Aris Leeuwarden - Almere Sailors

Aris maakt thuis herstart tegen Almere Sailors

Na een streak van elf nederlagen, smaakte Aris Leeuwarden eindelijk weer eens het zoet der overwinning. Almere Sailors werd in eigen Kalverdome door een sterk uitgedunde selectie met 90-72 verslagen.

Aris Leeuwarden zag afgelopen vrijdag zijn derde speler in het dit jaar door covid-19 virus uitgedunde seizoen vertrekken. De aan zijn knie geblesseerde Canadees Jean-Victor Mukama gaat in Canada verder revalideren 

Niet alleen het corona virus gooide dit seizoen roet in het basketbal eten. Sportief maken de Friese profbasketballers eveneens een zwaar seizoen door. Mede door blessures en vertrekkende spelers, kwam het team van het trainer/coach duo Ferried Naciri en Nanne Klompstra na 14 gespeelde wedstrijden niet verder dan twee overwinningen. De Friezen zagen na het stilleggen van de dit seizoen uitgedunde competitie in 2020 eerst de 25-jarige Fransman Thomas Smallwood afscheid nemen. Dit jaar, na de disciplinaire schorsing van Craig Osaikhwuwuomwan, heeft nu ook Jean-Victor Mukama wegens een knieblessure afscheid moeten nemen. 

Clash tussen nummer 10 en 11 van de ranglijst

Zaterdag streek Almere Sailors neer in het nog steeds lege en sfeerloze Kalverdome voor de clash tegen Aris Leeuwarden. Na een trainerswissel behaalde Almere Sailors, nu onder leiding van ‘assistent’ Gregory Tjin-A-Koeng, afgelopen week haar tweede seizoenzege tegen The Hague Royals. Voor beide teams is play-off deelname vroegtijdig in drijfzand gezonken. Deze twee plekken worden ingenomen door Yoast United en BAL Weert. De enige uitdaging voor beide teams op deze zaterdag was dan ook; winnen en proberen de best of the rest te worden. In de reguliere competitie, 23 januari jl., was Aris met 78-69 te sterk voor Almere Sailors. De nog steeds geblesseerde Chad Frazier was die wedstrijd, met ruim 20 minuten speeltijd, bij de Friezen goed voor 20 punten. De resterende tijd zat hij toen ‘wegens lichte pijntjes’ op de hometrainer.

Aris weet weer wat winnen is

Met acht man wist een koelbloedig en inspirerend Aris de klus deze avond te klaren. Tim Hoeve opende voor de Friezen het bal. Cedric Dedecker vuurde zijn eerste bommetje af en was het Almere coach Tjin-A-Koeng die al gelijk aan de noodrem moest trekken. Eamonn Joyce vuurde de aansluiting binnen. Reinder Brandsma (deze wedstrijd goed voor een double double) buffelde onder het bord naar 11-7. Tim Hoeve voelde zich deze avond als een vis in de vijver en hield daarna in zijn eentje Aris aan de goede kant van de score. Met acht punten op rij zette Hoeve de 19-12 op het bord. Joey Liem hield de schade na een and-1 nog beperkt tot 19-15 na een kwart spelen.

Griekse Sirtaki

Almere kwam langszij waarna de Griekse Sirtaki door het Kalverdome galmde. Giannis Dimakopoulos zette de Friezen weer op voorsprong en deelde met elf punten een oorvijg uit naar de tegenstander. Er volgde nog een tactisch spelletje tussen beide coaches na over en weer een time-out. Hoeve (2 x3) en Torben Tönjann (3) dansten echter vrolijk met de Sirtaki mee en met zijn drieën maakten zij het verschil. Aris liep weg van Sailors waarna Jordan van de Wâlden Reinder Brandsma de slagroom op de taart spoot naar 45-29 bij rust.

Waar de Friezen anders de weg nog wel eens kwijtraakten, hield het nu het hoofd koel. Almere mocht nog wel openen, maar Brandsma onderbrak de opmars. En mocht er nog enige twijfel bestaan op een goed resultaat? Het was Cedric Dedecker die met drie bommetjes binnen de minuut alle twijfel deed verstommen naar 56-33. Een diskwalificerende fout van Almere werd 100% afgestraft naar 67-41. Bjorn de Vries zette daarna de 72-47 op het scorebord met nog tien minuten te gaan. 

Het laatste kwart begon Aris slordig en na een gratis doorgang was het coach Ferried Naciri die de puntjes weer even op de i moest zetten. Kreeg daarna wegens opmerkingen ook nog een technische fout aan de broek, maar na een time-out kregen de Friezen de wedstrijd weer onder controle. Almere wist het laatste kwart nog wel te winnen, maar dat deed Aris deze keer geen pijn. Na een streak van elf nederlagen op rij wist het team van coach Ferried Naciri weer eens te winnen. Uitslag: 90-72.

Coach Ferried Naciri: “Driekwarten was het ok. Laatste kwart was niet goed. Eerste helft een goede job verdedigend. Tim Hoeve schiet wat schoten raak. We speelden goed georganiseerd wat belangrijk is tegen Almere. We hadden heel veel open schoten en het was goed uitgespeeld allemaal. Je weet waar zij scoren en als je dat wegneemt, dan hebben zij het heel moeilijk en dat hebben wij goed uitgevoerd”. 

Naciri reageerde nuchter over de dunne selectie na het vertrek van de geblesseerde Jean-Victor Mukama: “Hij was eruit voor de rest van het seizoen en wilde graag in Canada verder revalideren. Maar het gaat om de mensen die er wel zijn en daar proberen wij het maximale uit te halen en dat was vandaag een goed begin”.

Maar liefst vijf van de acht spelers van Aris kwamen in de dubbele cijfers. Tim Hoeve 21 punten en 9 rebounds, Cedric Dedecker 20 punten, Reinder Brandsma 18 punten en 10 rebounds, Giannis Dimakopoulos 13 punten, Torben Tönjann 10 punten.

Donderdag 1 april mag Aris deze opsteker in de uitwedstrijd tegen The Hague Royals een vervolg gaan geven.

 

Wedstrijd informatie

Datum : 27 maart 2021 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2020-2021
Aris Leeuwarden 90
Almere Sailors 72
Terug naar overzicht