Rijswijk - Leeuwarden (beker)

Aris bekert na benauwde zege verder

Aris Leeuwarden speelde donderdag een uitwedstrijd voor de beker tegen promotie divisie club Lokomotief in Rijswijk. Pas in het laatste kwart besliste Aris de moeizame strijd in hun voordeel: 67-80.

Na vier voorrondes stroomden ook de negen eredivisie teams het nationaal bekertoernooi binnen. Tweevoudig landskampioen Lokomotief had zich na drie zeges moeiteloos door de voorrondes gewerkt. In eigen huis was het donderdag gastheer van Aris Leeuwarden. De winnaar plaatste zich voor de kwartfinale tegen Apollo Amsterdam. De Amsterdammers schakelden woensdag Basketbal Academie Limburg uit.

Coach Ferried stuurde zijn vaste starters het veld op. Samuel Idowu opende voor de Friezen. Torben Tönjann vuurde een bommetje af waarna Arunas Mikalauskas Andy Mazurczak al na 4.30 min. spelen de 3-15 op het bord zetten.  Bij Lokomotief was het in de beginfase vooral guard Lars Jansen die het netje kon vinden. Kwam na een paar drietjes terug naar 14-19 waarna Mikalauskas met een drietje het eerste kwart voor Aris afsloot: 17-23. 

Bjorn de Vries had in het tweede kwart een prima start en gaf het sein voor een 6-0 runnetje naar 17-29. Lokomotief bood echter prima tegenstand en nu onder impulsen van Willem van der Tocht en Freek Vos, (vorig jaar nog speler bij landskampioen Landstede Zwolle). Lang lag het verschil rond de tien punten. Lokomotief kwam knap terug tot 30-36 na andermaal een treffer van Jansen. Het werd weer een wedstrijd nadat ook Martijn van Noordenne zijn tweede drietje liet noteren. Bij rust stond er dan ook een magere 35-38 stand op het bord, nog wel in Fries voordeel. Zeven tegen drie drietjes in Lokomotief voordeel hield het team uit Rijswijk op de been.

Mikalauskas, voor rust goed voor 11 punten, opende na rust voor Aris om daarna het verschil (38-49) weer naar 11 punten te brengen. De mannen uit Rijswijk wisten echter van geen wijken. Na vier puntjes van Jansen en twee bommen van Willem van der Tocht was de aansluiting weer daar. Met nog een kwart te gaan, en bij een stand van 59-60, was het nog steeds een wedstrijd.  Met 11 tegen 5 driepunters troefde promotieclub Lokomotief Aris van afstand af.

Jansen schoot met een and-1 zijn team (tot dat moment al op 22 punten) uit Rijswijk weer langszij: 62-62, waarna een rommelige fase volgde en de schoten niet wilden vallen. Krachtpatser Idowu zette de Friezen weer op voorsprong waarna Jansen (3) Lokomotief even op voorsprong (65-64) zette. Een and-1 van Idowu deed de wedstrijd weer kantelen. De punten bleven het laatste kwart echter duur. Idowu, met 14 punten in het laatste kwart, werd de reddende engel voor het team van Ferried Naciri. Mede doordat de laatste vijf minuten het vlammetje bij Lokomotief werd gedoofd (drie spelers met vijf pf). Aris ging er uiteindelijk met een benauwde 67-80 zege vandoor.

Arunas Mikalauskas haalde met vijf fouten het einde niet maar was goed voor 17 punten (10 vrije worpen), en 13 rebounds. Samuel Idowu werd bij de Friezen topscoorder met 21 punten (14 in het laatste kwart) en 8 rebounds. Bij Lokomotief was Lars Jansen met 27 punten de gevierde man.

Spread the word

Wedstrijd informatie

Datum : 19 december 2019 20:30
Locatie : Van Zweedenzaal, Jacob van Offwegenlaan 40A, 2282 HR Rijswijk
Seizoen : 2019-2020
Rijswijk 67
Leeuwarden 80
Terug naar overzicht