(BC) Aris leeuwarden - Donar (BC)

Donar schakelt Aris uit in Basketbal Cup

Zevenvoudig landskampioen -en zesvoudig bekerwinnaar Donar Groningen schakelde in de halve eindstrijd van de Basketbal Cup Aris Leeuwarden uit in het bekertoernooi. Na de forse 91-58 nederlaag donderdag in MartiniPlaza was Donar zondag ook in eigen Kalverdome met 70-80 te sterk.

Aris kan zich na de uitschakeling in het bekertoernooi nu volledig richten op de twee nog te spelen wedstrijden in de BNXT League. In MartiniPlaza werd afgelopen donderdag met ruime cijfers (91-58) verloren. De tweede ontmoeting tussen Aris en Donar in eigen Kalverdome was dan ook op voorhand een onmogelijke opgave om zich nog te plaatsen voor de finale. Aris gaf in de return goed partij maar Donar nam de 70-80 winst mee naar huis.


Prima start
Zonder de zieke José Dimitri Maconda schrok Aris allerminst van de 2-5 opening van Donar Groningen. Shaquille Doorson (14 wedstrijdpunten en 16 rebounds) antwoorde. Ryan Logan en een bom van Nigel Pruitt zetten de Friezen op 9-5 voorsprong. Beide teams bleven daarna aan elkaar kleven en na een kwart stond er een minimale 14-13 voorsprong op het scorebord.


Ook in het tweede kwart kwamen beide teams moeilijk tot scoren. Quin Cooper gaf de thuisploeg enige lucht, maar Jimmy Gavin nam de Groningers bij de hand. Net zijn vierde drietje knalde hij de Groningers weer langszij: 24-24. Beide teams hingen daarna als aan een touwtje aan elkaar waarbij captain Tim Hoeve zijn eerste bommetje, van de zeven totaal, liet ontploffen. Cooper bepaalde de ruststand op 33-33.


Donar speelt sterk derde kwart
De Groningers openden na rust met een 2-11 run en liepen uit naar 37-49. Nigel Pruitt pakte de draad voor Aris weer op en Cooper zijn (driepunt)reputatie waarmaakte met twee bommetjes naar 47-50. Een time-out van Donar coach Matthew Otten deed daarna wonderen. Een ontketende Nigeriaan Amanze Egekeze trapte daarna het gaspedaal in naar een 0-13 run. Met nog een kwart te gaan was er de grootste voorsprong voor Donar: 47-63. De beide jeugdspelers Elmer Rafaela en Thomas van der Geijn mochten de laatste minuten ook aan het bekeravontuur proeven.


Captain Tim Hoeve hot in sterk laatste kwart
De Friezen begonnen scherp aan het laatste kwart. Na de openingsscore van Doorson nam Captain Tim Hoeve zijn team bij de hand. Met vijf! bommetjes op rij knalde hij Aris weer langszij (68-68) met nog 5 ½ minuut te gaan. Een stunt zat er helaas, ook Joran Triemstra maakte zijn minuten, niet meer in. Met een 2-12 run besliste Donar, onder aanvoering van Donte Ingram, ook deze tweede ontmoeting in hun voordeel. Uitslag: 70-80.


Coach Vincent van Sliedregt zag verbeteringen na de wedstrijd in Groningen: “Dat we op vlakken het stukken beter hebben gedaan en op wat kleine dingetjes een klein beetje beter ten opzichte van afgelopen wedstrijd. Met woensdag in het vooruitzicht voelt het toch een beetje als een serie van drie wedstrijden en dat geeft je wel aanknopingspunten. Beginnen we beter om te gaan met wat Donar doet. Als je er dan iets positiefs uit wil halen in deze serie is het wel de ervaring tegen een ploeg die draait zoals Donar nu draait”.  


Kwartstanden: 14-13, 19-20, 14-30, 23-17.


Scores Aris Leeuwarden: Tim Hoeve 21 (7x3), Quin Cooper 15, Shaquille Doorson 14 en 16 rebounds, Nigel Pruitt 7, George Brock 5 en 7 rebounds, Ryan Logan en Reinder Brandsma ieder 4.


Woensdag speelt Aris in MartiniPlaza voor de BNXT League weer tegen Donar.


BNXT League
In de BNXT League lijkt een plek in de Elite Gold (de eerste vijf plaatsen zich) voor de Friezen niet meer haalbaar. Alleen als Aris de twee komende wedstrijden tegen Donar en ZZ Leiden weet te winnen staat de deur nog op een kier. Feyenoord Basketbal mag dan zijn laatste wedstrijd in Den Bosch niet winnen. 


Grote kans dat de Friezen daarna wel als ‘best of the rest’ eindigen en zich plaatsen voor de nationale play-off. Dit na het verlies zaterdag van Yoast United tegen Apollo Amsterdam. Alleen als de enige concurrent Yoast United zijn laatste wedstrijden tegen Landstede Zwolle en ZZ Leiden weet te winnen, en Aris tegen Donar en Leiden verliest, kan er nog een spaak in het wiel komen. 

 

Wedstrijd informatie

Datum : 13 februari 2022 16:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2021-2022
(BC) Aris Leeuwarden 70
(BC) Donar 80
Terug naar overzicht