Aris Leeuwarden - Basketbal Academie Limburg

Aris Leeuwarden thuis tegen BAL Weert onderuit

De beslissingen voor deelname aan de play-off wedstrijden zijn gevallen. De strijd om de rode lantaarn is echter nog in volle gang. Voor groen licht voor de Friezen, zou een overwinning op het bezoekende BAL Weert een belangrijke stap zijn. Een onmachtig Aris kon echter ook tegen BAL Weert geen vuist maken en verloor met 57-72.

Met nog drie competitiewedstrijden te gaan, strijden Almere Sailors (6 pnt.), Aris Leeuwarden (6 pnt.), The Hague Royals (8 pnt.) en Apollo Amsterdam (10 pnt.) voor de titel ‘the best of the rest’. Amsterdam had daarvoor de beste papieren. Vanmiddag deed The Hague goede zaken door Apollo Amsterdam met 73-69 te verslaan en daarmee ook op 10 punten komt. Aris en Almere Sailors proberen samen nog de rode lantaarn te omzeilen.        

De eerste uitdaging in deze spannende drieluik voor de Friezen was tegen het bezoekende Basketbal Academie Limburg. De Limburgers zijn al verzekerd van play off deelname. Voor de Friezen dus zaak om BAL met een nederlaag richting het bronsgroen eikenhout terug te sturen. In het verleden waren beide teams meestal aan elkaar gewaagd. Met wisselend succes kwamen er hoge scores op het bord. Dit seizoen kon het team van ‘de geplaagde’ coach Ferried Naciri de Limburgers nog niet verrassen. Ook in eigen Kalverdome ging een onmachtig spelend Fries team ten onder.

Vooraf was er goed nieuws voor het Friese team. Chad Frazier kwam na een lange periode van blessureleed het team weer versterken. Sjoerd Koopmans, Tim Hoeve, Torben Tönjann, Bjorn de Vries en Giannis Dimakopoulos werden vanaf acquit het parket bij de thuisploeg opgestuurd. De start was hoopvol voor Aris Leeuwarden. De Griekse Sirtaki galmde gelijk door het Kalverdome met twee scores en een assist van de Griek Giannis Dimakopoulos. Het antwoord kwam van zijn tegenstreber Quatarrius Wilson. Beide spelers vochten gedurende de wedstrijd een onderling menig gevecht uit. Nipt gewonnen door Wilson met 16 tegen 15 punten en 11 tegen 6 rebounds. Aris vergrootte het gaatje naar 13-5 door een drietje van Tönjann die het verder in de wedstrijd scorend liet afweten. Het eerste kwart werd afgesloten met een hoopvolle 16-8 voorsprong voor de Friezen.

Het tweede kwart verliep dramatisch voor de thuisploeg. Wilson zorgde met zes punten op rij voor de aansluiting. Pas na drie minuten wist Dimakopoulos het netje voor Aris weer te vinden. Een alles vernietigende bom van Neil Masnic zette de Limburgers voor het eerst op voorsprong. Dimakopoulos kon nog een keer met gelijke munt antwoorden, maar de Limburgers roken bloed en namen het heft in handen. Bij rust was het verschil opgelopen naar 25-31. Met een kwartstand van 9-23 dreven er donkere wolken boven eigen Kalverdome.

Deze dreven langzaam weg en leek de zon weer door te breken voor de thuisploeg. Dimakopoulos nam het voortouw en ook Tim Hoeve kwam zich met vijf puntjes op rij aan het front melden. Tönjann knalde uit zijn favoriete hoek zijn tweede drietje binnen en plots stonden de Friezen weer op voorsprong: 35-34. Even werd het een puntje-puntje wedstrijd, waarna Tom Ackermans vernietigend uithaalde naar 42-44. Bij een stand van 44-46 voor de Limburgers lagen er met een kwart te gaan voor beide teams nog alle mogelijkheden.

Maar in het laatste kwart ging het bij de thuisploeg helemaal mis. Met vijf puntjes binnen de eerste vijf minuten tegen elf voor de Limburgers verdween ook de zon voor Aris weer achter de wolken. Met een denderdunk van Wilson vierde hij zijn eigen feestje naar 47-53 en moest zelfs de basket weer rechtgezet worden. Na de 51-57 van Frazier was de pijp leeg bij de Friezen. Hollanders en Wilson (16 wedstrijdpunten en 11 rebounds) vuurden het verschil naar 53-65 en was de strijd gestreden. Aris verloor uiteindelijk met 57-72. 

Samen met Almere Sailors bezet Aris nu de twee onderste plaatsen. Volgende week zaterdag is de strijd om de rode lantaarn tussen Aris en Almere Sailors.

Hoe kijkt Aris coach Ferried Naciri terug op de wedstrijd: “Heel goed begin, heel fysiek, verdedigend goed, perfect zoals wij wilden starten. Ook wel ok het derde kwart, maar kwart twee en vier waren verdedigend ondermaats en te veel fouten naar mekaar. En aanvallend scoor je gewoon niet. 57 Punten is te weinig en dan mag je geen fouten maken verdedigend en wij zijn te onervaren om geen fouten te maken”. 

Welke verklaring heeft Naciri daarvoor: “Individuele fouten. Jongens die vanaf de bank komen die niet hun rotaties goed uitvoeren en niet alert genoeg zijn. Dan kom je er niet en heb je gewoon een probleem. Op professioneel niveau kan dit niet. Maar hoe wij spelen is geen professioneel niveau”. Driepunt schutter Cedric Dedecker kreeg ruim vijf speelminuten en bleef de gehele tweede helft op de bank. Naciri: “Te veel verdedigende fouten. Je moet je job goed kunnen verdedigen en als dat goed gaat speel je en kunnen wij aanvallend kijken hoe het gaat. Als het verdedigend niet goed gaat, controleerbare dingen, ja dan speel je gewoon minder. We misten defence”.

Wedstrijd informatie

Datum : 10 april 2021 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2020-2021
Aris Leeuwarden 57
Basketbal Academie Limburg 72
Terug naar overzicht