Aris Leeuwarden - Donar

Aris in eigen Kalverdome onderuit tegen Donar

Afgelopen dinsdag wist Aris Leeuwarden in MartiniPlaza de eerste wedstrijd van de play off met 69-72 te winnen van Donar Groningen. Ondanks een prima uitgangspositie om de halve finale te bereiken, was Donar in eigen Kalverdome een paar maten te groot. Aris verloor met 62-99.

Aris won in de kwartfinale van de play off zijn eerste treffen tegen Donar in Groningen met 69-72. Donderdag was de return in eigen Kalverdome. Ondanks een prima uitgangspositie voor Aris om de halve finale te bereiken, was Donar in eigen Kalverdome een paar maten te groot. Zaterdag is een derde en beslissende wedstrijd nodig voor een plek in de halve finale.

Blessureleed achtervolgt Aris Leeuwarden

Tot een paar weken terug bleef Aris Leeuwarden, ondanks links en rechts wat kleine pijntjes, dit seizoen nog aardig blessurevrij. Maar het zit de Friese basketballers de laatste weken fysiek niet mee. Aan het eind van het seizoen, en waar het landskampioenschap op het spel staat, moeten verschillende bepalende spelers geblesseerd afhaken. 

Eerst zat Shaquille Doorson een paar weken langs de kant met een knieblessure, Doorson maakte afgelopen week zijn rentree. Reinder Brandsma brak zijn pink en moet nog steeds toekijken. En alsof dat nog niet genoeg was. Afgelopen dinsdag verstuikte publiekslieveling José Dimitri Maconda in MartiniPlaza tien seconden voor tijd zijn enkel en leek het volgende slachtoffer.

Maconda: “Het gaat stukken beter. Na de wedstrijd ben ik naar het ziekenhuis geweest. Gelukkig had ik niets gebroken. Maar ik heb wel mijn voet zwaar gekneusd. Maar de dokter zij tegen mij dat als ik er doorheen kan ik mag spelen omdat er niets ergers kan gebeuren dat het al is. Ik heb met pijn gespeeld maar met pijnstillers heeft me dat best wel geholpen”.

De inzet was donderdagavond: een plek in de halve finale van de play off tegen Heroes Den Bosch.

Eerste kwart
Donar Groningen kroop uit zijn eigen schaduw waar het zich afgelopen dinsdag in bevond. Na de openingsscore van Nigel Pruitt was het Marquis Addison die de Groningers de weg wees naar een monsterscore. En waar dinsdag de rijpe appels bij de Friezen van de boom vielen, bleven deze nu hangen. Niets lukte en na tien minuten speeltijd was de wedstrijd al gespeeld bij een stand van 13-33.

Het tweede kwart was al niet veel beter. De oosterburen uit Groningen denderden rustig door naar 20-60 bij rust. ‘De tweede helft is dan voor de kat zijn viool’. Aris wist Donar nu wel bij te blijven en na 20-22 verlies in het derde kwart werd het laatste kwart met 22-17 voordeel afgesloten. 

Aris coach Vincent van Sliedregt: “Donar komt met veel energie. Een ploeg die met de rug tegen de muur staat. En wij konden het niet matchen in de eerste helft. En toen baalde ik dat mijn ploeg, en ik misschien, de kop laat hangen en dat het zoveel uitloopt. De tweede helft is dan voor de kat zijn viool”.

Vervolg play offs

Zaterdag mag Aris in MartiniPlaza de beslissende tik uitdelen voor een plek in de halve finale. Het team dat zaterdag verliest stroomt door naar de BNXT play off. Samen met Zeeuw & Zeeuw Feyenoord die het hoofd voor Landstede Zwolle moest buigen.

De BNXT play off bestaat dan nog uit uit acht teams. De vier winnaars van de eerste ronde aangevuld met de twee verliezers uit de nationale play off uit Nederland en België. Aris of Donar treft dan Okapi Aalst. In twee wedstrijden moet de beslissing vallen. De wedstrijden worden op 11 mei en 15 mei gespeeld.

De winnaar van Donar - Aris gaat door naar de halve finale, in deze best-of-five serie treft de desbetreffende ploeg Heroes Den Bosch. Deze serie start op dinsdag 10 mei 2022. 

Mocht Aris de halve finale van de nationale play offs halen is donderdag 12 mei de eerste thuiswedstrijd, mocht de ploeg het seizoen vervolgen in de BNXT play offs dan is woensdag 11 mei de eerstvolgende thuiswedstirjd. 

Wedstrijd informatie

Datum : 05 mei 2022 20:00
Locatie : Kalverdijkje, Leeuwarden
Seizoen : 2021-2022
Aris Leeuwarden 62
Donar Groningen 99
Terug naar overzicht