(BC) Donar - Aris Leeuwarden (BC)

Aris in Basketbal Cup tegen Donar zwaar onderuit

Aris Leeuwarden verliest donderdag de ouverture van een tweeluik in de Basketbal Cup tegen Donar Groningen. Met een ruime 91-58 zege ‘plaatsten de oosterburen zich met twee benen’ voor de finale. Zondag mogen de Friese profbasketballers in de return thuis proberen de eerdere thuiszege tegen Donar een vervolg te geven.

Aris Leeuwarden heeft goede herinneringen aan het spelen van een bekertoernooi. In het seizoen 2019/2020, onder leiding van toenmalig hoofdtrainer Ferried Naciri, plaatsten de Friezen zich na een waar spektakelstuk tegen Suns Den Helder voor de finale tegen Donar Groningen. Door het heersende Covid-19 virus werd deze wedstrijd helaas nooit gespeeld. Zevenvoudig landskampioen Donar Groningen wist de nationale beker eerder al zes keer te winnen.
Dit seizoen nemen de twee noordelijke basketbalteams het tegen elkaar op in de halve finale. Voor 1250 toeschouwers was de eerste wedstrijd in MartiniPlaza te Groningen. Zondag (16.00 uur) is de return in eigen Kalverdome. ZZ Leiden neemt het in de andere halve finale op tegen Heroes Den Bosch.


Moeizaam eerste kwart
Willem Brandwijk opende voor Donar waarna het publiek na een minuut spelen kon gaan zitten. Aris bleef in de beginfase zoekende. De eerste score voor de Friezen kwam van Nigel Pruitt. Vincent van Sliedregt trok direct aan de noodrem bij een 3-11 achterstand. Jose Dimitri Maconda beloonde deze met een bommetje naar 6-11. 


Aris wist het eerste kwart echter moeilijk het netje te vinden. Ryan Logan vuurde het derde bommetje af naar 9-18 en Reinder Brandsma de 12 punten achterstand elimineerde naar 13-18. Na tien minuten was de 15-20 achterstand nog weer te overzien.


In het tweede kwart vuurde captain Tim Hoeve zijn eerste bommetje af naar 22-24 en Donar coach Matthew Otten geschrokken in een time-out vluchtte. Beide teams kleefden daarna lang aan elkaar met steeds de oosterburen op een kleine voorsprong. Deze liep weer verder op naar 24-35 na een 8-0 runnetje van Donar. De buzzer beater van Marquis Addison deed de Friezen extra pijn. Bij rust keek Aris tegen weer tegen een ruime 31-46 achterstand aan. Brandsma en Maconda hadden met ieder acht punten een belangrijke bijdrage. Met zeven punten en vijf rebounds maakte Ryan Logan zijn reputatie eveneens meer dan waar. 


Na rust de wedstrijd weggegeven
Shaquille Doorson kon weinig goeds doen bij de drie referees en liep al na een minuut spelen na rust tegen zijn vierde persoonlijke fout op. Het bleef verder ook bij de overige Friezen kleurloos. Na krap drie minuten spelen was de achterstand opgelopen naar 33-53 en 35-58. De puntjes bleven duur bij de Friezen waarbij het dekseltje bij de Groningers moeilijk los was te peuteren. Een time-out bood ook al geen soelaas. Met nog een kwart te gaan was de achterstand onoverbrugbaar opgelopen naar 41-71 voor de oosterburen. Kwartstand: 10-25.


Het laatste kwart was niets meer dan een formaliteit. Niet alleen Aris ging ten onder, ook de schotklok begaf het voor de rest van de wedstrijd. Maar na ook een tweede rustpauze wist Aris geen potten te breken. Maconda krabbelde met zes punten op rij nog iets van de 34 punten (44-78) achterstand af. Topscoorder George Brock had zijn dag niet en scoorde zijn eerste en enige twee puntjes van de wedstrijd naar een 8-0 runnetje: 52-78. Het verlossende einde kwam bij een stand van 91-58 in Donar voordeel. 
 

Stats
Kwartstanden: 20-15, 26-16, 25-10, 20-17.
Scores Aris: Jose Dimitri Maconda 16, Reinder Brandsma 14, Ryan Logan 9, Tim Hoeve 8, Nigel Pruitt 5, Shaquille Doorson 4, George Brock 2.

Wedstrijd informatie

Datum : 10 februari 2022 19:30
Locatie : Martiniplaza, Groningen
Seizoen : 2021-2022
Donar (BC) 91
Aris Leeuwarden (BC) 58
Terug naar overzicht