Aris Leeuwarden - ZZ Leiden

Aris sluit nationale competitie af met nederlaag

Aris Leeuwarden heeft de nationale competitie van de BNXT League zaterdag afgesloten met een thuiswedstrijd tegen de regerend landskampioen ZZ Leiden. Aris kon drie kwarten mee met Leiden maar verloor met 70-94.

Na negentien wedstrijden bezet Aris Leeuwarden ‘als best of the rest’ een keurige zesde plaats in de nationale ronde van de BNXT League. Negen keer werd een wedstrijd gewonnen en tien keer ging de winst naar de tegenstander. De Friese profbasketballers plaatsten zich daarmee voor de Elite Silver van de cross-border wedstrijden tegen de Belgen. ZZ Leiden was al verzekerd van een plek in de Elite Gold. Zaterdag kwam de viervoudig -en regerend landskampioen ZZ Leiden naar het Kalverdome. 


Het was zaterdag allerminst een wedstrijd om des keizers baard. Waar Aris het seizoen waardig wil afsluiten, zijn de Sleutelstadbewoners nog in gevecht met Heroes Den Bosch om de koppositie.

Aris coach Vincent van Sliedregt en José Dimitri Maconda waren na een paar dagen ‘uitzieken’ van corona weer aanwezig. Assistent-coach Klaas Stoppels was wegens een griepje afwezig.


Nigel Pruitt opende vanaf de vrije worplijn waarna Leiden topscoorder (22 punten) Jonathan Dunn de Sleutelstad bewoners op de rails zette. Ex-Aris speler Arunas Mikalauskas wist de basket op de vloer in het Kalverdome met negen punten op rij nog steeds te vinden. Leiden liep uit naar 9-22 waarna George Brock met twee bommetjes op rij de achterstand verkleinde naar 15-22.


Leiden liep begin tweede kwart met een 6-0 runnetje weer weg, waarna Reinder Brandsma met een lay-upje zich ook aan het front kwam melden. Quin Cooper vuurde een drietje binnen en Aris na een 12-0 run de aansluiting (27-28) op het scorebord zette. Het publiek kreeg de handen helemaal op elkaar toen captain Tim Hoeve de Friezen, na een pass van Brock, op voorsprong zette. De voorsprong was echter van korte duur toen, wie anders dan Mikalauskas zijn tweede bommetje afvuurde. Met het ingaan van de rust was het nog steeds een wedstrijd met een kleine 33-37 voorsprong voor Leiden.


Na rust keken de Friezen weer tegen negen punten (33-42) achterstand aan. Na scores van Hoeve, Pruitt en Brock haakte Aris nog een keer aan naar 40-42. Daarna nam Leiden de overhand en kwam geen moment meer in gevaar. 
Coach van Sliedregt: “Intensiteit lag hoog, hoog niveau basketbal en heel veel verdedigende druk ten opzichte van een ploeg waar wij drie kwarten in mee kunnen. Daarna kwamen wij gewoon tekort. Bij ons was gewoon de lucht uit de pijp maar daar zit eer in als je alles gegeven hebt en je komt gewoon tekort omdat een andere ploeg breder en dieper en sterker is. Dat is ok, dat zijn dingen waar wij niet direct iets aan kunnen doen”.


Met verse krachten vanaf de bank sloeg de regerend landskampioen een gat wat later niet meer te dichten was. Met tien punten achterstand werd deze in het laatste kwart dan ook steeds groter. ZZ Leiden, dat Europees goede zaken doet in de FIBA Europa Cup, mocht uiteindelijk met een 70-94 zege de terugreis aanvaarden.


Kwartstanden: 15-22, 18-15, 25-31, 12-26.


Scores Aris: George Brock 15, Nigel Pruitt 11, Quin Cooper 10, Ryan Logan 10, Tim Hoeve 10, Reinder Brandsma 9, Shaquille Doorson 5.


Het volledige interview met coach Vincent van Sliedregt is te beluisteren op LEO Middelsé - De lokale omroep van Leeuwarden en omstreken! (leomiddelse.nl)

Eindstand nationale ronde BNXT League na 20 wedstrijden:
1. Heroes Den Bosch                    38
2. ZZ Leiden                                  37
3. Donar Groningen                       34           
4. Landstede Zwolle                       34
5. Zeeuw & Zeeuw Feyenoord       30

Nummer 1 tem 5 naar de Elite Gold


6. Aris Leeuwarden                        29
7. Yoast United                               28
8. Apollo Amsterdam                      27
9. Den Helder Suns                        26
10. BAL                                           24
11. The Hague Royals                    20


Nummer 6 tem 11 naar Elite Silver.


Maandag wordt de agenda gepubliceerd van de crossborder wedstrijden.

Wedstrijd informatie

Datum : 19 februari 2022 19:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2021-2022
Aris Leeuwarden 70
ZZ Leiden 94
Terug naar overzicht