Aris Leeuwarden - Phoenix Brussels Basketbal

Zwakke start doet Aris tegen Phoenix Brussels das om

Vrijdagavond speelde Aris zijn eerste thuiswedstrijd tegen een Belgische tegenstander in de Elite Silver van de BNXT League. Phoenix Brussels straft een zwakke start van Aris Leeuwarden genadeloos af en wint met 85-75.

Na twee confrontaties in de Elite Silver heeft Aris Leeuwarden met een 50% score een prima start. In Luik moest Aris na tien punten voorsprong (49-39), en na een slordig laatste kwart, uiteindelijk met 89-80 de vlag strijken. Tegen Apollo Amsterdam, de enige Nederlandse clash in de Elite Silver, werd overtuigend met 79-62 gewonnen.

Met nog acht wedstrijden tegen de Belgen voor de boeg, ontvingen de Friezen vrijdagavondPhoenix Brussels Basketbal. De Brusselaars eindigden in de Belgische competitie, met slechts twee overwinningen samen met RSW Liège Basket, als laatste. In de Elite Silver was Brussel in zijn eerste wedstrijd te sterk (89-81) voor Yoast United.

Met 50% van de meegetelde punten (na de Hollandse competitie) in de rugzak, bezet Aris op dit moment achter Spirou Basket een keurige tweede plaats in de Elite Silver. De Friezen zullen het de komende weken zonder Shaquille Doorson moeten doen. De boomlange en 2.13 m lange center raakte tegen Luik aan zijn knie geblesseerd.


Zwakke start 
Aris speelde tegen Phoenix Brussels een belabberde eerste vijf minuten. José Dimitri Maconda wist voor Aris pas na 3 min. 20 voor het eerst het netje te vinden. De Belgische tegenstanders liepen probleemloos uit naar 2-13. Quin Cooper wist met zes punten op rij, zijn volledige productie deze wedstrijd, de achterstand iets draaglijker te maken: 8-18. Tien punten achterstand na het eerste kwart was nog steeds het verschil na de eindzoemer: 75-85.


De opleving eind eerste kwart kreeg geen vervolg in het tweede kwart. De productie aan Leeuwarder zijde stond begin tweede kwart weer helemaal stil en Brussel liep uit naar 14-32. Het moment voor captain Tim Hoeve zijn eerste drietje af te vuren. Ook de anders zo productieve Ryan Logan tekende met een lay-upje voor zijn eerste punten. De 23-38 achterstand bij rust deed het ergste vermoeden.

Aris had ook na rust een aarzelende start. En was er een score van de Friezen werd deze ogenblikkelijk afgestraft door de Belgen. Een bommetje van Logan en een lay-upje van Hoeve werd geneutraliseerd naar 28-49. Even later was deze opgelopen naar 38-62. Met nog een kwart te gaan leek de 45-65 niet meer te overbruggen.


Aris leeft in laatste kwart op
En plots kwam in het laatste kwart bij het team van coach Vincent van Sliedregt de geest in de fles. Tim Hoeve, George Brock en Ryan Logan deed de harten weer sneller kloppen naar 53-68. Pruitt bracht zelfs de achterstand terug naar 59-70 met nog vijf minuten te spelen. Brandsma en Logan maakten het onmogelijke bijna mogelijk door raak te knallen naar 68-75. 


Na een dodelijk driepunter van Ivan Karacic viel het zwaard alsnog voor de Friezen. Vanaf de vrije worplijn maakten de Belgen het karwei vakkundig af en vertrokken met een 75-85 overwinning in de bus terug naar Brussel.


Scores Aris: Ryan Logan 18, Nigel Pruitt 15 en 10 rebounds, George Brock 12, Tim Hoeve 10, Reinder Brandsma 9, Quin Cooper 6, José Dimitri Maconda 5.

Kwartstanden: 8-18, 15-20, 22-27, 30-20.

Interview met coach Vincent van Sliedregt op LEO Middelsé - De lokale omroep van Leeuwarden en omstreken! (leomiddelse.nl)

Wedstrijd informatie

Datum : 18 maart 2022 20:00
Locatie : Kalverdijkje, Leeuwarden
Seizoen : 2021-2022
Aris Leeuwarden 75
Phoenix Brussels Basketbal 85
Terug naar overzicht