Donar - Aris Leeuwarden

Aris verliest noordelijke derby in MartiniPlaza

Na twee keer verlies in de Basketbal Cup, treffen Aris Leeuwarden en Donar Groningen elkaar woensdag voor de derde keer binnen een week; nu voor de BNXT League. Zonder coach Vincent van Sliedregt en José Dimitri Maconda beleefde Aris in MartiniPlaza een in de eerste helft een ware off day en verloor met 81-69.
Zevenvoudig landskampioen Donar Groningen en Aris Leeuwarden stonden woensdag voor de derde keer binnen zeven dagen tegen over elkaar. Na de twee (verloren) wedstrijden in de Basketball Cup zullen beide teams dan ook geen geheimen meer voor elkaar hebben. 


Met in het achterhoofd de winst van Aris in de eerste BNXT League competitie wedstrijd, en de opgaande lijn in het bekertreffen, zullen de Friezen het nodige zelfvertrouwen hebben getankt. Donar ging in eigen MartiniPlaza dit seizoen al vier keer onderuit. Met een enthousiast meelevend publiek, blijft het echter in MartiniPlaza altijd een lastige opgave. De Groningers bezetten met Zwolle de derde plek op de ranglijst in de BNXT League.


Corona perikelen
Aris coach Vincent van Sliedregt en point guard José Dimitri Maconda moesten vanwege het coronaprotocol thuis blijven. Assistent coach Klaas Stoppel nam de honneurs waar met aan zijn zijde technisch bestuurslid Merlijn van der Meulen.


Schotloze en zwakke start nekt Aris
Captain Tim Hoeve opende de wedstrijd waar hij was gebleven in het bekertreffen tegen Donar: een bom naar 0-3. Alle hoop vervloog daarna na het antwoord van Dante Thomas. Hij elimineerde het bommetje en zette het publiek weer terug op de banken. (Het Groninger publiek in MartiniPlaza gaat pas zitten na de eerste score van Donar). 


Waar het schot bij de Friezen daarna maar niet meer wilde vallen, nam Donar het initiatief en liep uit naar 16-5. Na een schotloze periode van ruim zeven minuten spelen en een 14-0 run van Donar was het Quin Cooper die de achterstand met een drietje naar 16-8 terugbracht. Amanze Egekeze bepaalde na een kwart spelen de stand op 19-8.


Na twee scores van de oosterburen (26-8) in het tweede kwart vluchtte coach Stoppels in een time-out. Vanaf de vrije worplijn was het George Brock die pas na 2 min 30 sec. een puntje kon bijschrijven. Alles wat tegenzat, zat Aris de eerste helft tegen. Bij rust keken de Friezen tegen een 39-18 achterstand aan. (4 uit 16 tweetjes en 2 uit 16 drietjes zei alles over het verloop van de eerste helft).


Na rust komt Aris sterk terug
Na twee scores van Donar waren het Doorson en Nigel Pruitt, met een and-1, die succes hadden en het verschil terugbrachten naar 18 punten. De achterstand werd weer draaglijker na een score van Logan en het tweede drietje van Hoeve: 55-39. Nigel Pruitt vuurde een bom af naar 56-42 en was het Donar coach Matthew Otten die in een time-out vluchtte. Het derde kwart werd met 24-26 door Aris gewonnen, maar keek het nog wel tegen een 63-44 achterstand aan.
Na de openingsscore van Donar in het laatste kwart vuurde Cooper zijn tweede drietje binnen. De forward legde nogmaals aan waarna Hoeve zijn derde bommetje afvuurde. Het verschil werd weer naar een draaglijke 15 punten teruggebracht: 67-52. 


Cooper bracht zijn totaal daarna op 13 punten en de stand naar en nog draaglijker 67-55. Hoeve en Cooper maakten er samen helemaal weer een wedstrijd van naar 75-66. De resterende 1 min. 42 sec. was daarna te kort om de wedstrijd nog naar zich toe te trekken. Aris verloor uiteindelijk met 81-69 na een grootste achterstand van 23 punten.


Kwartstanden: 19-8, 20-10, 24-26, 18-25.


Scores Aris: Quin Cooper 18, Tim Hoeve 18, Ryan Logan 9 en 11 rebounds, Nigel Pruitt en George Brock ieder 8, Shaquille Doorson 5, Reinder Brandsma 2.
Zaterdag speelt Aris zijn laatste wedstrijd in de nationale ronde van de BNXT League in eigen Kalverdome tegen ZZ Leiden. Daarna volgen de cross-border wedstrijden in de Elite Silver tegen de Belgen.

Wedstrijd informatie

Datum : 16 februari 2022 19:30
Locatie :
Seizoen : 2021-2022
Donar 81
Aris Leeuwarden 69
Terug naar overzicht