Leeuwarden - Groningen

Aris verliest noordelijke derby van Donar

Aris weet in de noordelijke derby tegen grootmacht Donar Groningen nog wel eens verrassend uit de hoek te komen. Zaterdagavond kon het gehavende team van coach Ferried Naciri geen potten breken en verloor met 70-103.

Donar werd in de kwalificatie wedstrijd voor deelname aan de Champions League afgelopen maand uitgeschakeld. Won daarna afgelopen dinsdag wel zijn eerste wedstrijd in de FIFA-Europacup tegen Phoenix uit Brussel. In de DBL-League moest Donar Groningen al twee keer (tegen Landstede en Zeeuw & Zeeuw Feyenoord) een nederlaag slikken. Met de nieuw -en pas aangetrokken 32-jarige Vernon Tayler, die afgelopen seizoen nog actief was bij Den Bosch, zijn de Groningers (nog)sterker geworden. Tayler vervangt de geblesseerde Leon Williams. Het door blessures geplaagde Aris Leeuwarden wacht nog steeds op zijn eerste sportieve overwinning.

Het was tegen Donar Groningen vooraf al een moeilijke opgave om met acht spelers voor een goed resultaat te gaan. Smaakmakers bij de Friezen Andy Mazurczak, Arunas Mikalauskas en Craig Osaikhwuwuomwan kunnen nog niet worden ingezet. Na ruim zeven minuten speeltijd moest ook starter Tim Hoeve het veld met een knieblessure verlaten en werd het helemaal een onmogelijke opgave. Hoeve was met zijn geringe speeltijd (2x3) op dat moment al goed voor acht punten. De Groningers stonden bij het uitvallen al wel met 10-20 voor. De 16-27 achterstand was na een kwart spelen nog alleszins draaglijk.  Het siert het team van de immer positieve coach Ferried Naciri dat de Friese koppies niet naar beneden gingen. Gingen onverstoorbaar de strijd aan en toonden geen enkel ontzag tegenover de FIFA-Europa Cup deelnemers. Cedrick Dedecker opende met een drietje het tweede kwart maar kon ook niet verhinderen dat Donar wegliep naar 19-36. Op het moment dat ook Torben Tönjann naar de kant moest met drie persoonlijke fouten op zak, stond Samuel Idowu bij Aris op en nam zijn team met acht treffers op rij. Shane Hammink antwoorde echter met gelijke munt. Donte Thomas (26 wedstrijdpunten en 8 rebounds) haalde daarna de trekker ook nog even over naar 27-51. Tijme van Dijk (3) en Dedecker (5) beperkten de schade bij rust tot 35-55.

Donar overrompelde Aris na rust met een 0-7 runnetje en sloot het derde kwart af met een 46-81 voorsprong. Frank en vrij gooiden de Friezen er begin laatste nog even een 11-2 run tegenaan. Maar duidelijk was dat de wedstrijd allang gespeeld was. Het massaal opgekomen publiek kon enkel nog genieten van een paar individuele hoogstandjes van zowel de Groningers als ook de Friezen. Zo werd bij Donar de 19-jarige Jef de Vries de laatste ruim 3 ½ minuut de houten vloer nog opgestuurd. Hij beloonde dat met direct twee rake bommetjes af te vuren en de century passeerde. Uitslag: 70-103.

Bij de Friezen was Samuel Idowu goed voor 22 punten. Ook Cedrick Dedecker kwam met 15 punten in de dubbele cijfers. Daar stond echter wel 9 keer balverlies tegenover. Verder kwamen alle acht spelers bij Aris op het scoresheat. Groningen kon elf spelers binnen de lijnen brengen met als ‘man off the match’ Donte Thomas die 26 punten liet noteren.

Coach Naciri over de blessure van Tim Hoeve: “Het eerste wat ik denk is dat het niet te erg is voor hem. Hij werkt elke dag heel hard en start de wedstrijd heel goed tegen zijn oude ploeg. Maar eerst denk je aan hem”. Naciri over de wedstrijd: “Ik kijk op zich positief terug want je speelt voor een groot deel met zeven jongens. De intensiteit was goed hoog zoals het moet. Dat is wat het elke wedstrijd moet zijn. Spelen alsof je niets te verliezen hebt. Tegen Apollo en Limburg was het gewoon niet goed genoeg. Als je tegen een mindere ploeg speelt en je verliest dan moet je naar jezelf kijken. Maar ze hebben dat goed opgepikt en in de spiegel gekeken. Maar we zitten in een proces en willen groeien”. 

 

Spread the word

Wedstrijd informatie

Datum : 26 oktober 2019 20:00
Locatie : Kalverdijkje, Leeuwarden
Seizoen : 2019-2020
Leeuwarden 70
Groningen 103
Terug naar overzicht