Aris Leeuwarden - Apollo Amsterdam

Aris naar winst thuis tegen Apollo Amsterdam

Aris Leeuwarden speelde in de grensoverschrijdende serie in de BNXT League zondag tegen Apollo Amsterdam. Na het verlies tegen Luik wint Aris zijn tweede wedstrijd met 79-62.

Aris Leeuwarden tegen Apollo Amsterdam is het enige Nederlands onderonsje in de grensoverschrijdende serie van de BNXT League. Het is de tweede confrontatie van tien wedstrijden in de Elite Silver. Afgelopen woensdag moesten de Friezen een kleine nederlaag slikken in de uitwedstrijd tegen Liège Basket. Tegen Apollo wint Aris met 79-62.


Blessure Shaquille Doorson


Aris trad zondag tegen Apollo aan zonder ‘Dunk King Shaquille Doorson’. De boomlange center raakte tijdens zijn specialiteit in België na een door-dunkje geblesseerd aan zijn knie. Coach Vincent van Sliedregt vreest dat ‘we Doorson minimaal 4 tot 6 weken zullen missen’. Doorson terughoudend: “We hebben allemaal scans gedaan en gaan maandag bekijken wat er aan de hand is. Waarschijnlijk is er iets met de pezen in mijn knie aan de hand”.

Ryan Logan wijst Aris de weg

Met de ‘Jordan van de Wâlden’ Reinder Brandsma als stand in voor Doorson hadden de Friezen een vliegende start. Het was alleskunner Ryan Logan die met tien punten op rij zijn team de weg wees naar een 10-3 voorsprong. Aris topscoorder José Dimitri Maconda kwam zich ook melden en liet zijn eerste van totaal van 22 punten noteren. Oud-Aris speler Dexter Hope wist het netje ook te vinden en onder zijn leiding poetste Apollo, na een 0-9 run, de achterstand weg: 16-15.
Na twee benutte vrije worpen mochten de Amsterdammers begin tweede kwart even aan een minimale voorsprong ruiken. Het sein voor Maconda de draad weer op te pakken. George Brock, Ryan Logan, en een als vanouds buffelende Brandsma onder de borden, stookten het vuurtje verder op naar 28-19. Brandsma was op dat moment al goed voor 8 rebounds en 4 punten.

Maar andermaal was het Dexter Hope die met twee rake knallen de verder opmars tegenhield: 28-25. Na twee scores van Maconda was het bommetje van Quin Cooper een welkome opsteker naar een 36-30 ruststand.

Na rust even open huis

Na rust sneed publiekslieveling Maconda als een mes door de ‘boter’ verdediging van de Amsterdammers. De voorsprong liep verder op naar 51-40 waarna er een siddering door het weer trouw opgekomen publiek trok. Nigel Pruitt blesseerde zich aan het enkel en moest gesteund het strijdtoneel verlaten. Gelukkig kon hij daarna weer aanschuiven. 

Na een productief derde kwart (27-25) aan beide zijden stonden de Friezen nog steeds op een ‘magere’ 63-55 voorsprong. Maconda had zijn puntentotaal op dat moment al op 22.

Stellingen weer aangetrokken

In het laatste kwart werden de verdedigende stellingen weer ingenomen. Apollo kwam nog even terug naar 63-59, maar met een hoek schotje gaf een deze middag uiterst nuttige Brandsma de Friezen weer de nodige lucht. 

‘Een lokaal Fries werkpaard dat alles goed doet’

Met alleen al negen punten en zes rebounds in het laatste kwart was de Ambassadeur voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur Friesland Reinder Brandsma ook in het laatste kwart de grote man: 9 punten en 8 rebounds. Aris won zijn eerste wedstrijd in de cross border serie van de BNXT League met 79-62.

Coach Vincent van Sliedregt: “In deze fase van de competitie, tweede wedstrijd in deze fase is met een domper begonnen. Dus wij waren gebrand om met vuur te spelen en verdedigend lukte dat”. Over de grensoverschrijdende wedstrijden: “Ik denk dat de ploegen die twee keer tegen een Nederlandse club mogen spelen dat die in het voordeel zijn. Ik denk ook dat de gehele Belgische kant waarin we zijn ingedeeld te vergelijken zijn met onze top vijf in Nederland. Het zal ongelooflijk moeilijk zijn om daar punten tegen te gaan pakken. Ik voorspel dat misschien wel 80 tot 90% van de wedstrijden de kant van de Belgen op gaat vallen in de Elite Silver”. 

Het volledig interview met Vincent van Sliedregt i te beluisteren op LEO Middelsé - De lokale omroep van Leeuwarden en omstreken! (leomiddelse.nl)

Scores Aris: José Dimitri Maconda 22, Ryan Logan 20, Reinder Brandsma 13 pnt. en 20 rebounds, George Brock 9, Quin Cooper 8, Nigel Pruitt 7.
Kwartstanden: 16-15, 20-15, 27-25, 16-7.

Wedstrijd informatie

Datum : 13 maart 2022 16:00
Locatie : Kalverdijkje, Leeuwarden
Seizoen : 2021-2022
Aris Leeuwarden 79
Apollo Amsterdam 62
Terug naar overzicht