Aris Leeuwarden - Yoast United

Week van de waarheid voor Aris begint met verlies

Het is de week van de waarheid voor Aris Leeuwarden om zicht te houden op play-off deelname. Aris Leeuwarden speelde donderdag in eigen Kalverdome tegen de koploper in de Elite B Yoast United. Twee dagen later volgt dan de uitwedstrijd tegen BAL Weert. Voor de friezen zijn het dan ook twee must-win wedstrijden. Maar ook nu moest Aris het onderspit delven en ziet play off deelname in rook opgaan.

De Friezen hebben tien punten achterstand op koploper Yoast United en acht punten op Basketbal Academie Limburg. Het team van coach Ferried Naciri staat dan ook voor een zware, zo niet onmogelijke opgave de play-off te bereiken. Tegen Apollo Amsterdam leek Aris na acht nederlagen weer eens op een overwinning af te stevenen. Een matige tweede helft deed echter de 14 punten voorsprong wegsmelten naar een 82-78 nederlaag. 

Met nog negen wedstrijden in de Elite B te gaan is de enige strohalm; winnen van de komende twee tegenstanders. En laat dat nu juist de nummer één Yoast United en de nummer twee BAL Weert zijn.

Voor de laatste overwinning van het team van Coach Ferried Naciri moeten wij teruggaan naar 23 januari jl. Almere Sailers werd met 78-69 verslagen. Mede door blessure perikelen en interne strubbelingen volgden daarna negen nederlagen op rij. Met de terugkeer van de geblesseerden Chad Frazier en Cedrick Dedecker moet de draad weer opgepakt worden. 

Donderdag kwam koploper Yoast United dus naar het Kalverdome. In de reguliere competitie werd, na een slecht gespeelde tweede helft, uiteindelijk kansloos met 60-89 verloren. De voortekenen waren niet al te best in aanloop naar deze ‘belangrijke’ wedstrijd. Bij Aris waren Chad Frazier (kuitbeen) en Jean-Victor Mukama (knie) geblesseerd. Het tweetal lijkt voorlopig uitgeschakeld. Coach Ferried Naciri: “Chad is nooit helemaal fit geraakt. Heeft wel geprobeerd te spelen maar dat deed meer pijn dan dat het ons hielp. Verdedigend dan. We hebben beslist hem aan de kant te houden tot hij honderd procent fit is. Ik wil hem niet weer terug hebben voor hij weer fit is. Mukama had op training een knieblessure opgelopen, die gaat er een tijdje uit zijn, zal wel een aantal weken zijn.

Coach Naciri stuurde de volgende vijf de houten vloer op: Cedrick Dedecker, Sjoerd Koopmans, Tim Hoeve, Torben Tönjann en Reinder Brandsma. De start van de Friezen was echter ‘flauw en slap’. Koploper Yoast United had gelijk het vizier op scherp en de vooraf gevreesde drietjes vielen als rijpe appelen binnen. Met voor rust al vijf achter de kiezen moest het team van Naciri al na tien minuten tegen een 12-23 achterstand aan kijken. Koopmans was voor Aris de enige die dat kon pareren. De in het veld gekomen Giannis Dimakopoulos liet vanaf de vrije worplijn zien er deze avond wat van te willen maken. 

Bjorn de Vries had het kunstje van de Bemmelaren afgezien en opende het tweede kwart met een drietje. Na een 7-0 runnetje vluchtte coach Matthew Otten in een time-out. De Friezen roken echter bloed en nam het bombardement over. De Vries vuurde zijn tweede voltreffer af en daarna was het de Griekse Sirtaki die langskwam. Met twee lay-upjes en drie bommetjes van de Griek Dimakopoulos (tweede kwart 13 punten waarvan 3x3) was het De Vries ertussendoor voor de aanwas. Met zes bommetjes in het tweede kwart was er plots weer evenwicht in de partij: 38-38. Jett Speelman (totaal 19 punten) van Yoast United verstoorde de verdere opmars. Maar bij rust stond er een acceptabele 41-44 op het scorebord. 

Na rust stelde Yoast United snel orde op zaken. Aris werd slordig en de mannen uit Bemmel hadden de juiste richting weer gevonden. Maar liefst zeven drietjes ploften binnen en gooiden de wedstrijd daarmee op slot. Dedecker (1 drietje) en Hoeve (lay-upje en drie drietjes op rij) boden nog wel de nodige weerstand. Maar Austin Luke en Yaell Dos Santos Borgos bombardeerden de stand naar 57-77. Jordan van de Wâlden Reinder Brandsma bracht de stand vanaf de vrije worplijn op 59-77 met nog een kwart te gaan. 

De Belg Rikkert de Maertelaere werd voor zijn tomeloze inzet op de training beloond met tien speelminuten in het laatste kwart. Hij vuurde zijn eerste bommetje binnen en mocht twee rebounds plukken. Waar Yoast United bleef doortimmeren met 23 punten in het laatste kwart bleef Aris steken op 14 punten. De tegenstander maakte de centurie vol, terwijl de thuisploeg bleef steken op 14 puntjes. Met 18 drietjes uit 26 pogingen beleefden de mannen uit Bemmel een feestelijk avondje in het Kalverdome. Met 13 uit 33 pogingen kwamen de Friezen prima voor de dag maar het was te kort om de winst te pakken. Na deze nederlaag kan Aris Leeuwarden de play-off vergeten en maakt zich nu op voor nog een paar leuke partijtjes naar einde seizoen.

Wat doet tien nederlagen op rij voor een coach. Naciri daarover: “Ja dat doet pijn, heel erg. Zeker als je ziet dat je er een paar gewoon had kunnen winnen. Je verliest omwille van een reden. Op dit moment zijn we niet klaar om te winnen. We moeten gewoon meer goede kwarten aan elkaar breien en hopen op een paar goede laatste weken. Je moet gewoon weer trots spelen en elke wedstrijd el knalhard voor gaan”. 

Over motivatie richting team ontbreekt het niet, Naciri: “Er is heel veel gebeurd hè. Om een goed teamproces te hebben moet je stabiliteit hebben en dat was er absoluut niet. Je moet iets groots gaan doen en je wil niet afgaan. Voor de jongens hun eigen ontwikkeling, voor hun eigen uitstraling. Sommige jongens zullen hier blijven komend seizoen en sommige jongens niet. Ook daarvoor moet je kunnen laten zien als team dat je basketbal kunt spelen en dat je kunt bijdragen aan een winnend team. Met die mind set moet je de laatste weken ingaan”.

Wedstrijd informatie

Datum : 18 maart 2021 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2020-2021
Aris Leeuwarden 73
Yoast United 100
Terug naar overzicht