Donar - Aris Leeuwarden

Aris wint eerste duel van Donar in play off

Dinsdag 3 mei was de kick-off van de nationale play off basketbal. Zes clubs plaatsten zich daarvoor waarbij ZZ Leiden en Heroes Den Bosch in de eerste ronde zijn vrijgesteld. Landstede Zwolle speelt in de kwartfinale tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord. Donar Groningen ontvangt in MartiniPlaza Aris Leeuwarden. Het team van coach Vincent van Sliedregt deed prima zaken door in MartiniPlaza met 69-72 te winnen.

Aris Leeuwarden plaatste zich voor de nationale play off als hoogst geklasseerd Nederlands team in de Elite Silver van de BNXT League. Landstede Zwolle neemt het in de Hanzestad op tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord. Aris Leeuwarden reisde naar Groningen om het daar op te nemen tegen Donar. 
Van de vier onderlinge duels wist Donar er drie te winnen. In de nationale competitie wist Aris in eigen Kalverdome Donar te verrassen. In MartiniPlaza waren de Groningers te sterk. Donar stootte Aris Leeuwarden in de halve finale na twee zeges uit het bekertoernooi. 
 

Eerste kwart
Marquis Addison opende voor Donar. George Brock, deze wedstrijd topscoorder, vuurde zijn eerste bommetje af.  De precisie ontbrak in de beginfase echter bij de Friezen. Quin Cooper zette partijen naar vier minuten spelen op 5-5. Na een drietje van Cooper, en een lay-upje van Ryan Logan, mocht Aris even aan een 7-10 voorsprong ruiken. 
Beide teams kleefden daarna minutenlang aan elkaar met een grootste voorsprong voor Aris: 14-18. Maar Donar wist het eerste kwart met een kleine 20-18 voorsprong af te sluiten. 
 

Tweede kwart
Begin tweede kwart bleven de punten duur. Het was bij Aris wachten op het vallen van zijn gevreesde afstandsschoten. Wel namen de Friezen twee keer een puntje voorsprong. Vier minuten voor rust was het Austin Luke die Donar weer aan de leiding (28-27) bracht. Er gloorde de nodige hoop op het moment dat Pruitt het netje (1 uit 6) ook weer wist te vinden. 

Het was en bleef echter een nerveus treffen. Een onsportieve fout van Jimmy Gavin leverde de Friezen een welkome vijf punten op geholpen door een tweede bommetje van Brock naar 36-38. Dat was ook de ruststand. Met een schotpercentage van 47% voor Donar tegen 36% voor Aris, kwamen beide teams er voor rust bekaaid af. 
Met 6 uit 22 driepunt pogingen voor Aris tegen 1 uit 12 voor Donar kon Aris prima bijblijven. Groot voordeel voor Donar was de bredere bank welke 22 punten scoorde. Bij Aris bleef dat steken op 2 punten gescoord door Shaquille Doorson.

Na rust
Dante Ingram opende voor Donar met een drietje na rust. Pruitt, met zijn tweede, antwoorde met gelijke munt en gaf de Friezen de nodige hoop. Een goed scorende Brock vuurde zijn dertiende punt binnen naar 42-47. Daarna stokte het even bij de Friezen. Vijf minuten na rust stonden de Groningers na een 8-0 runnetje weer op drie puntjes voorsprong. Nadat Thomas Koenis voor Donar de vijftig punten had geslecht, was het Logan met een drietje die dunnetjes over deed: 50-51. 

Daarna werd het George Brock time. Met acht punten knalde hij, gesteund door een score van Logan en een bom van Tim Hoeve, Aris naar 56-60. De stand met nog tien minuten te gaan.

Laatste kwart
Cooper vuurde in de eerste aanval zijn 13e punt binnen naar een 56-63 voorsprong voor de Leeuwarders. Waren de punten de gehele wedstrijd al duur, in het laatste kwart waren deze bijna niet meer te betalen. Donte Thomas buffelde Maconda onderuit en liep tegen een onsportieve fout op. Met nog zeven minuten te gaan, en bij een voorsprong van 59-65, strafte Maconda deze hoogstpersoonlijk met drie punten af naar 59-67. 

Pruitt vuurde voor het eerst naar de dubbele cijfers voorsprong: 59-69. Logan naar 59-72 en leek ‘een verrassing’ in de maak met nog vier minuten te gaan. De laatste vijf minuten zat er zand in de vuurloop bij Aris. Het werd razend spannend nadat Donar weer terugkwam na een 10-0 run: 69-72. 
Met nog 11 seconden op de klok, en balbezit voor Donar, gingen twee pogingen mis om nog langszij te komen. Aris wint, met zeven spelers, de eerste wedstrijd met 69-72 maar verliest José Dimitri Maconda vier seconden voor tijd met een enkelblessure. 

Kwartstanden: 20-18, 16-20, 20-22, 13-12.

Scores Aris Leeuwarden: George Brock 19, Nigel Pruitt 14, Quin Cooper 13, Ryan Logan 13, José Dimitri Maconda 8, Tim Hoeve 3, Shaquille Doorson 2.

Donderdag 5 mei krijgt Donar voor de return een warm onthaal in het Kalverdome. Bij winst plaatst het team van het coach duo Vincent van Sliedregt en Klaas Stoppels zich voor de halve eindstrijd. Heroes Den Bosch is dan de tegenstander. Bij verlies is er een derde wedstrijd noodzakelijk in MartiniPlaza.

Wedstrijd informatie

Datum : 03 mei 2022 19:30
Locatie : Martiniplaza
Seizoen : 2021-2022
Donar Groningen 69
Aris Leeuwarden 72
Terug naar overzicht