Aris Leeuwarden - The Hague Royals

Aris boekt in kaal Kalverdome zijn vijfde thuiszege

 

Aris Leeuwarden was vrijdagavond gastheer van The Hague Royals. Zonder zijn trouwe aanhang pakte het team van coach duo Vincent van Sliedregt en Klaas Stoppels zijn zevende overwinning (91-75) en zijn vijfde thuiszege. De Friese profbasketballers stijgen daarmee naar plek twee op de ranglijst.

De nieuwe maatregelen die de regering afgelopen vrijdag afkondigde om het Cofid-19 virus te bestrijden treffen ook de Nederlandse teams in de BNXT League hard. Wel spelen, maar dan zonder publiek. Het bestuur van de BNXT Leagueteams heeft daarvoor de keuze bij de deelnemende clubs gelegd. 

Aris speelt wel

Leeuwarden heeft in samenspraak met de technische staf de keuze gemaakt wel te gaan spelen. Het team van coach Vincent van Sliedregt zit in een flow en behaalde uit de negen gespeelde wedstrijden zes overwinningen. Vier daarvan werden onder toezicht van de trouwe aanhang in een eigen -en kolkend Kalverdome gewonnen. De Friezen bezetten voorafgaande de wedstrijd een gedeeld vierde -en vijfde plek op de ranglijst. 

Vrijdagavond waren de Friezen in een kaal en troosteloos Kalverdome gastheer van The Hague Royals. Op jacht naar plek twee op de ranglijst. Alle overige wedstrijden in het Nederlands deel van de BNXT League werden dit weekend uitgesteld. In de Belgische competitie worden de wedstrijden (voorlopig) nog wel met publiek gespeeld. 

Aris wint ook zonder publiek

De sfeer in het Kalverdome was vrijdagavond ver te zoeken. Alleen het resultaat telde voor de Friezen die het zonder Ar’Mond Davis moesten doen. De rasschutter moest met verkoudheidsklachten thuisblijven. Quin Cooper nam het stokje over en vuurde vanaf acquit twee bommetjes binnen. Shaquille Doorson maakte de 8-0 run compleet. Daarna zat er een dekseltje op de basket bij de Hagenezen. The Hague Royals antwoordde met een 0-8 run. Onder impulsen van oud-Aris speler Deividas Kumelis en Tom Akkermans, die prima afrondde, leidde The Hague na een kwart spelen met 11-15.

De eerste vijf minuten van het tweede kwart bleef Aris zoeken naar het juiste ritme. The Hague kwam op een 22-32 voorsprong. Een bom van Jose Dimitri Maconda zette Aris weer op de rails. Geholpen door een technische fout van The Hague coach Samson (wat drie punten opleverde) krabbelde Aris zich langzaam terug in de wedstrijd. Even mochten de Friezen aan een kleine voorsprong ruiken (35-34) door het benutten van vier vrije worpen door een weer uiterst nuttig spelende Ryan Logan (24 wedstrijdpunten). Kumelis (24 wedstrijdpunten) zette de ruststand op 35-37. ‘Showman’ George Brock stond vreemd genoeg voor rust nog helemaal droog. 

Aris slaat na rust toe

Cooper opende na rust met zijn derde bom en Brock daarna met een and-1 zijn eerste drie punten maakte. Even keken de Hagenezen nog tegen een voorsprong aan. Na een vuurpijl + score van Logan en een tweetje van Dikymbe Martin kreeg de thuisploeg de smaak na 53-53 te pakken. Het derde kwart werd afgesloten met een 15-0 run en met een fraaie score van Brock in de zoemer (67-53). 

Voorsprong verdedigen

In het laatste kwart wis Aris de voorsprong gemakkelijk te verdedigen. Aris opende met een 6-0 runnetje en maakte een 21-0 run compleet. Beide ploeg scoorden er daarna lustig op los maar de overwinning kwam geen moment in gevaar. Coach Vincent van Sliedregt stuurde ‘zijn gehele bank’ de houten vloer op. Elmer Rafaela liet met 4.30 min. zien, met vijf punten, van grote waarde voor het team te zijn. Joran Triemstra was goed voor twee punten en Casper van Pluuren had de pech al na 20 seconden door zijn enkel te gaan. Elf spelers kregen punten achter hun naam en de 25 assist maakte duidelijk dat de spelers elkaar het nodige gunnen. Aris wint met 91-75 en klimt daarmee naar plaatst twee op de ranglijst.

Coach Vincent Van Sliedregt over de wedstrijd: “Mix feeling, aantal dingen was fijn om te zien. Een aantal jongens kwam goed door en sommigen wat minder. Je zag dat de groep een beetje verdeeld was en ben blij met de 25 assists. En ondanks dat er wat frustratie in de ploeg zat bleven we wel de bal delen. Maar hoewel ze niet lekker in de wedstrijd zaten bleven ze toch de juiste dingen doen en daar ben ik dan wel weer heel blij mee”. Het volledige interview op: www.johanspan.com en https://Leomiddelse.nl.

Scores Aris: Ryan Logan 24, Quin Cooper 15, Jose Dimitri Maconda 13, Dikymbe Martin 9, George Brock 7, Reinder Brandsma 6, Elmer Rafaela en Shaquille Doorson (12 rebounds) ieder 5, Tim Hoeve 3, Onne de Moes en Joran Triemstra ieder 2.

 

Stand: 

Na beide nationale competities worden de nummers één tem vijf ingedeeld in de BNXT League Elite Gold. Nummer zes tem elf plaatst zich met de nummer zes tem tien uit de Belgische competitie voor de Elite Silver.

 1. Heroes Den Bosch           10 gesp.              20 pnt.
 2. Aris Leeuwarden             10 gesp.              17 pnt.
 3. ZZ Feyenoord                   11 gesp.              17 pnt. 
 4. Apollo Amsterdam         11 gesp.              16 pnt.
 5. ZZ Leiden                            8 gesp.                 15 pnt.
 6. Landstede Zwolle            9 gesp.                 14 pnt.
 7. BAL Weert                         10 gesp.              13 pnt.
 8. Den Helder Suns              11 gesp.              13 pnt.
 9. Donar Groningen            7 gesp.                 11 pnt.
 10. The Hague Royals            10 gesp.              11 pnt. 
 11. Yoast United                     7 gesp.                 9 pnt.

De winnaar krijgt twee punten en de verliezer mag één punt bijschrijven. 

Na 3 december met of zonder publiek

Na 3 december gaan alle wedstrijden in Nederland wel door, ook als er geen publiek welkom is. De laatste wedstrijden in de nationale competitie staan gepland op 29 januari 2022.

Wedstrijd informatie

Datum : 19 november 2021 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2021-2022
Aris Leeuwarden 91
The Hague Royals 75
Terug naar overzicht