(BC) Aris Leeuwarden - Apollo Amsterdam

Houdini-act Aris in Basketball Cup tegen Apollo

Naast de BNXT League ging dit weekend de strijd om de Basketball Cup van start. Tegenstander in de achtste finale was Apollo Amsterdam. Een Houdini-act bracht Aris de zege en een plek in de volgende rond.

Na de voorrondes van de lagere teams stroomden in de 1/8 finales ook de profclubs binnen in de strijd om de Nederlandse Basketball Cup. Na twee keer winst op Apollo Amsterdam in de BNXT League, lootte het team van coach Vincent van Sliedregt ook in de beker tegen Apollo.

Uit de as herrezen

In eigen Kalverdome keek Aris halverwege het derde kwart tegen een hopeloos lijkende 51-75 achterstand aan. Het vierde kwart leek op dat moment een formaliteit. Maar de Friezen lijken/zijn dit seizoen onvoorspelbaar. Vanaf de vrije worplijn, gesteund door twee bommen van Quin Cooper en George Brock, werd de achterstand met nog een kwart te gaan gehalveerd. In het laatste kwart denderden de Friese profbasketballers over de Amsterdammers heen. De 51-73 achterstand werd in een ware Houdini-act omgezet naar 95-85 winst.

Prima start

Het team van Vincent van Sliedregt beleefde een flitsende start met een 9-0 voorsprong. Apollo, zondag zonder Berend Weijs, Matthias Runs en Justin Mitchel, antwoorde met een 0-7 run. En langzaam sloop er daarna bij de Leeuwarders enige ruis in de frontlijn. Verdedigend vielen er gaten waarvan vooral Roger Moute A Bidias dankbaar van profiteerde. Met alleen al dertien punten in het eerste kwart was hij de grote plaaggeest voor de thuisploeg. Het eerste kwart ging dan ook met 22-25 terecht naar de Amsterdammers.

Slap tweede kwart

Reinder Brandsma mocht het kwart nog openen waarna een waar bombardement volgde van Apollo. Coach Vincent van Sliedregt moest na vijf minuten zijn spelers bij een 26-38 achterstand even tot de orde roepen. Brandsma en Ryan Logan antwoorden naar 33-40. Een onsportieve fout leverde slechts één puntje op waarna Apollo weer uitliep naar een 37-51 ruststand.

Sluizen open in derde kwart

De Amsterdammers openden het derde kwart met een 0-6 runnetje. Captain Tim Hoeve vuurde zijn meest welkome derde bommetje binnen, maar kon ook niet verhinderen dat Apollo wegliep naar zijn grootste voorsprong: 51-75. Er dreven donkere wolken boven het Kalverdome die vanaf de vrije worplijn langzaam maar zeker werden verdreven. Na een bom van George Brock in de zoemer kwam de zon vanachter de horizon bij een overbrugbare 66-78 met nog tien minuten te gaan.

Brock wijst Aris de weg

Een tot dan vrijwel onzichtbare George Brock opende het laatste kart met een drietje. Het werd ook zijn wederopstanding. Brandsma gooide zijn gewicht ook weer in de schaal waarna Brock, en een weer prima acterende Ryan Logan, de 14-0 run voltooiden naar 77-78. Aris had nu eindelijk zijn draai gevonden waarna José Dimitri Maconda, Quin Cooper en Brock Aris met drietjes de Friezen naar 86-82 voorsprong knalden. Tibor Taras sputterde met een bommetje nog even tegen welke gelijk onschadelijk werd gemaakt door een hardwerkende ‘man of the match’ Ryan Logan. Brock en Cooper gaven de Amsterdammers de genadeklap naar een 95-85 eindstand. En waar de wedstrijd begon met een 9-0 run voor de thuisclub, eindigde hij ook met een 0-9 run en belangrijk, een plek in de tweede ronde van de Basketball Cup.

Kwartstanden: 22-25, 15-26, 29-27, 29-7.

Scores Aris: Ryan Logan 23 pnt. 10 rebounds en 7 assists, George Brock 18, Quin Cooper 14, Tim Hoeve 11, Shaquille Doorson en José Dimitri Maconda ieder 10, Reinder Brandsma 9.

Coach Vincent van Sliedregt: “Je wint de pot en bekert verder maar er is ook genoeg om kritisch op te zijn in de eerste drie kwarten. Het begon op zich lekker. Je weet dat wij de bovenliggende partij kunnen zijn. Ik denk dat wij dieper zijn en dat wij meer talent in de groep hebben. Maar goed, je moet het wel doen. Dat was het frustrerende aan deze wedstrijd dat driekwarten lang liepen wij met onze ziel onder de armen over het veld heen en lukte het maar niet om het om te keren. In het derde kwam daar langzaam verandering in het vierde draait de wedstrijd geheel op zijn kop. Gelukkig zijn we niet een team dat zomaar opgeeft en daar ben ik heel blij mee. We hebben een heleboel jongens als die er emotioneel lekker inzitten kan ook alles raak gaan”.

Wedstrijd informatie

Datum : 12 december 2021 16:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2021-2022
Aris Leeuwarden (BC) 95
Apollo Amsterdam (BC) 85
Terug naar overzicht