Aris Leeuwarden - Basketbal Academie Limburg

Uit de as herrezen Aris wint van BAL Weert

Winst was er in de eerste wedstrijd van de BNXT League voor Aris Leeuwarden tegen Donar Groningen. Na verlies tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord en Heroes DB streed het team van coach Vincent van Sliedregt vrijdag voor zijn tweede seizoenzege. Uit de as herrezen versloeg Aris BAL Weert met 83-74.

Uit het bronsgroen eikenhout kwam vrijdag BAL Weert richting Kalverdome. De Limburgers wisten hun eerste twee wedstrijden, tegen The Suns en The Hague, te winnen. Daarna kreeg het drie nederlagen, twee keer tegen Landstede Hammers (de seizoenouverture en afgelopen woensdag) en Zeeuw & Zeeuw Feyenoord, te verwerken. 

 

Aris Leeuwarden was vrijdagavond wat laat bij de les. De Limburgers, die woensdag ook nog tegen Landstede Hammers speelden, profiteerden dankbaar van een dramatisch gespeeld eerste kwart met slechts vijf puntjes voor de thuisploeg. Na 5-5 denderde BAL met een 0-13 run over de Friezen heen. En met slechts twee scores uit achttien -en nul uit vijf driepunt pogingen voor Aris pakte BAL dit presentje dankbaar uit. De Limburgers leken al op rozen te zitten met een verdiende 5-18 voorsprong na een kwart spelen.

Hoe anders zou de wedstrijd daarna verlopen. Uitblinker Dimitri José Maconda opende het tweede kwart met een dunk. Sander Hollanders verstoorde de opmars met een bommetje en weg waren de Limburgers naar 14-30. Nadat Ryan Logan zijn eerste puntjes maakte stookte Maconda voor Aris met twee bommetjes het vuurtje op. Shaquille Doorson mikt vanaf de vrije worplijn het verschil terug naar 24-33. BAL hield het hoofd echter koel en einde tweede kwart was er nog steeds 13 punten achterstand voor de Friezen: 27-40.

Ar’Mond Davis na rust hot

Na een paar harde woorden in de rust pakte Ar’Mond Davis, tot dan vier puntjes, de draad op. Vuurde zijn eerste twee bommetjes af die nog wel weer onschadelijk werden gemaakt. Maar Aris had zijn ritme gevonden en sloop langzaam naderbij. Na een bom van Maconda was het Davis die met zijn 15e punt en derde bommetje na rust de achterstand een draaglijker aanzien gaf:46-54. Met nog een kwart te gaan was de 53-59 achterstand weer overbrugbaar. 

BAL opende het laatste kwart nog wel, maar Aris rook bloed. Reinder Brandsma maakte met een lay-up de aansluiting. Davis zette de Friezen, na de opening score, voor het eerst weer op voorsprong met nog ruim vijf minuten spelen: 63-61. De leeuw brulde daarna weer als vanouds. Maconda en Davis kregen assistentie van George Brock en Aris gaf de voorsprong niet meer uit handen. De Leeuwarders wisten uiteindelijk een moeizame 83-74 overwinning uit het vuur te slepen. 

Aris coach Vincent van Sliedregt: “Ja deze moest van diep komen. Maar ik ben trots op de jongens dat ze thuis geven en er voor gaan en uiteindelijk die wedstrijd binnen harken. Als de schoten niet vallen beginnen wij ook in de defence steekjes te laten vallen. We hangen nog te veel van onze emotie aan elkaar. Het is vervelend dat wij elke keer op emotie en gedrag terug moeten keren om de boel gaande te krijgen. Maar ik ben bang dat dat ook nog wel twee-drie maandjes gaat duren omdat wij nog jong en onvolwassen zijn en dat kost gewoon tijd om dat in te laten slijpen. Betere gewoontes en betere communicaties. Het is allemaal heel voorspelbaar, slecht voor je hart maar het zijn wel leuke wedstrijden om te kijken voor de toeschouwers”. 

 

Kwartstanden: 5-13, 22-22, 26-19, 30-15.

Scores Aris: Ar’Mond Davis 28, Dimitri José Maconda 17, George Brock 10, Shaquille Doorson en Ryan Logan ieder 7, Reinder Brandsma en Tim Hoeve ieder 6, Quin Cooper 2.

Wedstrijd informatie

Datum : 08 oktober 2021 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2021-2022
Aris Leeuwarden 83
Basketbal Academie Limburg 74
Terug naar overzicht