Landstede Hammers - Aris Leeuwarden

Aris uit bij Landstede Zwolle nipt onderuit

Aris Leeuwarden speelde woensdag een midweekse wedstrijd tegen Landstede Zwolle. Na de klinkende century zege uit bij Suns Den Helder, was deze wedstrijd een mooie test om te zien of het team van coach Vincent van Sliedregt stappen heeft gemaakt. Na een gelijk opgaande strijd moest Aris met 82-75 de vlag strijken.

De Friezen hadden een prima start van het jaar 2022. Suns Den Helder werd na een eerste century overwinning dit seizoen met 103-77 verslagen. Woensdag moest het team van coach Vincent van Sliedregt het opnemen tegen de landskampioen van 2018-2019 Landstede Hammers uit Zwolle.

In eigen Kalverdome werd de eerste wedstrijd met 73-94 verloren. ‘Tegen een gehavend team’ Landstede Hammers was deze wedstrijd een mooie test om te zien of de Friese basketbal profs een aanval kunnen doen op de heersende top vier van de BNXT League. 

Eerste kwart

Ook tegen de Hammers werden Jose Dimitri Maconda, Ryan Logan, Tim Hoeve, Shaquille Doorson en George Brock als starters de houten vloer opgestuurd. Na een rommelige start mocht Doorson de score openen. Pakte daarna een rebound waarna Logan de 0-4 op het bord zette. Het duurde drie minuten tot de Hammers de score openden. 

Aris had zijn zaakjes op dat moment prima onder controle. Na precies vijf minuten liet Maconda na een alley-oopje de 4-10 noteren. Aris hield zijn verdedigende stellingen prima intact. Na twee scores van nieuwkomer Nigel Pruitt (7-14) vluchtte Zwolle coach Van der Belt in een time out. En met resultaat. 

Na een 7-0 run was het Noah Dahlman die zijn team weer naast de Friezen zette. Het eerste kwart werd met een 17-17 gelijke stand afgesloten.

Tweede kwart

De Hammers openden het tweede kwart en namen daarmee voor het eerst een voorsprong. Een bom van Brock en drie vrije worpen van Quin Cooper verhinderden de verdere opmars van de Hanzestadbewoners. Lang bleef het een puntje-puntje wedstrijd tot de drietjes (5 uit 7) bij Zwolle begonnen te vallen. 

Bij 32-28 riep coach Van Sliedregt zijn spelers naar de kant met nog vijf minuten tot de rust. Zwolle liep uit naar 36-28. Na een 6-0 run voor de Friezen was er weer de aansluiting. Bij rust was het bij een stand van 43-39 nog steeds een wedstrijd. Met negen bankpunten voor Aris en slechts drie voor Zwolle lagen er kansen voor na rust. 

Brock was met 14 punten voor Aris tot dat moment de grootverdiener. Doorson heerste met zeven rebounds onder de borden. Kwartstanden: 17-17 en 26-22.

Na rust

Met een and-1 opende Doorson na rust naar het kleinst mogelijk verschil: 43-42. Brock zette de Friezen weer op voorsprong. Een schitterende aanval werd prima door een wervelende Maconda afgerond naar 46-46. Het schot viel bij de Zwollenaren waarna Pruitt een verdere opmars verhindrde51-48. 

Een steal van Pruitt beloont met een and-1 bracht partijen weer naast elkaar: 53-53. In de buzzer liet Zwolle de 59-53 noteren met nog een kwart te gaan. Zeven tegen drie drietjes maakten voor de Hammers het verschil.

Laatste kwart

Na een score van Zwolle was het Pruitt die met een and-1 liet zien zich steeds beter thuis te voelen binnen het team. Maconda vuurde een welkom bommetje af naar 63-60 en Pruitt met zijn zeventiende! punt de 63-62 op het bord liet noteren. Maconda stookte het vuurtje verder op naar 65-65 met nog zeven minuten te gaan. Logan zette de Friezen weer met een puntje (66-67) op voorsprong. Beide teams roken met nog zes minuten te gaan nog steeds aan de overwinning. Bij 76-71 was het coach Van der Belt die zijn spelers tot zich riep. 

Zwolle profiteerde waarna Pruitt het verschil terugbracht naar 78-73 en Van Sliedregt de zaakjes weer naar zijn hand probeerde te zetten. Met zijn derde drietje deed Thorbjarnarson voor de Hammers goede zaken naar 81-73. Met nog 1 min. 14 sec. te gaan zette coach Van Sliedregt nog eenmaal de puntjes op de i. De tijd was daarna te kort om de bakens nog te verzetten. Aris moest in een gelijke strijd tegen de Hammers uiteindelijk met 82-75 de vlag strijken. De drietjes maakten deze wedstrijd het verschil: 10 tegen 3.

Kwartstanden. 17-17, 26-22, 16-14, 23-22.

Scores Aris: Nigel Pruitt 21, George Brock 16, Jose Dimitri Maconda 14, Ryan Logan 10, Shaquille Doorson 9 en 11 rebounds, Quin Cooper 3, Tim Hoeve 2.

Komend weekend staat in het teken van een revanche op de basketballers uit Rotterdam. Beide wedstrijden in de competitie werden nipt verloren. Zaterdag reist Aris eerst af richting Rotterdam voor de bekerkraker tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord. De return is een dag later in eigen Kalverdome.

Wedstrijd informatie

Datum : 12 januari 2022 19:30
Locatie : Landstede sportcentrum Zwolle
Seizoen : 2021-2022
Landstede Hammers 82
Aris Leeuwarden 75
Terug naar overzicht