Weert - Leeuwarden

Aris naar benauwde zege uit bij BAL Weert

 

Aris speelde donderdag een belangrijke midweekse uitwedstrijd tegen BAL Weert. Bij winst lag de route naar de play-off serie weer wagenwijd open. Bij verlies staat het team van Aris coach Ferried Naciri voor een schier onmogelijke taak deze doelstelling alsnog waar te maken. Aris won met 59-60 waarbij het onderling voordeel (261 tegen 254) bij BAL Weert blijft. Belangrijk als deze twee teams eind competitie in punten gelijk komen te staan.

 

Om play-off deelname af te dwingen moet het team van coach Ferried Naciri nog ‘elf finale wedstrijden’ spelen. De eerste uit deze serie tegen BAL Weert was misschien wel de belangrijkste. Met vier punten voorsprong op de ranglijst hadden de basketballers uit Limburg de beste papieren. Ook wist BAL dit seizoen al twee onderlinge duels te winnen. Het onderling punten voordeel, nu met 202 voor BAL tegenover 194 voor Aris, is ook in Limburgs voordeel. Het team van Ferried Naciri kon zich donderdag dan ook geen nederlaag permitteren. Om het onderling voordeel ook in Fries voordeel om te buigen, moest er minimaal met meer dan acht punten verschil worden gewonnen.

 

Arunas Mikalauskas moest ook deze wedstrijd nog toekijken. Daarnaast had Aris de pech dat Craig O. al na zeven minuten met een blessure moest afhaken.

Na de opening score van Roel Overbeek antwoorde Bjorn de Vries met een drietje. De Friezen begonnen sterk waarbij het schot viel en op 4-8 voorsprong kwamen. Er volgde een rommelige en moeizame fase waarbij BAL een 13-10 voorsprong nam. Craig Osaikhwuwuomwan raakte bij een rebound situatie geblesseerd en moest al na bijna zeven minuten de strijd verlaten. Een drietje in de buzzer van Tijme van Dijk kwam als geroepen. Na een kwart spelen lag de strijd bij een stand van 14-18 in Aris voordeel nog geheel open.

 

Het enige wapenfeit begin twee kwart kwam van Andy Mazurczak naar 21-16. Met een score van Samuel Idowu en de terugkomst van Craig O. stond er voor het eerst zeven punten voorsprong op het bord. Craig O. verdween rap weer naar de bank met zijn derde persoonlijke fout. Het bleef een zenuwachtig treffen waarbij de punten duur bleven. Roel Aarts kreeg ‘een technische’, en Idowu binnen 60 seconden drie fouten aangesmeerd. Vanaf de vrije worplijn (11 uit 15), en een ongelukkig opzettelijke fout van Sjoerd Koopmans, kwamen de Limburgers langszij: 28-28.  De Vries en Mazurczak vuurden een bevrijdend bommetje af naar 28-34 ruststand.

 

Craig O. had te veel last en in de rust zijn trainingspak aangetrokken. Het duurde twee minuten voordat Burch-Manning voor BAL de eerste score liet noteren. De foutenlast liep bij Mazurczak op naar drie en werd het uitkijken bij de Friezen. Na een 9-0 run voor de Limburgers namen zij een 37-34 voorsprong. Aris stond 6 minuten helemaal droog en coach Naciri zijn spelers naar de kant riep. Sjoerd Koopmans wist pas na zeven minuten 37-37 het netje weer te vinden. Mazurczak en Cedric DeDecker zetten een magere 37-43 op het bord. De Vries en Tönjann liepen tegen zijn vierde fout op. Een uiterst mager derde kwart (13-14) werd afgesloten bij een stand van 41-48. Het drietje in de buzzer van Tönjann kwam wel heel erg gelegen.

 

BAL kwam weer angstig naderbij (48-50) waarna Dedecker en Mazurczak vanaf de vrije worplijn de Friezen weer naar 48-54 tilden. Het bleef in het Limburgse een zenuwen spel. Aris kon geen afstand nemen en BAL kon niet op voorsprong komen. Mazurczak knalde zijn negentiende punt binnen naar 52-57. Een rebound van Idowu met nog twee minuten op de klok leek goud waard bij een stand van 54-59. Deze werd niet verzilverd waarna BAL in de fout ging vanaf de zijlijn met daarna balbezit voor Aris. Na een tip-in van Aarts naar 56-59 was het Naciri die een time-out nam. Burch-Manning (22 pnt. en 10 rebounds) knalde naar 59-59 en Mazurczak de 59-60 eindstand op het bord zette.

 

Zondag speelt Aris Leeuwarden een uitwedstrijd tegen Heroes Den bosch.

De eerder geplande wedstrijd van Apollo tegen Aris op 28 maart is verschoven naar woensdag 1 april.

 

Onderin blijft het reuze spannend. Den Helder won verassend van ZZ Leiden waardoor de stand nu is:

6. BAL Weert:                   16 punten

7. Den Helder:                 14 punten

8. Aris Leeuwarden:       14 punten

Wedstrijd informatie

Datum : 05 maart 2020 20:00
Locatie : Sporthal Boshoven, Weert
Seizoen : 2019-2020
Weert 59
Leeuwarden 60
Terug naar overzicht