ZZ Leiden - Aris Leeuwarden

Aris laat kansen liggen tegen koploper ZZ Leiden

Aris Leeuwarden verloor zaterdag met 75-63 de uitwedstrijd tegen koploper ZZ Leiden. Een te mager schotpercentage deed de Friezen de das om. Voor de Friezen was het in dit corona seizoen na Den Haag en Rotterdam de derde uitwedstrijd. Eén keer werd daarvan gewonnen. In eigen Kalverdome werd Almere Sailors verslagen. 

Bij Aris Leeuwarden ontbrak spelmaker Chad Frazier met een beenblessure en ook Cedric Dedecker moest vlak voor de wedstrijd afhaken. De ongeslagen koploper ZZ Leiden was gehandicapt door het plotselinge vertrek van Carrington Love afgelopen week. Ook de Amerikaan Giddy Potts was wegens familie omstandigheden afwezig. In de verloren oefenwedstrijd (86-98) tegen ZZ Leiden in aanloop naar de competitie waren beide spelers goed voor 38 punten. Jean-Victor Mukama stelde daar in die wedstrijd in zijn eentje 30 punten tegenover.

Tim Hoeve startte wegens afwezigheid van Frazier. Als topscoorder (19 punten) liet Hoeve zien weer helemaal terug te zijn na zijn zware knieblessure van afgelopen jaar. Jean-Victor Mukama zette de eerste score voor de Friezen op het bord. Na de 2-4 door Sjoerd Koopmans vluchtte ZZ Leiden coach Geert Hammink al na 2.30 min. in een time-out. Dat gaf ook Aris coach Naciri de gelegenheid iets te bedenken en Aris liep daarna uit naar 2-8. Met o.a. twee keer een and-1 namen de mannen uit de Sleutelstad de leiding, Na het eerste kwart stond er een magere 16-13 voor ZZ Leiden op het scorebord. 

Met een bommetje van Sjoerd Koopmans bleef Aris lang in het spoor van Leiden. Het waren vooral Worthy de Jong (14 pnt. voor rust en 19 totaal) en Marijn Ververs (21 punten) die een ware plaag bleken voor de Friese verdediging. Na de aansluitende treffer (24-23) van Mukama was het Bjorn de Vries die zijn tweede bom liet ontploffen naar 24-26. Te veel slordige momenten, en een te mager schotpercentage (35%), verhinderden de mogelijkheid op een nog grotere voorsprong. Onder het bord had Aris zijn zaakjes wel aardig op orde. Van afstand kon Leiden het netje deze wedstrijd moeilijk vinden. Tim Hoeve was met 13 punten voor rust bij de Friezen trefzeker. Negen uit tien waren vanaf de vrije worplijn. Beide ploegen gingen rusten met een 33-33 gelijke stand.

Na rust opende Ververs voor Leiden. ‘Jordan van de Wâlden’ Rein Brandsma maakte deze onschadelijk en na een assist op Koopmans sloop Aris weer naar een minimale (36-37) voorsprong. Minutenlang kleefden beide teams daarna als aan een touwtje aan elkaar. Bij een stand van 48-44 moest coach Naciri even aan de noodrem trekken. Met slechts twee puntjes in de laatste vier minuten keken de Friezen, met nog een kwart te gaan, tegen een nog te overbruggen 50-47 achterstand aan.

Het laatste kwart verliep echter moeizaam. De thuisclub opende met een 6-0 runnetje waarna Bjorn de Vries zijn derde bommetje liet ontploffen. Leiden liep echter steeds verder weg (61-50) en was een eerste gat geslagen. Tim Hoeve en Mukama wisten echter voorlopig nog niet van wijken. Een onsportieve fout van Finke werd door Brandsma afgestraft naar 64-58. Maar Aris bleef daarna te slordig in de afwerking. Bij een stand van 68-58 en nog 2.40 min. te gaan moest Naciri zijn manschappen nog weer even bijpraten maar tevergeefs. Brandsma worstelde zich nogmaals door het Leids verzet en liet zijn elfde punt noteren. De tijd was daarna te kort om de 68-60 achterstand nog weer goed te maken. Jean-Victor Mukama vuurde nog een laatste bommetje af. Vanaf de vrije worplijn zetten de Leidenaren de 75-63 eindstand op het scorebord. Na vier wedstrijden is het team van coach Geert Hammink nog steeds ongeslagen in de DBL League.

Kwartstanden: 16-13, 17-20, 17-14, 25-16.

Volgende week zaterdag ontvangt het team van coach Ferried Naciri in eigen Kalverdome nieuwkomer Yoast United uit het Gelderse Bemmel.

Wedstrijd informatie

Datum : 30 januari 2021 20:00
Locatie : Vijf Meihal Leiden
Seizoen : 2020-2021
ZZ Leiden 75
Aris Leeuwarden 63
Terug naar overzicht