Aris Leeuwarden - Spirou Basket Charleroi

Aris tegen koploper Spirou Basket strijdend ten onder

Aris Leeuwarden nam het in de laatste cross border wedstrijd van de Elite Silver op tegen koploper Spirou Basket. De eerste confrontatie in Charleroi werd ruim (92-50) door Aris verloren. Na een zwakke periode voor en na rust verloor Aris met 79-93.

Spirou Basket was in de Elite Silver na negen wedstrijden nog steeds ongeslagen. Aris Leeuwarden wist vijf van de negen cross border wedstrijden in winst om te zetten. Daarmee eindigde het team van coach Vincent van Sliedregt, met zijn assistent Klaas Stoppels, aan kop van de Nederlandse inbreng. Met dat resultaat plaatsten de Friezen zich samen met ZZ Leiden, Heroes Den Bosch/Donar Groningen, Landstede Zwolle en Zeeuw & Zeeuw Feyenoord voor de nationale play off.

 

Tegenstander in de eerste ronde (kwartfinale) is of Donar Groningen, of Heroes Den Bosch.

 

De beslissing valt vandaag als de cross border wedstrijden in zowel de Elite Gold, als ook in de Elite Silver worden afgesloten. 
Donar ontvangt in MartiniPlaza Filou Oostende. Heroes speelt in eigen Maasspoort tegen Belfius Mons-Hainaut. Bij winst of verlies van beide teams neemt Aris het op tegen Heroes Den Bosch. Beide teams hebben 29 punten.


De nummer één (ZZ Leiden) en de nummer twee (Donar of Heroes) zijn voor de eerste ronde van de PO vrijgesteld en plaatsen zich rechtstreeks voor de halve finales. De kwartfinales worden gespeeld in een best of 3 format met thuisvoordeel voor het hoogstgeplaatste team. De play off wedstrijden starten dinsdag 3 mei

23-0 run tegen niet meer recht te trekken
De Belgen waren met twaalf spelers naar Leeuwarden gekomen die allemaal minuten kregen en ook wisten te scoren. Aris moest het met acht spelers doen met zes spelers op de score lijst. Shaquille Doorson maakte na zijn knieblessure weer de nodige minuten.
Aris Leeuwarden kon Spirou Basket 14 minuten lang bijbenen. Bij een stand van 40-41 kreeg het een 23 – 0 run om de oren.
 

Ondanks een revival terug naar 62-65, gingen de Friezen uiteindelijk eervol met 79-93 ten onder. 


Na de opening score van de Belgen, antwoorden Quin Cooper en Nigel Pruitt met twee drietjes. Pruitt (32) en Cooper (21) waren samen goed voor 53 punten. Beide teams waren in het eerste kwart volkomen aan elkaar gewaagd. Het kwart werd met een minimale 25-26 voorsprong voor de Belgen afgesloten.


Ook begin tweede kwart kleefden beide teams lang aan elkaar. Een bommetje van Ryan Logan zette 40-41 op het bord. De schutterij liet het daarna 4 min. 30 lang tot de rust bij Aris volledig afweten. Met een 0-13 run snelde Spirou Basket naar 40-55 voorsprong bij rust.

Na rust
Ook na rust miste Aris even de scherpte en werd de 0-13 run verder uitgebreid naar 40-63. Even dreigde er een afstraffing en coach Vincent van Sliedregt in en time out moest vluchten. En met resultaat. Cooper gaf het sein voor een 8-0 run waarna het Nigel Pruitt schip kwam binnenvaren. Gesteund door Logan, Brock en Doorson, scoorde Pruitt er binnen vijf minuten er met 13 punten lustig op los. De ‘doordunk alley-oop’ van Doorson naar 62-65 bracht het weer talrijk opgekomen publiek in extase. Twee drietje daarna van de Belg Rafael Lisboa deden het tij weer keren.

Vierde kwart
Ook in het laatste kwart konden de Friezen lang bijblijven. Mede door de specialiteit van Cooper (6 drietjes) en alleskunner Pruitt, was het met 74-78 op het scorebord nog steeds een wedstrijd. 


Maar uit een ongelukkige opzettelijke fout van Logan, onnodig aangemeten door het scheidsrechters trio, scoorde Spirou Basket maximaal vijf punten naar 74-83. Deze voorsprong gaven de Belgen niet meer uit handen. Aris verloor de wedstrijd met 79-93.


Coach Vincent van Sliedregt: “Met vlagen lieten wij de juiste intensiteit zien, maar toch gaat iedereen naar huis met het gevoel dat er meer inzat. Het is weer even wennen met Shag (Shaquille Doorson red.) in de line up. Misschien zelfs ook een klein beetje dat er niet zo heel veel op het spel stond vanavond. Je hoort eigenlijk tevreden te zijn als je zo ’n wedstrijd speelt tegen Spirou maar we zijn het niet. Al met al, ik denk dat het een goede generale was voor de play-offs die er nu aan gaan komen”. Het volledige interview met coach Van Sliedregt op: http://leomiddelse.nl


Kwartstanden: 25-26, 15-28, 22-17, 17-22.

 

Topscores Aris: Nigel Pruitt 32, Quin Cooper 21, José Dimitri Maconda 9, Shaquille Doorson 8 en 8 rebounds, Ryan Logan 7, George Brock 2.


Donar tegenstander in play off.
Heroes Den Bosch wist in de Elite Gold met 83-80 te winnen van Belfius Mons-Hainaut. Donar Groningen verloor in eigen MartiniPlaza met 70-87 van Filou Oostende. Door dit resultaat is Donar Groningen de tegenstander van Aris Leeuwarden in de nationale play off. Aris speelt zijn eerste wedstrijd uit in MartiniPlaza dinsdag 3 mei a.s. Donderdag 5 mei is om 20:00 uur de return in het Kalverdijkje. Een eventuele derde wedstrijd is op zaterdag 7 mei om 19:30 uur in Groningen. 

 

Wedstrijd informatie

Datum : 29 april 2022 20:00
Locatie : Kalverdijkje, Leeuwarden
Seizoen : 2021-2022
Aris Leeuwarden 79
Spirou Basket Charleroi 93
Terug naar overzicht