Leeuwarden - Weert

Belangrijke zege Aris tegen BAL Weert

Aris Leeuwarden was 2020 met twee overwinningen succesvol gestart. Een competitie zege en een overwinning in de Basketbal Cup. Zaterdag gaf het team van coach Ferried Naciri daar een vervolg aan door BAL Weert met 60-48 te verslaan. 

BAL Weert staat op een zesde en laatste plek voor eventueel play-off deelname. Zes punten voor de Friezen die achtste staan. Een ‘gehandicapt’ Aris verloor zijn eerste twee onderlinge ontmoetingen. Na een nieuwe nederlaag tegen de Limburgers, was ook play-off deelname uit het zicht verdwenen. Zaterdag namen de Friezen revanche en verkleinden het gat naar vier punten.

Voor Aris stond er dus veel op het spel. Alleen winst tegen de Limburgers telde om nog enig uitzicht te houden op eventueel play-off deelname. Hetzelfde gold ook voor de Limburgers die bij winst flink afstand konden nemen. De verdedigende stellingen werden in de beginfase dan ook flink ingenomen aan beide teams. Boeiend was in de beginfase ook het gevecht tussen BAL-Weert schutter Roel Aarts en Samuel Idowu. Waar Idowu Aarts aardig in bedwang hield, kon hij ook nu weinig goeds doen bij de scheidsrechters. Binnen vijf minuten kreeg de Amerikaanse reus al twee fouten aangemeten en moest vroeg naar de bank. Met slechts ruim 14 minuten speeltijd werd hij het grootste slachtoffer van het strenge fluiten van de scheidsrechters. Aarts profiteerde gelijk met vijf punten op rij en legde de basis voor 13-15 voorsprong na 10 minuten spelen. Na ‘een opzettelijke fout’ van man-of-the-match Andy Mazurczak mocht Roel Overbeek deze stand op het bord zetten. 

Aarts (17 wedstrijdpunten en 8 rebounds) mocht ook aanleggen naar 13-19 waarna Idowu andermaal de klos was met zijn derde persoonlijke fout. Bal rook bloed. Via Sander Hollanders (drietje) en een bommetje van Ivan Simic liep het uit naar 17-28. Waar de verdediging bij de Friezen goed gesloten bleef, spatten alle pogingen van afstand bij de thuisploeg van de ring. Met acht puntjes in het tweede kwart stond er dan ook een magere 21-29 ruststand op het scorebord. Nul uit dertien pogingen deed het ergste vermoeden voor het tweede kwart. Ras-schutter Arunas Mikalauskas stond vreemd genoeg nog helemaal droog maar was in de defensie weer uiterst belangrijk. 

Ferried Naciri: “Schoten raken kun je niet controleren, die raak je of niet, maar wat je verdedigend doet is controleerbaar. Allemaal communicatie, hard werken en positioneren en dat was over het algemeen heel goed”. 

Craig Osaikhwuwuomwan gaf na rust het voortouw voor een revival. Een deze avond weer weergaloze dirigent Andy Mazurczak (25 punten, 8 rebounds, 6 assist) knalde het eerste drietje binnen en de wedstrijd kreeg plots een ander gezicht. Sjoerd Koopmans vuurde nog een tweede bom af en plots was de aansluiting weer daar: 33-34. Maar ook de Limburgers rechten nog eenmaal de rug. Met nog een kwart te gaan was voor beide teams alles nog mogelijk bij een stand van 36-41. 

Naciri in de rust: “We hebben besproken dat wij wel goeie opties moeten krijgen en dat we die moeten raken. Dat wij niet met de scheidsrechters moeten bezig zijn, dat is wat het is. Ze floten heel strak en daar hadden wij wat problemen mee. Maar de scheidsrechters leggen de lijnen uit. Maar een compliment aan de spelers hoe ze daar mee uitkomen. We praten er altijd over het vierde kwart het meest tactisch moet zijn en dat waren wij vandaag”. 

Het vierde kwart gingen bij de thuisploeg dan ook alle remmen los. Onder de regie van Mazurczak werden de Limburgers volledig overlopen. Torben Tönjann vuurde zijn enige, maar uiterst belangrijke bommetje af waarna Mazurczak de 43-43 op het bord zette. Idowu zette de Friezen op voorsprong en legde daarmee de basis voor een aardig slot voor de thuisploeg. Arunas Mikalauskas (3 wedstrijdpunten en 7 rebounds) vuurde zijn enige drietje af. Mazurczak was met zes uit zes uiterst koelbloedig vanaf de vrije worplijn. Craig O. maakte het feestje voor de thuisploeg helemaal compleet door in de slotseconde op aangeven van ‘Andy’ via een alley-oop het punt van de avond te scoren. Craig O. was goed voor 12 punten, 12 rebounds.

Spread the word

Wedstrijd informatie

Datum : 18 januari 2020 20:00
Locatie : Kalverdijkje, Leeuwarden
Seizoen : 2019-2020
Leeuwarden 60
Weert 48
Terug naar overzicht