Almere Sailors - Aris Leeuwarden

Aris wint de strijd om rode lantaarn tegen Almere Sailors

Zaterdag speelde Aris Leeuwarden een uitwedstrijd tegen Almere Sailors. Beide teams delen de onderste twee plaatsen in de Elite B met ieder zes punten. Aris wist de strijd om de rode lantaarn met 76-86 te winnen.

Met twee overwinningen uit drie wedstrijden hadden de Friese profbasketballers een flitsende start van de competitie. Het reguliere seizoen in de DBL League kan in eenzelfde cyclus worden afgesloten. Aris moet dan zaterdag in Almere winnen en donderdag afsluiten met winst tegen Den Haag. 

Met nog twee competitiewedstrijden te gaan, vond zaterdag het gevecht om de rode lantaarn plaats in Almere Stad. Aris Leeuwarden en Almere Sailors sluiten gezamenlijk de ranglijst in zowel de Elite B als ook op de algehele ranglijst. De winnaar van dit onderlinge duel draagt na zaterdag de rode lantaarn. Beide teams wisten dit corona seizoen drie wedstrijden te winnen. Sailors won twee keer tegen Apollo Amsterdam (thuis en uit) en eenmaal uit bij The Hague Royals. Het team van coach Ferried Naciri wist een daarvan uit bij The Hague Royals te winnen. Twee keer winst (78-69 en 90-72) was er in een thuiswedstrijd tegen Almere Sailors. Zaterdag mochten de Friezen proberen ook in een uitwedstrijd van Almere Sailors te winnen.

Sterke start Almere afgetroefd door Giannis Dimakopoulos.

Chad Frazier opende het bal voor het team van Ferried Naciri. Sailors antwoorde furieus met drie afstandsbommen plus score:11-2. Frazier haakte aan met een lay-upje naar 11-4 na amper 1 ½ min. spelen. Giannis Dimakopoulos gaf het sein voor de achtervolging en met zijn vijfde punt Aris weer op 13-14 voorsprong zette. Ook Torben Tönjann ging zich aan het front melden en een afstandsbom afvuurde naar 15-17 en Almere coach Eric Kropf in zijn eerste time-out moest vluchten. De Griek Dimakopoulos was het eerste kwart hot en met zijn 9e punt en 3 rebounds de Friezen op 17-21 zette. Vanaf de vrije worplijn zette Frazier 17-23 op het scorebord na een kwart spelen. ‘Na gedane arbeid kreeg de Griek daarna even zijn verdiende rust’.

Cedric Dedecker (2) en Sjoerd Koopmans (3) tilden het verschil naar 19-28. Na twee bommen van rasschutter Dante Lombardi (12 punten) was het coach Naciri die in een time-out vluchtte. Het werd weer een close wedstrijd na een score van Eamonn Joyce naar 27-31. Door maar liefst 14 keer balverlies vergaten de Friezen verder afstand te nemen en zag Almere naar 32-34 komen. Een gelukkige bijkomstigheid was dat Almere daaruit maar 10 punten wist te verzilveren. Met 25 tegen 14 rebounds had Aris zijn zaakjes goed op orde. Sjoerd Koopmans, en wie anders dan Dimakopoulos, pakten de draad daarna weer op. Een verre bom van Bjorn de Vries in de buzzer was een welkome verrassing en zette de 34-45 ruststand op het scorebord. 

Aris slaat na rust klein gaatje

Dimakopoulos opende ook voor Aris na rust. Tönjann vuurde zijn derde bommetje af en de halve centurie op het bord zette. De Griek werd na zijn derde fout al na drie minuten naar de kant gehaald. Voor Aris volgde daarna een zeer slordige periode. Almere antwoorde met een 11-0 run naar 44-50 en was het weer een wedstrijd. Reinder Brandsma, die een niet al te gelukkige wedstrijd speelde, liep ook al vlug tegen zijn 4e fout aan en moest Dimakopoulos zijn entree weer maken. Almere kwam angstig dichtbij en werd het een open wedstrijd bij een stand van 54-57. Vanaf de vrije worplijn was er bij een stand van 55-60 voor Aris Leeuwarden en Almere Sailors nog van alles mogelijk. Het laatste kwart noest dan ook de beslissing brengen wie met nog een wedstrijd te gaan de rode lantaarn een paar dagen mocht dragen. 

Aris slaat in laatste kwart zijn beslissend slag

Dimakopoulos opende ook het laatste kwart voor Aris naar 57-62. Dedecker, tot dan vrij onzichtbaar, vuurde zijn eerste bommetje af en met een belangrijke steal Aris weer wat lucht gaf naar 59-67. Hoeve en Tönjann (met zijn 14epunt) bliezen de (feest)ballon verder op naar 61-75. Coach Naciri riep zijn spelers nog een keer naar de kant na een afstandsbom van Brian van de Weijenberg naar 65-75. Een bom van Dimakopoulos werd eerst nog onschadelijk gemaakt, waarna Tönjann zijn derde en bevrijdende bom liet ontploffen naar 68-80 met nog twee minuten te spelen. Tijdens een rommelige laatste minuten mochten Frazier en Joyce bij Almere daarna met een technische fout het strijdperk verlaten. De voorsprong kwam niet meer in gevaar Aris won de strijd om de rode lantaarn met 76-86.

Scores Aris: Man of the match Giannis Dimakopoulos 24 punten en 14 rebounds, Chad Frazier 17 punten en 9 rebounds, Torben Tönjann 16 punten, Cedrick Dedecker 13 punten, Sjoerd Koopmans 8 punten, Tim Hoeve en Bjorn de Vries ieder 4 punten.

Donderdag 22 april komt The Hague Royals naar het Leeuwarder Kalverdome voor de laatste wedstrijd in de Elite B.

Start DBL Cup

Twee dagen later, op zaterdag 24 april, speelt het team van coach Ferried Naciri zijn eerste  wedstrijd voor de DBL Cup uit eveneens tegen The Hague Royals.

 

Wedstrijd informatie

Datum : 17 april 2021 19:30
Locatie : Almere Poort
Seizoen : 2020-2021
Almere Sailors 76
Aris Leeuwarden 86
Terug naar overzicht