Aris Leeuwarden - Donar

Buzzer beater Ar’Mond Davis velt Donar Groningen

Aris Leeuwarden wint de noordelijke derby van Donar Groningen. In de laatste seconde, bij een achterstand van 78-80, vuurde Ar’Mond Davis voor de Groningers een dodelijke vuurpijl af naar de 81-80 winst.

De echte noordelijke basketbal derby is de clash tussen Donar Groningen en Aris Leeuwarden. De Leeuwarder basketbal cultuur vindt zijn oorsprong in 1964 met de oprichting van de Stuiters. In 2004 zag de Friese profbasketbalclub Aris Leeuwarden het levenslicht. In zijn eerste wedstrijd in de eredivisie tegen Donar Groningen, stuntte het team onder leiding van Tom Simpson met een overwinning. Een finale plek om het landskampioenschap in het seizoen 2012/2013 was voor de Friese profbasketballers tot nu toe het beste resultaat. Het Covid-19 virus in het seizoen 2019-20 ontnam Aris de kans op zijn eerste bekerwinst. Tegenstander in de beker zou zijn, jawel Donar Groningen.

De geboortedatum van het Groningse basketbal is in 1951. De oosterburen spelen vanaf 1970 profbasketbal. Vrijdag speelde Aris Leeuwarden zijn eerste wedstrijd in de dit jaar geboren BNXT League met een thuiswedstrijd tegen de zevenvoudig landskampioen -en zesvoudig bekerwinnaar Donar Groningen. 

Botsing twee coaches

Naast deze noordelijke basketbalclash was het ook een botsing tussen Donar coach Matthew Otten en Aris coach Vincent van Sliedregt. Afgelopen seizoen stonden beiden aan het roer bij het zo succesvolle Yoast United.

Ar’Mond Davis was vrijdagavond het goudhaantje bij de Friezen. In de laatste seconde besliste hij de wedstrijd tegen Donar met een dodelijk drietje. Maar om alle credit aan de Amerikaan te geven is iets te veel van het goede. Het volledige team van coach Vincent van Sliedregt toonde zich in de eerste wedstrijd van het seizoen als een vechtmachine waarvan dit seizoen nog het nodige kan worden verwacht. De verrassing deze avond was wellicht de 19-jarige jongeling José Dimitri Maconda die met Ryan Logan, Reinder Brandsma, Ar’Mond Davis en George Brock als starters de houten vloer op werden gestuurd. De aalvlugge point guard Maconda maakte 9 seconden voor het einde een uiterst ‘belangrijke vijfde fout’ die niet werd verzilverd door Donar. Ar’Mond Davis haalde daarna de trekker over. 

De wedstrijd begon met een bommetje van Marquis Addison waarna het nieuwe scorebord het gelijk begaf.  Na een oponthoud van ruim 20 minuten kreeg het oude scorebord twee bommen van Ar’Mond Davis te verwerken. Logan zette Aris daarna voor de eerste keer op 8-7 voorsprong. De rest van het eerste kwart keken de Friezen tegen een kleine, maar overbrugbare kleine achterstand aan: 23-24. Een spijkerharde dunk van Shaquille Doorson bracht het talrijk opgekomen publiek voor de eerste keer op de banken.

Donar opende het tweede kwart maar werd teruggewezen door een bommetje van George Brock. Daarna werd het een puntje-puntje wedstrijd met een kleine voorsprong voor Aris naar 34-30 en Donar coach Otten in een time out moest vluchten. Bij een stand van 36-36 gooide Aris er een 6-0 runnetje tegenaan. De bom van Maconda deed de Groningers extra pijn naar 45-38. Na een ‘opzettelijke fout’ kreeg Donar naar 45-41 weer aansluiting. 

In het derde kwart kwamen de Groningers na een 0-10 run weer op voorsprong: 51-56. Donar had deze periode duidelijk ook het beste van het spel. Met nog tien minuten te gaan keken de Friezen tegen een 56-64 achterstand aan.

Het verschil liep daarna op naar 13 punten (61-74) en Brock met een drietje en zeven punten het sein gaf voor de wederopstanding. Maconda maakte de 11-0 run met twee scores vol en was er de aansluiting: 72-74. De laatste minuut verliep bloedstollend. Een denderdunk van Doorson deed alle Aris harten sneller kloppen naar 76-77. Een bom van Amanze Egekeze leek het vonnis over Aris te vellen naar 76-80 met nog 19 seconden op de klok. Na een score van Logan, en de buzzer beater van Davis, kon het feest in een kluwen van spelers op de vloer losbarsten.

Wat een start voor Vincent van Sliedregt: “In de voorbereiding verwachtingen proberen te managen en te roepen dat we een team zijn dat moet groeien en wat allemaal nieuw is dat kan allemaal de prullenbak in. Want als je de eerste wedstrijd van Donar wint dan zijn de verwachtingen ineens heel realistisch. We hadden verwacht dat Donar dominanter zou starten maar die gaven ons een vinger en vervolgens trokken we niet alleen de gehele hand maar de gehele arm mee en konden wij het overnemen aan begin wedstrijd”. Aan het eind van de wedstrijd lag alle spanning bij de Groningers. “Als het einde van de wedstrijd in zicht komt en het is nog dichtbij ligt alle spanning natuurlijk bij Donar. Zij zijn de ploeg die van ons had moeten winnen en dat was in ons voordeel als het einde van de wedstrijd dichterbij komt”. Het meest trots was coach Van Sliedregt dat de 12/13 punten werden ingehaald. “Waar ik als coach trotser op ben is dat we die 12 punten wegpoetsen en dat we daar gefocust blijven, niet emotioneel worden en dat je jezelf in een situatie brengt dat je dat laatste schot kan nemen. Dat is het belangrijkste en dat je hem ook nog maakt”. 

Schutters Aris: George Brock 21, José Maconda 13, Ar’Mond Davis 13, Ryan Logan 13 en 9 rebounds, Reinder Brandsma en Shaquille Doorson ieder 6, Tim Hoeve 5, Quin Cooper 4.

Kwartstanden: 23-24, 22-17, 11-23, 25-16.

Wedstrijd informatie

Datum : 24 september 2021 20:00
Locatie : Kalverdijkje, Leeuwarden
Seizoen : 2021-2022
Aris Leeuwarden 81
Donar 80
Terug naar overzicht