris: Nigel Pruitt 22, Quin Cooper 19, George Brock 18, Tim Hoeve 12, José Dimitri Maconda 8, Ryan Logan, Onne de Moes, Casper van Pluuren en Elmer Rafaela ieder 3.

Geplaats voor nationale play off
Met deze overwinning plaatste Aris Leeuwarden zich definitief voor de nationale play-off. BAL Weert ging tegen Okapi Aalst kansloos met 88-56 onderuit.

Wedstrijd informatie

Datum : 22 april 2022 20:30
Locatie : Sportcomplex Neder-Over-Heembeek, Brussel
Seizoen : 2021-2022
Phoenix Brussels Basketball 90
Aris Leeuwarden 91
Terug naar overzicht