Aris Leeuwarden - Den Helder Suns

Aris wint in spektakelstuk van Den Helder Suns

De eerste wedstrijd van Aris Leeuwarden in de oefencampagne werd Den Helder Suns in de havenstad ruim met 45-79 verslagen. Na vier wedstrijden werd Den Helder Suns vrijdag na over time in een waar spektakelstuk met 86-78 verslagen.

Een winstpartij levert in de BNXT League twee punten op en bij verlies mag de club één punt bijschrijven. In de rangschikking staat Aris op een tiende plek met zes punten na twee keer winst en twee keer verlies. Een zwaar vertekend beeld. De top vier, Heroes Den Bosch, ZZ Leiden, BAL Weert en Apollo Amsterdam, hebben respectievelijk al 7 - 6 -7 en 6 wedstrijden achter de kiezen. Met zes nederlagen en één winst partij (The Hague Royals) hebben de havenstadbewoners uit Noord Holland acht punten bijeen gesprokkeld en staan zesde. 

De Noord Hollanders hadden voorafgaande de wedstrijd tegen de Friezen al 7 wedstrijden gespeeld. Veertien dagen geleden speelde Aris Leeuwarden zijn laatste (gewonnen) competitie wedstrijd tegen BAL Weert. Grote vraag vooraf was dan ook: kan het team van coach Vincent van Sliedregt het wedstrijdritme snel weer oppakken? 

Prima start van de wedstrijd

De Friezen gingen tegen de Suns in eigen Kalverdome prima van start. De 0-5 achterstand werd onder aanvoering van Ryan Logan vlot weggewerkt naar een 9-7 voorsprong. Even haakten de Suns nog weer aan. Met de komst van Jose Dimitri Maconda, Reinder Brandsma en Quin Cooper liepen de Friezen vlot naar een 21-11 voorsprong na een kwart spelen. Bommetjes van Cooper en Onne de Moes waren daarbij een welkome opsteker. 

Het tweede kwart ging daarna gelijk op. Even nam het team van coach Vincent van Sliedregt veertien punten voorsprong waarbij het bombardement werd voorgezet door Ryan Logan en George Brock: 29-15. Na een tweede vuurpijl van Brock naar 35-21 leek het een gemakkelijk avondje voor de thuisploeg te worden. De jonge honden uit Den Helder dachten daar echter anders over. Onder impulsen van Stan van der Elzen kropen de Suns weer naderbij. Bij rust was de stand teruggebracht naar 41-30.

Matige start na rust

Na rust ging bij de thuisploeg het schotpercentage echter sterk naar beneden. Captain Tim Hoeve opende nog wel met een drietje naar 44-30, maar dat bracht de Suns niet van de wijs. Aris stond, een score van Brock daargelaten, daarna ruim 3 min. 30 droog. De Suns roken bloed. Met nog een kwart te gaan verdween de 14 punten voorsprong naar een 54-48 met nog tien minuten te gaan. Een bom van Nino Gorissen, die verder verdedigend aardig in bedwang werd gehouden, deed extra pijn.

Sterk begin laatste kwart

Aris begon sterk aan het laatste kwart. Vier benutte vrije worpen van Brandsma en Maconda en een lay-upje van Shaquille Doorson leek de wedstrijd te beslissen naar 60-48. Een bom van Van Elzen werd direct onschadelijk gemaakt door Cooper. Cooper richtte daarna met zijn vijfde drietje loepzuiver naar 63-51. Van Elzen (22 wedstrijdpunten) leidde zijn team daarna het zeegat uit. Ben Kovac wist vanaf de vrije worplijn trefzeker het netje te vinden waarna een bom van Nick Tran de partijen weer in evenwicht bracht: 66-66. Kovac zetten zijn team met nog 21 sec. te spelen even op voorsprong. Logan dempte de feestvreugde en zette partijen weer naast elkaar naar 72-72. Met nog twee seconden ging er een siddering door het Kalverdome en Ar’Mond Davis een fout maakte. De scheidsrechters beslisten echter een fout op de screen en in plaats van drie vrije worpen voor de Suns werd het zijkant. Een wanhoopspoging van Kovac met nog een seconde op de klok strandde op de ring naar over time.

Over Time

Captain Tim Hoeve zette de Friezen koelbloedig op het juiste spoor met een drietje. Maconda ging op herhaling waarna Kovac nog even tegensputterde. Maconda vuurde daarna van afstand nogmaals raak en werd het eerste en bevrijdende gaatje geslagen naar 81-75. Aris sprokkelde daarna nog vijf puntjes bijeen. Een bom van Van Elzen kon daarna geen schade meer aanrichten voor de Friezen die de wedstrijd met 86 78 wisten te winnen.

Publiek de grote winnaar

Na een moeizame wedstrijd werd uiteindelijk de derde thuisoverwinning behaald. Aris Leeuwarden won de wedstrijd, maar voor de redelijk gevulde tribunes was het publiek vrijdagavond de grote winnaar.

Coach Vincent van Sliedregt: “Het publiek is in ieder geval bediend op een wedstrijd vol met spaning. Maar vanaf onze kant kunnen wij vraagtekens zetten of het zo spannend had moeten worden. Maar ik ben blij voor het publiek. We hadden liever de tweede helft op slot gegooid. Daar moeten we iets mee en gaan de video voor kijken en achterhalen waar dat precies in zit. Is het tactisch of dat ik vermoed iets mentaals”. 

Het volledige interview kunt u beluisteren op http://www.leomiddelse.nl/

Scores Aris: Quin Cooper 15 (5 X 3), Shaquille Doorson 15, George Brock 14, Jose Dimitri Maconda 11, Ryan Logan 11 pnt. 12 rebounds en 7 assists, Tim Hoeve 8, Reinder Brandsma 5, Ar’Mond Davis 4, Onne de Moes 3.

Kwartstanden: 21-11, 20-19, 13-18, 18-24 en OT 14-6.

Wedstrijd informatie

Datum : 22 oktober 2021 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2021-2022
Aris Leeuwarden 86
Den Helder Suns 78
Terug naar overzicht