Aris Leeuwarden - Okapi Aalst

Matig Aris thuis tegen Okapi Aalst onderuit

Na de uitschakeling door Donar nin de nationale play off stroomde Aris de BNXT play off binnen. Woensdag was de eerste van een tweeluik tegen Okapi Aalst. Aris moet na 61-78 verlies zondag in de return 17 punten goed maken voor een vervolg in de play off.

Aris Leeuwarden werd door Donar Groningen in de derde en allesbeslissende wedstrijd uitgeschakeld in de nationale play off. De Friezen stroomden daarna de BNXT play off binnen met daarin acht teams, drie uit Nederland en vijf uit België. 

De eerste confrontatie van de Friezen was woensdag in eigen Kalverdome tegen Okapi Aalst. In de Elite Silver van de cross border wedstrijden hielden beide teams elkaar in evenwicht. In Aalst wonnen de Belgen en in Leeuwarden waren de Friezen de sterkste. De schutters lieten het deze eerste play off wedstrijd volledig afweten. Aris verliest na een matige start en een slecht laatste kwart met 61-78. 

Matige start
Aris had een uiterst matige start tegen de Belgen. Na drie minuten spelen keek het tegen 0-9 achterstand aan. Nigel Pruitt, normaal sterkhouder maar zat woensdag helemaal niet in de wedstrijd, liep na ruim een minuut spelen al tegen zijn tweede pers. fout op en verdween naar de bank. Shaquille Doorson dunkte na ruim drie minuten de eerste twee puntjes binnen. ‘Stand-in’ Reinder Brandsma pakte de draad op en werd met 10 punten en 11 rebounds uiteindelijk man off the match. 

Brandsma: ” We beginnen hartstikke slap en eindigen hartstikke slap. We waren moe, rare schoten raken en de kopjes gingen omlaag. Ik ben er drie à vier weken uit geweest en nu is het elke wedstrijd ik wil nog knallen ik wil er nog niet uit en ben nog niet klaar met de play off. Ik wil dat het seizoen nog zo lang als mogelijk doorgaat”.
Reinder Brandsma gaat na het seizoen waarschijnlijk drie tegen drie spelen en is uitgenodigd in de voorselectie van het Nederlands team. De intentie is er volgens Brandsma om ook volgend seizoen weer bij Aris te spelen. 


José Dimitri Maconda en Tim Hoeve vuurden twee drietjes af die de 12-24 achterstand na een kwart spelen iets draaglijker maakten.

Sterk tweede kwart
Quin Cooper gaf het sein voor een 7-0 run voor Aris dat zich langzaam in de wedstrijd speelde. Eindelijk werd het netje nu wel gevonden en de Friezen slopen langzaam dichterbij. Brandsma deed bij het matig opgekomen publiek de harten weer sneller kloppen naar 27-31. Quin Cooper vuurde met een bommetje naar de aansluiting bij rust: 32-33. 
De twee schutters bij Aris Nigel Pruitt en George Brock stonden vreemd genoeg voor rust nog helemaal droog. Vanaf de vrije worplijn maakte Okapi er 9 uit 10 en bij Aris stond er 0 uit 1 op het wedstrijdformulier.
 

Eerste vrije worpen na rust
Ryan Logan opende met drie benutte vrije worpen en Brock vuurde zijn eerste bommetje af naar 38-35. Zou het dan toch? Okapi dacht daar even anders over en antwoorde met vijf puntjes op rij en de stand weer in evenwicht was. Nog een keer kwamen de Leeuwarders door toedoen van ‘de Jordan van de Wâlden’ op voorsprong (45-40). Met nog een kwart te gaan stond Okapi weer aan de goede kant van de score: 50-54.

Slecht laatste kwart
Een dunk van Shavon Coleman gaf Okapi in het laatste kwart vleugels. Cooper stribbelde met een drietje nog even tegen, maar Aris was de laatste minuten de weg volledig kwijt. Van 59-65 kreeg Aris een 0-11 run te verwerken en was alle verzet gebroken. Tot overmaat van ramp moest Quin Cooper twee minuten voor het einde de vloer met een bloedende hoofdwond verlaten. 
De return in Aalst van a.s. zondag lijkt een kansloze missie, maar Aris laat vaak op zulke momenten zien voor een verrassing te kunnen zorgen. Bij verlies is het seizoen voorbij.


Aris coach Vincent van Sliedregt over de wedstrijd: “Gebrek aan concentratie. We hebben een lange periode klein basketbal gespeeld zonder centers. Nu zijn die weer terug. We worden gedwongen inside te spelen en dat hebben wij al een tijdje niet meer gespeeld. Je ziet dat alle slimmigheidjes en het ritme en de focus om intelligente keuzes te maken binnen de play’s die we spelen met grote jongens dat was er allemaal niet. Dan kom je tot moeilijke schoten en dan verliezen wij ook onze concentratie in de verdediging. Daar baal ik het meeste van en dat is iets waar wij het gehele seizoen al mee te maken hebben”. 


Zijn er nog kansen in de return zondag? “Nee, ja zeg nooit-nooit maar 17 punten on the road met Belgische scheidsrechters is een heel moeilijk geval om dat op te lossen maar als er een ploeg is die dat kan dan zijn wij dat. Maar dan moeten wij heel ander basketbal laten zien dan wij vanavond hebben laten zien”.

Volledige interview met coach Vincent van Sliedregt en Reinder Brandsma op: http://leomiddelse.com
Kwartstanden: 12-24, 20-9, 18-21, 11-24.
Scores Aris: José Dimitri Maconda 12, Quin Cooper 12, Reinder Brandsma 10 en 11 rebounds, Ryan Logan 9 en 6 assist, George Brock 6, Nigel Pruitt 5, Shaquille Doorson 4, Tim Hoeve 3.

Wedstrijd informatie

Datum : 11 mei 2022 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2021-2022
Aris Leeuwarden 61
Okapi Aalst 78
Terug naar overzicht