Leeuwarden - Zwolle

Aris maakt het landskampioen Landstede lastig

Aris Leeuwarden moest het na twee weekjes rust zaterdag in eigen Kalverdome opnemen tegen regerend landskampioen Landstede Zwolle. Na een enerverend gevecht verloor Aris met 86-99.

Met de terugkeer van Andy Mazurczak en Arunas Mikalauskas is het team van Aris coach Ferried Naciri bijna op oorlogssterkte. Craig Osaikhwuwuomwan moet nog even vanaf de zijlijn toekijken maar klopt voorzichtig ook weer aan de deur. Met tien selectiespelers moet coach Naciri het dan dit seizoen verder zien te redden. Guard Tim Hoeve wordt maandag in Groningen aan zijn gescheurde kruisband geopereerd en is voor de rest van het seizoen uitgeschakeld. Landstede Zwolle, dat zich afgelopen woensdag plaatste voor de tweede ronde FIFA Europa Cup, verloor dit seizoen alleen uit bij ZZ Leiden). In Zwolle verloor een ‘zwaar’ gehandicapt Aris de eerste onderlinge ontmoeting ruim met 103-62.

Met de terugkeer van regisseur Andy Mazurczak en ras-schutter Arunas Mikalauskas heeft het team van coach Ferried Naciri echter meer body gekregen. Daarnaast hebben de Leeuwarders DBL-topschutter Samuel Idowu binnen de gelederen. Gevolg: een eerste overwinning tegen Apollo Amsterdam. Met twee weken in alle rust voorbereiding op het duel was het dan ook de grote vraag: ‘Kunnen de Friezen het de regerend landskampioen en Europa Cup deelnemer lastig maken’. Landstede heeft een overvolle agenda. Afgelopen woensdag won het team van coach Herman van der Belt voor de FIBA Europa Cup in Oostenrijk en plaatste zich daarmee voor de tweede groepsfase. Komende woensdag spelen De Hammers in de Hanzestad weer tegen Ironi Ness Ziona uit Israël. 

Verliezen en met een tevreden gevoel huiswaarts. Dat gevoel zal iedere supporter die de wedstrijd tussen Aris Leeuwarden en Landstede Zwolle gezien heeft er aan over houden. Ruim 36 minuten waren beide teams in een sfeervol Kalverdome aan elkaar gewaagd. Bij een stand van 82-85 kon de wedstrijd met nog 3 ½ minuut te gaan nog alle kanten. En hing er misschien wel een stunt in de lucht. Bij 82-85 was het Noah Dahlman die een lay-upje mocht maken. Tien punten vanaf de vrije worplijn en een lay-up van alleskunner Martez Walker (30 punten) deed een dapper strijdend Aris Leeuwarden de das om. 

Al na 2 ½ minuut spelen ging er een siddering door het Kalverdome. Samuel Idowu zette de Friezen op een 7-5 voorsprong, maar ging bij die actie door zijn enkel. Verzorger Piet Bouius had daarna in de kleedkamer de rest van het eerste kwart nodig Idowu weer ‘speelkaar’ te krijgen. Mikalauskas zette de Friezen na een kwart op een verdiende 27-25 voorsprong. Daarvoor had Sjoerd Koopmans een bom laten ontploffen en Reinder Brandsma - de stand-in voor Idowu - met een tip-in de Friezen (23-21) weer op voorsprong had gezet.

Andy Mazurczak (29 wedstrijd punten) en Arunas Mikalauskas (22 wedstrijd punten en 10 rebounds) trokken in het tweede kwart de kar. Ook Nederlands topschutter Idowu werd de houten vloer weer opgestuurd. Na een treffer van Mazurczak (30-25) namen de gasten via een 0-10 run de leiding over (30-35).  Een bom van Jordan Johnson werd verzilverd naar 34-48 en leek Landstede de wedstrijd in handen te hebben. Bij diestand zette Aris echter met een 12-0 run de achtervolging weer in en kwam terug tot op twee punten (46-48). Mikalauskas maakte met een and-1 een bom van Walker onschadelijk. Met slechts vier keer balverlies voor Aris en drie keer voor Landstede, kreeg het publiek de eerste helft een aardig potje basketbal voorgeschoteld. Ruststand: 49-52. 

Het derde kwart werd een waar spektakestuk waarbij zowel Aris als ook Landstede er lustig op los scoorden. Ook tussen beide coaches werd het op dat moment met time-outs over en weer een tactisch steekspel. Met o.a. vijf drietjes voor Aris en drie voor Landstede werd het derde kwart met een gelijke stand (26-26) afgesloten. Op het scorebord stond op dat moment al ‘een 75-78 normale eindstand’. 

Zwolle opende het laatste kwart met een 0-7 run waarna Idowu weer aanhaakte met vijf punten op rij en Mazurczak de 82-85 op het bord zette. Vanaf de vrije worplijn beslisten ‘De Hammers’ daarna de wedstrijd. De regerend landskampioen Landstede ging er uiteindelijk met de zege vandoor. Eindstand: 86-99.

Aris coach Ferried Naciri: “Aanvallend was het heel goed. Verdedigend was het op momenten heel goed en op momenten wat ondermaats. Vooral het fysieke gedeelte van outboxen en rebounden”. Het was wel even schrikken bij het uitvallen van Samuel Idowu. Naciri: “Maar Reinder (Brandsma) valt altijd heel goed in bij ons maar ook hij heeft rustmomenten nodig. Maar wij hebben twee vijf spelers en dat is het”. Kan Aris een partij tegen landskampioen Landstede Zwolle winnen. Naciri: “Het zat erin maar het ligt aan kleine dingetjes. In de eerste helft de driepunters sneller wegnemen en het vierde kwart werd aanvallend iets te statisch en schoten die er dan niet ingingen. Maar ook 26 punten uit 35 vrije worpen is heel erg veel. Maar als je 86 punten scoort kan je tegen iedereen winnen. Maar als je 99 punten tegen krijgt kan je tegen iedereen verliezen. Naciri tot slot: “Aanvallend was het goed maar verdedigend moet het beter maar dat komt wel”.

Wedstrijd informatie

Datum : 23 november 2019 20:00
Locatie : Kalverdijkje, Leeuwarden
Seizoen : 2019-2020
Leeuwarden 86
Zwolle 99
Terug naar overzicht