Apollo Amsterdam - Aris Leeuwarden

Nieuwe ronde nieuwe kansen, maar Aris start met nederlaag

Aris Leeuwarden sloot de reguliere coronacompetitie af op een negende plaats. De Friezen werden door dit resultaat veroordeeld tot het spelen in de Elite B. Via twee competitieronden, tien wedstrijden, moet het team van coach Ferried Naciri bij de eerste twee eindigen om alsnog play-off deelname af te dwingen. Na een prima eerste helft ging Aris na rust hard onderuit.

Na de reguliere halve competitie in de DBL-league werd deze gesplitst in de Elite A en Elite B. De Friezen konden in de reguliere competitie slechts twee keer het vreugdevuur ontsteken. Aris sloot het eerste deel af met vier punten en eindigde op een teleurstellende negende stek. Daarmee werd het veroordeeld tot het spelen in de Elite B. De tegenstanders in de Elite B zijn: Almere Sailors, Apollo Amsterdam, Basketbal Academie Limburg, The Hague Royals en Yoast United. De punten van de eerste ronde worden meegenomen naar de Elite A en Elite B. Naast de zes ploegen in de Elite A, plaatsen ook de eerste twee in de Elite B zich voor de Play-off. Met acht punten achterstand op de nummer één (Yoast United 12 punt.) en twee punten op Basketbal Academie Limburg (10 pnt.), staat Aris Leeuwarden (4 pnt.) voor een loodzware inhaalrace.

Met negen nederlagen in de achterzak op rij, lag de eerste opgave voor de Friezen zaterdagmiddag in Amsterdam. De zure thuisnederlaag in de reguliere competitie tegen Apollo lag nog zwaar op de maag. Met zekere revanchegevoelens trok het team van coach Naciri dan ook richting Amsterdam. 

Aris start Elite B met verlies tegen Apollo

Zonder Aris-killer Floris van der Steeg moest Apollo de klus klaren. ‘Jordan van de Wâlden’ Reinder Brandsma verving de Griek Giannis Dimakopoulos van start af. Chad Frazier opende voor Aris en Torben Tönjann vuurde een drietje binnen. Apollo antwoorde echter adequaat. Ex-Aris speler Dexter Hope zette de Amsterdammers op 11-7 en 20-14 voorsprong. Maar Aris kreeg de wedstrijd langzaam maar zeker onder controle en ook het schot begon te vallen. Cedric Dedecker schoot eerst de aansluiting binnen en met zijn specialiteit (3) de Friezen op 20-22 voorsprong zette. Dat was ook de stand na een kwart spelen.

Met vier punten op rij opende Apollo het tweede kwart. Tim Hoeve (3) en Jean-Victor Mukama en Dedecker, met zijn tweede drietje (tot dan 10 pnt.), vuurde Aris naar 25-32 voorsprong. Met Dedecker, Bjorn de Vries, Brandsma, Tönjann en Mukama liep Aris langzaam verder uit naar 26-36. Chad Frazier nam het stokje over van Dedecker en vuurde gelijk twee bommetjes binnen. Tönjann smeerde er scorend (3) nog wat slagroom op. Frazier (2) en Dimakopoulos vanaf de vrije worplijn zetten de 40-51 ruststand op het scorebord. Met een schotpercentage van 62% (10 uit 16) en 66% (8 uit 12) voor de drietjes leek het team van coach Ferried Naciri alle frustraties van de laatste wedstrijden van zich af hebben geworpen. Leek.

Aris laat het na rust afweten

Berend Weijs opende na rust voor Apollo en gelijk was het coach Naciri die aan de noodrem trok. Tönjann antwoorde nog wel met zijn tweede bommetje. Een rommelige periode volgde waarna Dedecker en Hoeve het veld in werden gestuurd. Dedecker nam de handschoen op en liet zijn derde bommetje binnen. Maar langzaam verloren de Friezen de grip op de wedstrijd. Het flitsende van voor rust ontbrak bij Aris en Apollo sloop steeds naderbij: 57-62. Maar met nog een kwart te spelen waren er voor beide ploegen nog wel weer mogelijkheden bij een stand van 59-65.

Weijs opende ook het laatste kwart en Dexter Hope met een lay-upje de aansluiting bewerkstelligde: 64-65. Weijs zette Apollo op voorsprong en Naciri riep zijn spelers naar de kant. Mukama antwoorde nog wel maar Aris wankelde met nog tien minuten te spelen: 71-69 en 73-69. Een drietje van Hoeve zorgde even voor de aansluiting maar werd gelijk onschadelijk gemaakt. Met nog ruim een minuut te spelen was het Randamie die het genadeschot afvuurde: 81-72. Slordig balverlies, en met slechts tien puntjes in het laatste kwart, deed Aris uiteindelijk de das om. Topschutter Dedecker vuurde van afstand nog zijn vijfde drietje af en zijn negentiende punt binnen. Maar ook dat was niet genoeg om de 82-78 nederlaag nog te ontlopen. 

Kwartstanden: 20-22, 20-29, 19-14, 23-13. Scores: Cedrick Dedecker 19 punten, Chad Frazier 11, Tim Hoeve en Torben Tönjann (3x3) 9, Sjoerd Koopmans 7, Dimakopoulos-Brandsma-Mukama 6, De Vries 5.  

Donderdagavond 18 maart  komt koploper Yoast United naar het Kalverdome. Twee dagen later, zaterdag 20 maart, volgt dan de uitwedstrijd tegen de nummer twee BAL Weert.

Wedstrijd informatie

Datum : 13 maart 2021 16:00
Locatie : Apollohal
Seizoen : 2020-2021
Apollo Amsterdam 82
Aris Leeuwarden 78
Terug naar overzicht