Aris Leeuwarden - Okapi Aalst

Sensationele zege

Nigel Pruitt leidt Aris naar zege op Okapi Aalst
Aris Leeuwarden nam het vrijdag in de Elite Silver in eigen Kalverdome op tegen het nog ongeslagen Okapi Aalst uit Hasselt. Na een belabberd gespeeld tweede kwart werd de eerste heenwedstrijd in Hasselt met 87-75 verloren. Onder leiding van een fenomenale Nigel Pruitt nam Aris met een 82-75 zege in eigen Kalverdome revanche.

De Friese basketballers lieten zich in Aalst tegen Okapi in de eerste helft de kaas van het brood eten. Een fraaie come back na rust kon niet verzilverd worden waarna de wedstrijd werd verloren. Okapi Aalst wist in de Silver League alle Nederlandse teams (The Hague Royals 98-40), BAL Weert (68-58), Yoast United (97-69) en dus Aris 87-75)) eerder te verslaan. 

Een vliegende start in het eerste kwart leverde Aris de eerste winst op tegen een Belgische tegenstander. De uitwedstrijd tegen Hubo Limburg United werd door Aris nipt, en na een hoog scoringpercentage van beide teams, gewonnen. En dat ondanks een erg smalle rotatie, Shaquille Doorson (knie) en Tim Hoeve (schouder) waren geveld door een blessure.
 

Kolkend Kalverdome
Ook tegen Okapi Aalst moesten de Friezen de klus met een smalle rotatie van zeven spelers klaren. Tim Hoeve werd ondanks zijn schouder blessure noodgedwongen een luttel aantal minuten ingezet. In een bomvol en kolkend Kalverdome nam Aris aan de hand van Nigel Pruitt al na vijf minuten een 14-6 voorsprong. 

Met een bommetje tilden Pruitt en Quin Cooper het thuisteam voor het eerst naar de dubbele cijfers (22-9) voorsprong. Het kwart werd bij een stand van 22-13 voorsprong afgesloten.

Tweede kwart
In het tweede kwart was het alleskunner Ryan Patrick Logan (14 pnt., 11 rebound en 12 assist in de wedstrijd) die het publiek op de tribunes verder opzweepte. Aris liep uit, na alweer een bom van Pruitt, naar zijn grootste voorsprong in de wedstrijd: 42-27. 

Beide teams gingen rusten bij een stand van 44-31. ‘Jordan van de Wâlden’ Reinder Brandsma hield met Logan en Pruitt de verdedigende stellingen aardig gesloten. Het buffelwerk onder de borden kostte Brandsma op dat moment al wel drie persoonlijke fouten.

Okapi Aalst na rust sterk terug
Okapi Aalst kwam na de opening van Pruitt na rust angstig dichtbij. Nadat Brandsma voor de vierde keer ‘geel’ kreeg aangesmeerd en Pruitt op drie fouten kwam, moest er verdedigend een en ander prijs worden gegeven. De Belgen gooiden er bij een stand van 55-46 een 0-10 run tegenaan. Kwamen langszij en erop en erover: 55-56.

Wie anders dan Pruitt wierp nog maar weer eens een bommetje af en na de gelijkmaker was het Cooper die met nog een kwart te gaan de 60-58 op het bord zette. 

Zinderend slot
Het laatste kwart was het nagelbijten voor het publiek. De spelers van Aris bleven echter uiterst koel en verslapten niet. Ook niet nadat de Belgen 60-63 op het bord zetten. Brandsma en Pruitt (and-1) draaiden het voordeel weer naar Aris terug. Daarna werd het minutenlang een puntje-puntje wedstrijd die alle kanten op kon gaan. 

Met nog 1 min. 30 op de klok kon de wedstrijd bij een stand van 73-73 nog weer alle kanten op. Maar gedragen door een enthousiast meelevend publiek vuurde Pruitt zijn vijfde bommetje binnen. Logan liet het Kalverdome ontploffen door van afstand raak te schieten en de wedstrijd zat in de knip. Jose Dimitri Maconda en George Brock vuurden vanaf de vrije worplijn raak naar de 82-75 eindzege.

Coach Vincent van Sliedregt: “Een ongelooflijke samenkomst van werk van de organisatie om de zaal vol te krijgen maar ook voor de mannen die vanavond met zes en half de derde wedstrijd in zes dagen die dan vandaag zo een vechtlust laten zien daar kon het publiek achter gaan staan. Dan creëer je een energie waarin het moeilijk basketballen is voor elke tegenstander. 

Wij zijn een emotionele ploeg en als je zoveel emotie uit de zaal terugkrijgt. Ik hoop dat dit niet een eenmalig iets is en dat wij altijd kunnen genieten van deze sfeer”. 

Over de wedstrijd verder: “Jongens hebben een tweede adem gevonden dit seizoen. We hebben wat om voor te spelen en wij willen de play-offs halen. Er zit bewijsdrang tegen toch wel grote ploegen uit België. Je weet dat het erin zit”. 

Over de smalle selectie: “We hebben een heleboel jonge jongens die ongelooflijk hard werken. Die echt wel op dat niveau komen maar op dit moment jongens die volwassen genoeg zijn om de punten mee te nemen zitten we op dit moment op zes en half.

 Tim Hoeve is herstellende en moest vanavond buiten het advies van de medische staf om wat minuutjes maken, ja dat zijn geen ideale situaties. Maar je roeit met de riemen die je hebt”.
Het volledig interview met coach Vincent van Sliedregt op: 

LEO Middelsé - De lokale omroep van Leeuwarden en omstreken! (leomiddelse.nl)

 


Kwartstanden: 22-13, 22-18, 16-27, 22-17.
Scores Aris Leeuwarden: Nigel, Pruitt 31, Ryan Logan 14 pnt., 11 rebound en 12 assist, Quin Cooper 14, Jose Dimitri Maconda 12, George Brock 9, Reinder Brandsma 2.

Wedstrijd informatie

Datum : 01 april 2022 20:00
Locatie : Kalverdijkje, Leeuwarden
Seizoen : 2021-2022
Aris Leeuwarden 82
Okapi Aalst 75
Terug naar overzicht