Donar Groningen - Aris Leeuwarden

Aris verliest in do-or-die wedstrijd van Donar

De stand in de play off wedstrijd, in een best-of-three reeks, tussen Donar Groningen en Aris Leeuwarden is 1-1. Uit wist Aris in MartiniPlaza te winnen. In eigen Kalverdome trok Donar de stand weer gelijk. In de do-or-die wedstrijd in MartiniPlaza waren de Groningers andermaal (99-82) te sterk voor de Friezen.

Wanneer de befaamde driepunters bij Aris Leeuwarden niet vallen, hebben de Friezen het moeilijk de overwinning uit het vuur te slepen. In MartiniPlaza vielen deze (69-72) als rijpe appelen van de bomen. In eigen Kalverdome met (62-99) bleven deze aan de boom hangen. Gevolg: een verdiende uitzege en een verdiende thuisnederlaag. 

Zaterdag mocht het team van coach Vincent van Sliedregt proberen in een do or die wedstrijd tegen Donar de tweede ronde te bereiken van de Nederlandse play off. Ofwel: het Nederlands kampioenschap. Na het vele blessureleed van de laatste weken was het team zaterdag weer voltallig.

Start voor Donar

Coach Van Sliedregt stuurde José Dimitri Maconda, Ryan Logan, Nigel Pruitt, Shaquille Doorson en George Brock als starters de houten vloer op. Na de gewonnen sprongbal scoorde Doorson voor de Leeuwarders. Willem Brandwijk zette de aanwezige Groningers terug in de stoelkuipjes. Na vier minuten was de stand met 7-7 nog steeds in evenwicht. Henry Caruso vuurde Donar naar 14-9 en de Groningers vanaf de vrije worplijn naar 17-11 snelden. 
Doorson haalde zijn specialiteit uit de achterzak en dunkte terug naar 17-15. Een drietje gescoord in de buzzer voor Groningen werd buiten de tijd teruggedraaid. Na een kwart spelen was er een klein voordeel van 28-21 voor Donar Groningen. 

Tweede kwart voor Aris

Austin Luke opende voor Donar het tweede kwart. Maconda antwoorde voor Aris, maar Donar was trefzeker en wist het netje regelmatig te vinden. De zevenvoudig bekerwinnaar snelde naar een 35-23 voorsprong. Quin Cooper kwam zich melden en vuurde zijn befaamde bommetjes af. 
Het vuurpeloton van de Groningers doofde geen enkel moment, maar na een tweede drietje van Cooper (2 uit 2) naar 42-33, moest Donar coach Matthew Otten even aan de noodrem trekken. 

Een schotloze periode bij de Groningers (3 pnt. in de laatste 4 min.) werd met zeven punten onvoldoende afgestraft door de Friezen. Maconda buffelde Aris weer binnen de tien punten naar 45-37. Maar het was en bleef een wedstrijd. Tim Hoeve liet met een jump schotje zijn eerste twee puntje aanteken naar 45-39 bij rust.

Na rust gelijk op

Plaaggeest Marquis Addison vuurde Donar met tien punten op rij weer naar een grotere voorsprong: 55-40.  Aan de hand van Maconda, gesteund door twee drietjes van Cooper, konden de Friezen, na 15 punten achterstand, in de buurt blijven. Met een lay-upje sloop Aris weer binnen de tien punten. Logan vanaf de vrije worplijn maakte er weer een echte wedstrijd van naar 61-54. 

Cooper vuurde zijn vierde bommetje af en Brock, naarstig op zoek naar punten, de 69-61 op het scorebord zette. Bij een stand van 70-64, en met nog een kwart te gaan, was het voor beide partijen nog steeds mogelijk om de halve finale binnen te stappen

Laatste kwart een brug te ver

Jimmy Gavin opende voor Donar het laatste kwart. Luke, Addison en Thomas waren trefzeker en Donar slechtte de tien punten voorsprong weer naar 83-67. De vermoeidheid sloeg bij de Leeuwarders duidelijk toe waardoor de scherpte verdween en het vuur doofde. 

Bij Groningen stonden er tien spelers op de scorelijst met Addison (25) en Thomas (19) in een hoofdrol. Ook het rebound verschil (43-20) was overtuigend in het voordeel van de oosterburen. 

De uitslag: 99-82. 

Kwartstanden: 28-21, 17-18, 25-25, 29-18. Scores Aris Leeuwarden: Quin Cooper 20, Ryan Logan 17, Tim Hoeve 14, José Dimitri Maconda 12, Nigel Pruitt 9, Shaquille Doorson 4, George Brock en Reinder Brandsma ieder 3.

Wedstrijd informatie

Datum : 07 mei 2022 20:00
Locatie : Martiniplaza, Groningen
Seizoen : 2021-2022
Donar Groningen 99
Aris Leeuwarden 82
Terug naar overzicht