Aris Leeuwarden - RSW Liège Basket

Aris naar monsterzege tegen RSW Liège Basket

Aris speelde dinsdag zijn achtste wedstrijd in de cross border wedstrijden van de Elite Silver. In Luik werd na een slecht gespeeld laatste kwart nipt met 89-80 verloren. In eigen Kalverdome walste Aris, onder aanvoering van een weergaloos spelende Nigel Pruitt, over de Belgische tegenstander heen.

Met nog drie wedstrijden te gaan is de strijd om deelname aan de nationale play-off in alle hevigheid ontbrand. Aris moet dan als best geplaatst Nederlands team in de Elite Silver als eerste eindigen. Met drie overwinningen in de grensoverschrijdende wedstrijden leek er voor Aris eerder geen vuiltje aan de lucht. 
Maar met nog drie wedstrijden te gaan is alles weer mogelijk. De spanning loopt met de haven in zicht bij zowel Aris Leeuwarden, als ook bij groot concurrent BAL Weert tot het kookpunt op. BAL heeft met vier zeges in de Elite Silver de wind behoorlijk in de zeilen gekregen. De Limburgers nestelden zich met 23 punten naast de Friezen. Voor het team van coach Vincent van Sliedregt zaak om alle zeilen bij te zetten en om de ‘nationale play off boot’ niet te missen. 
Mochten de Friese basketballers toch naast de nationale play-off grijpen, blijft over de BNXT play-off. Deze bestaat uit de overige acht clubs van de Elite Silver die zich niet voor de nationale PO kwalificeren. Alleen voor de nummer elf (The Hague Royals) is het seizoen dan voorbij.

Bij de Belgische teams is de strijd al wel beslist. Robbedoes Charleroi (Spirou Basket) wist al zijn zeven tot nu toe gespeelde wedstrijden te winnen en is niet meer te achterhalen.

Eerste kwart
De wedstrijd begon een ‘stief kwartiertje’ later omdat de elektronische schotklok het liet afweten. Beide coaches, Vincent van Sliedregt en Klaas Stoppels, fungeerden als mede sporthalbeheerder om de oude klokken aan de praat te krijgen.
Naast de eerdere blessure van center Shaquille Doorson, moest Aris dinsdag ook zonder center ‘Jordan van de Wâlden’ Reinder Brandsma spelen. Brandsma is minimaal vier weken”, waarvan er nu twee om zijn, uitgeschakeld met een gebroken pink. 

Vincent van Sliedregt: “Je mist de beide centers en dat zet je voor een uitdaging om anders te gaan spelen. Daar hebben we een weekje op kunnen trainen. En dan hoop je dat dit gebeurt. Maar de jongens pasten zich goed aan. Gebruikten de wapens die we wel hadden”. 
Ondanks deze handicap ging Aris voor volle tribunes als een razende van acquit. Uitblinker Nigel Pruitt opende met drie benutte vrije worpen plus score. Snelden daarna naar een 12-4 voorsprong. Even kwam Luik weer angstig dichterbij en kwam na een 0-9 run op een minimale 14-15 voorsprong. Naar later bleek de enige en laatste keer. 

Wie anders dan Nigel Pruitt, hij vuurde zijn eerste bommetje af van een totaal van maar liefst zeven stuks, zette de Friezen weer op voorsprong. Ryan Logan en George Brock wisten van afstand het netje ook te vinden. Het eerste kwart werd met een knappe 27-23 voorsprong afgesloten. 

Nigel Pruitt wijst Aris de weg
Pruitt opende het tweede kwart met een bommetje, waarna ook Elmer Rafaela zijn opwachting maakte. Met nog vijf minuten voor rust was het nog steeds een wedstrijd bij een stand van 37-36. Voor Quin Cooper het sein om zijn productie op te voeren. Met zeven punten op rij sloeg de steeds beter in vorm komende forward weer een bevrijdend gaatje. Nadat ook Casper van Pluuren de houten vloer betrad gingen beide teams bij een 50-46 stand rusten.

Nigel Pruitt opent ook na rust
En daar was hij weer. Nigel Pruitt opende na rust andermaal met een drietje. George Brock gleed ook door de wankelende verdediging van de Belgen voor Pruitt die met zijn vijfde drietje het verschil in stand hield. 

Nadat ook José Dimitri Maconda zich kwam melden,68-58. Pruitt bombardeerde het verschil naar tien punten: 68-58. De Belgische tegenstander liet zich echter niet zomaar naar de slachtbank leiden en vocht terug naar 73-68 met nog een kwart te gaan.

Laatste kwart alle remmen los
In het laatste kwart gingen alle remmen los bij de thuisclub. Onder aanvoering van Pruitt en een goed scorende Cooper kwamen de Friezen nooit echt meer in gevaar. Het verschil bleef hangen rond de tien punten en liep even uit naar 94-80. Cooper, Brock en een weer uiterst nuttige Ryan Logan zetten de 103-87 eindstand op het scorebord.

Vincent van Sliedregt: “Belangrijke win. Weert wint vanavond ook van Brussel en staan gelijk in punten. Het wordt nog spannend zo in de eindfase voor de play-offs. Je eindigt op honderd plus. Dat betekent dat je tegen hoge percentages af kan werken en dat geeft zelfvertrouwen”. Het volledige interview met Vincent van Sliedregt op https://leomiddelse.nl 

Kwartstanden: 27-23, 23-23, 23-22, 30-19.

Scores Aris Leeuwarden: Nigel Pruitt 36 en 10 rebounds, Quin Cooper 27, Ryan Logan 16, José Dimitri Maconda 11 en 9 assist, George Brock 11 en 8 assist, Tim Hoeve 2.

Goede zaken in must win wedstrijd
Aris deed met de winst op Luik goede zaken voor eventuele deelname aan de nationale play off. Maar ook concurrent BAL Weert maakte geen fout en won dinsdag van Phoenix Brussel Basketbal. Beide teams staan nu op 25 punten. Eindigen beide teams aan het einde van de rit gelijk in punten ligt het onderling voordeel bij Aris Leeuwarden.

Vrijdag 22 april speelt Aris een uitwedstrijd tegen Phoenix Brussels Basketball. Zeven dagen daarna is de laatste wedstrijd dan in eigen Kalverdome tegen het al voor België geplaatst Spirou Basket. BAL Weert heeft Okapi Aalst (uit) en Liège Basket (Thuis) nog als tegenstander.

Wedstrijd informatie

Datum : 19 april 2022 20:00
Locatie : Kalverdijkje, Leeuwarden
Seizoen : 2021-2022
Aris Leeuwarden 103
RSW Liège Basket 87
Terug naar overzicht