Den Helder Suns - Aris Leeuwarden

Adembenemend slot reguliere DBL League

Het was donderdag een ware tombola tijdens de laatste wedstrijden in de reguliere competitie van DBL League. Maar liefst vier clubs waren nog in gevecht voor één plek in de Elite A of ‘degraderen’ naar de Elite B. Aris Leeuwarden, uitkomend in de Elite B, speelt daarin een grote rol door kandidaat Suns Den Helder proberen Suns Den Helder pootje te lichten. Maar na een teleurstellend optreden moest Aris genoegen nemen met een 78-60 nederlaag.

Voor de mannen van coach Peter van Noord en assistent-coach Anne van Dijk (ex-Aris) van de Suns stond er deze wedstrijd veel op het spel. Suns Den Helder mocht tegen Aris niet verliezen om zich te plaatsen voor een plek in de Elite A. Maar ook voor Aris waren de belangen groot nu de punten van de reguliere competitie meetellen. Bij verlies van de Friezen lijkt plek zeven in de Elite B na de wedstrijden van donderdag op voorhand al vergeven aan Yoast United.  Met acht punten achterstand op de nummer zeven Yoast United is, maar de wetten van het basketbal zijn ondoorgrondelijk, alleen plek acht dan nog mogelijk. De wedstrijd Suns Den Helder tegen Aris Leeuwarden was dan ook voor de Friezen een uiterst belangrijke vier punten wedstrijd. De nummer één en twee in de Elite B geven recht op play-off deelname. 

Slordig Aris kansloos onderuit bij Suns Den Helder.

Suns opende via Tom Koopman en nam een 4-0 voorsprong en 7-2 voorsprong. Deze twee puntjes van Sjoerd Koopmans waren de eerste vijg minuten ook het enige wapenfeit bij de Friezen. Coach Ferried Naciri probeerde via een time-out de vuurlinie weer in stelling te brengen bij 14-3 achterstand. Giannis Dimakopoulos, Torben Tönjann en Koopmans pakten de handschoen op. Aris bleef het eerste kwart echter zoeken naar de juiste richting. Na een kwart stond er 23-11 op het scorebord. 

Cedrick Dedecker opende met zijn specialiteit (3) het tweede kwart. Met twee eenvoudige breaks (27-14) van de Suns riep coach Naciri zijn spelers nogmaals naar de kant. Na vier minuten werd Aris voor de eerste keer gedubbeld: 29-14. Het deksel zat en bleef bij de thuisploeg minutenlang op de ring, terwijl de mannen uit de Marinestad de ring wel wisten te vinden: 33-14. Het was de boomlange Dimakopoulos die de 33-16 achterstand met zeven punten op rij draaglijker maakte. Na twee benutte vrije worpen van Dedecker, een score van Jean- Victor Mukama en Dedecker met een bommetje waren er bij rust weer mogelijkheden op een goed resultaat: 40-29. De schutters bij Aris lieten het vooralsnog afweten. Een niet geheel fris ogende Chad Frazier stond vreemd genoeg nog helemaal droog. Mukama bleef steken op een magere twee puntjes. Dimakopoulos was tot de rust goed voor tien punten en zes rebounds. 

Boyd Vuurst van der Vries opende na rust welke werd gekraakt door Dedecker met zijn tweede drietje. Suns antwoorde echter met twee bommetjes en coach Naciri weer in een time-out moest vluchten. Het bleef slordig bij Aris en zag de Suns weer uitlopen naar 53-36 en 61-40. Met nog tien minuten te gaan was de wedstrijd bij een stand van 65-45 gespeeld. 

Aris wilde wel, maar kon het deze avond niet en was geen schaduw van de wedstrijd tegen Heroes Den Bosch. De schutters gaven deze avond niet thuis (Frazier bleef steken op 2 punten en Mukama op 4 punten) en het was en bleef vechten tegen de bierkaai. Dedecker vuurde zijn derde bommetje af, maar deze werd gelijk onschadelijk gemaakt door Nino Gorissen. Een steal van Dedecker werd afgerond door Bjorn de Vries naar 70-54. Maar altijd was er wel een antwoord bij de Suns. Coach Van Noord spoorde zijn spelers aan kalm te blijven via een time-out. Het verschil bleef echter rond de twintig punten. Na een teleurstellend optreden moest het team van coach Ferried Naciri met een 78-60 nederlaag in de bagage de terugreis aanvaarden.

Twee spelers kwamen in de dubbele cijfers bij de Friezen. Cedrick Dedecker was met 15 punten topscoorder. Giannis Dimakopoulos was goed voor 12 punten en 8 rebounds. 

Zaterdag speelt Aris zijn eerste wedstrijd in de Elite B uit tegen Apollo Amsterdam. Yoast United, BAL Weert, The Hague Royals en Almere Sailors zijn de overige tegenstanders. 

De beginstand in de Elite B is nu:

7.  Yoast United                    12 punten

8.  BAL Weert                        10 punten

9.   Aris Leeuwarden              4 punten

10. Apollo Amsterdam           4 punten

11. The Hague Royals           2 punten

12. Almere Sailors.                2 punten

Wedstrijd informatie

Datum : 11 maart 2021 19:30
Locatie : Sporthal Sportlaan, Den Helder
Seizoen : 2020-2021
Den Helder Suns 78
Aris Leeuwarden 60
Terug naar overzicht