Aris Leeuwarden - Yoast United

Aris doet prima zaken tegen Yoast United 

Zondagmiddag speelde Aris wellicht zijn belangrijkste wedstrijd van het seizoen tegen Yoast United. Belangrijk om bij winst (miniem) zicht te houden op een plek in de Elite Gold en voor een plek in de nationale play-off serie. Aris nam revanche met een 87-69 overwinning op Yoast United.

Heroes Den Bosch, ZZ Leiden, Donar Groningen en Landstede Hammers hebben zich al verzekerd van een plek in de Elite Gold van de cross border serie. Zeeuw & Zeeuw Feyenoord, Aris Leeuwarden en Yoast United strijden onderling nog voor de laatste plek (de eerste vijf plaatsen zich) in de Elite Gold. 

De beste vijf van de competitie plus ‘de best off de rest’ (de nummer zes) plaatsen zich daarnaast ook voor de nationale play-offs. Mochten Aris en Feyenoord in de competitie gelijk eindigen ligt het voordeel bij de Rotterdammers. 

De Friezen verloren de uitwedstrijd tegen Yoast United. Zondag moest in eigen Kalverdome met minimaal 12 punten verschil worden gewonnen. Dit om het eerdere verlies van 94-83 bij gelijk eindigen dan in zijn voordeel om te buigen. 

Opmars Yoast United

Yoast United is na een stroef begin met een enorme opmars bezig. De laatste vier wedstrijden werden gewonnen. Aris had een prima seizoenstart maar wist van de laatste zes wedstrijden er slecht één te winnen. Het plotselinge vertrek van Aris topschutter Ar’Mond Davis speelde Aris daarin danig parten. 

Eerste kwart

Vooraf de wedstrijd stond er om de bovenstaand gemelde redenen de nodige druk op de wedstrijd. Coach Vincent van Sliedregt: “Dat viel mee. Hoewel wij de vorige wedstrijd onder ons niveau presteerden, vooral verdedigend, wisten we dat wij beter konden. Dan valt de druk mee maar dan moet je het natuurlijk wel even doen”.

Yoast, dat het met zeven spelers moest doen, begon met een drietje van Nate Britt (22 punten) gevolgd door een dunk van Nesta Agasi. 

Nigel Pruitt wees Aris de weg naar 12-11 voorsprong. Beide teams hingen daarna als aan een touwtje aan elkaar. Een bommetje in de buzzer Quin Cooper naar 20-18 was een welkome surprise voor de thuisploeg. 

Tweede kwart naar eerste verschil

Een andermaal uiterst nuttige Ryan Logan opende het tweede kwart, De thuisploeg kreeg echter steeds meer grip op de wedstrijd. Reinder Brandsma gaf het sein voor een 10-0 run en weg waren de Friezen.

Een dunk van Jose Dimitri Maconda deed de ruim honderd opgekomen fans weer genieten. Logan en George Brock bepaalden de ruststand op 44-30. Het verschil om voordeel te behalen in het onderling verschil aan de eindstreep met Yoast United.

Van Sliedregt: “Het was een directe aanval van hun voor de positie op de ranglijst. Ik denk dat deze wedstrijd ging om in ieder geval eerst de zesde plaats veilig te stellen. Dat geeft nog steeds toegang op de play-offs. Belangrijk voor ons. Die top vijf is voor ons een heel moeilijke weg, maar goed, er is nog steeds een weg”. 

Spannend derde deel

Na rust vochten de Gelderlanders zich langzaam weer terug in de wedstrijd. Het waren Nigel Pruitt en George Brock die de dadendrang van Yoast United in de weg stonden. De voorsprong van 16 punten (52-36) werd onder aanvoering van Nate Britt (22 wedstrijdpunten) teruggebracht naar 56-48 en 63-55. 

Aris slaat in laatste kwart toe naar onderling voordeel

Een verwoestende dunk van Maconda opende het laatste kwart. De publiekslieveling moest kort daarna met 5 pf het veld ruimen. Yoast sputterde nog wel even tegen, maar Pruitt en Logan drukten het gaspedaal steeds verder in. Ook verdedigend werden de taken weer beter uitgevoerd. De Friezen liepen steeds verder uit en bij de eindzoemer stond er een ruime 87-69 winst op het scorebord.

Kwartstanden: 20-18, 24-12, 19-25, 24-14.

Scores Aris: George Brock 20 en 7 assist, Nigel Pruitt 17, Ryan Logan 15 en 9 rebounds, Jose Dimitri Maconda 11, Shaquille Doorson 9 en 11 rebounds, Tim Hoeve 7, Quin Cooper 6, Reinder Brandsma 2.

 

Volledig interview met coach Vincent van Sliedregt op LEO Middelsé - De lokale omroep van Leeuwarden en omstreken! (leomiddelse.nl)

Woensdag 16 februari speelt Aris in de BNXT League een uitwedstrijd tegen Donar Groningen. Zaterdag 19 februari wordt de reguliere competitie afgesloten met een thuiswedstrijd tegen ZZ Leiden.

Halve finale Basketbal Cup 10 en 13 februari

Aris moet het in de halve finale van de Basketball Cup opnemen tegen Donar Groningen. De Groningers schakelden in een ware thriller na overtime Landstede Zwolle uit. Uitslag: 64-71 en 61-73. Na over time 71-79.

De confrontatie tussen Aris en Donar bestaat uit twee wedstrijden. Donderdag 10 februari speelt Aris eerst een uitwedstrijd in MartiniPlaza te Groningen. Zondag 13 februari (16.00 uur) volgt dan de ontknoping in eigen Kalverdome.

Heroes Den Bosch en ZZ Leiden spelen de tweede halve finale van de Basketbal Cup op 11 en 13 februari.

 

Wedstrijd informatie

Datum : 06 februari 2022 16:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2021-2022
Aris Leeuwarden 87
Yoast United 69
Terug naar overzicht