Leeuwarden - Leiden

Aris Leeuwarden was zaterdagavond gastheer van het nog ongeslagen ZZ Leiden. De Leeuwarders wachten na drie nederlagen nog steeds op een eerste seizoen overwinning. Tegen ZZ Leiden ging het team van coach Ferried Naciri zaterdagavond strijdend ten onder.

Na de openingstreffer van Jarvis Williams van Leiden en een bommetje van Drago Pacalic kwam de thuisploeg niet verder dan wat gerommel onder het bord en een score van Samuel Idowu. Coach Ferried Naciri, “wake up”, greep gelijk in en stuurde Cedric DeDecker de houten vloer op. Ferried Naciri: “Ja ik was niet echt blij met hoe wij starten. Maar zeker de jongens die vanaf de bank kwamen hebben dat goed opgepikt. Ik verwacht ietsje meer aan het begin van de wedstrijd”. ZZ Leiden, dat met acht spelers de klus tegen Aris moest klaren, liep uit naar 5-15. Nadat Tijme van Dijk (17.19 min speeltijd) de positie van DeDecker had over genomen, Arunas Mikalauskas voor de eerste keer met pijntje naar de kant moest, vocht Aris zich via een 9-0 run terug naar 14-15. Tayler Persons verhinderde echter een verder opmars en zette ZZ Leiden na een kwart spelen op 14-19. 

Mikalauskas mocht het tweede kwart voor de Leeuwarders nog wel openen, maar dat was ook het enige wapenfeit. Het team van Rolf Franke bracht het verschil weer naar tien punten: 16-26. Een verre afstandsbom van Mikalauskas werd met gelijke munt terugbetaald en weer tenietgedaan door Pasalic. Via de vrije worplijn en twee bommetjes van Worthy de Jong en Marijn Ververs klonk het rustsignaal bij een stand van 30-45 in Leidens voordeel. Samuel Idowu had op dat moment al drie persoonlijke fouten aan de broek. Duidelijk was al wel dat het schotpercentage bij de thuisploeg met slechts 34% de eerste helft veel te laag was. 

Dat veranderde na rust. Een deze avond prima acterende Torben Tönjann (15 punten 8 rebounds) knalde van afstand binnen en gaf daarmee het sein voor een prima derde kwart. Het schot viel nu plots wel (6 drietjes) en ook Sjoerd Koopmans had zich aan het front gemeld. Nadat Braxton Huggins de Leidenaren over de vijftig punten (35-51) had getild, werd het ‘Aris Time’. Tim Hoeve opende het driepunt-gala en ook Koopmans (2) en Tönjann (2) hadden de juiste richting gevonden. Een beresterke Reinder Brandsma bracht met nog een kwart te gaan de achterstand met een lay-upje terug naar 56-60. 

Het laatste kwart begon echter met een 0-11 run voor Leiden en dit kon het nog steeds gehavende team van coach Naciri niet meer goed maken. Naast twee belangrijke spelers, guard Andy Mazurczak (hamstring) en Craig Osaikhwuwuomwan (nog weken met een polsblessure uitgeschakeld), zag coach Naciri begin laatste kwart ook schutter Mikalauskas met een enkel blessure naar de kant gaan. Dat was net even te veel van het goede. Aris ging uiteindelijk strijdend met 66-77 ten onder. Het was echter wel een verlies met perspectief. 

Naciri: “Een klein beetje meer consistentie in de aanval moet ons nog verder helpen. Verdedigend half-court was het zeker behoorlijk en veel scores van hun komen nog door mindere schoten en balverlies van ons. We geven het hun nog iets te gemakkelijk maar het was vandaag al een pak beter dan vorige week. Op dat vlak, wat echt ons werkpunt nog is, maken wij progressie”. 

 

Wedstrijd informatie

Datum : 12 oktober 2019 20:00
Locatie : Kalverdijkje, Leeuwarden
Seizoen : 2019-2020
Leeuwarden 66
Leiden 77
Terug naar overzicht