Leeuwarden - Den Helder

Aris Leeuwarden start 2020 met overwinning

Aris Leeuwarden start 2020 met een overwinning. De laatste wedstrijd van de eerste competitie helft tegen Suns Den Helder werd met 78-67 gewonnen. 

Om ruim zicht te houden op play-off wedstrijden eind dit seizoen, mocht er zaterdag tegen Suns Den Helder niet worden verloren. De eerste wedstrijd in Den Helder moest een zwaar gehandicapt Aris-team met 74-63 het hoofd buigen. De Friese basketballers van Aris Leeuwarden zijn inmiddels weer blessurevrij, alleen Tim Hoeve is voor de rest van het seizoen uitgeschakeld, en azen op revanche.  

De maand januari werd alom gezien als een belangrijke maand voor het team van Aris coach Ferried Naciri. De drie tegenstanders, Suns Den Helder – BAL Weert – Feyenoord Rotterdam, zijn belangrijke concurrenten voor eventuele play-off deelname. Voor het team van coach Naciri zijn het een drukke drie weken met vijf wedstrijden binnen drie weken tijd. Tussen al het competitiegeweld door moeten er ook nog twee wedstrijden gespeeld worden in het bekertoernooi tegen Apollo Amsterdam. Grote vraag vooraf was dan ook: ‘hoe kunnen de spelers van Aris Leeuwarden spelers met deze druk omgaan’. 

Alleen het resultaat telde zaterdag voor Aris Leeuwarden. De uitvoering was grote delen van de wedstrijd niet best. Maar binnen de club was daar geen haan die daar dan weer naar kraaide. 

Aris coach Ferried Naciri: “De overwinning was de doelstelling, maar de manier waarop is niet hoe je wil winnen. Winnen is belangrijk, maar je wil met een beter gevoel de wedstrijd afsluiten hoewel de laatste minuten wel weer goed waren”.

Aris ging vrij onbevangen van start tegen Suns Den Helder dat met zeven spelers de klus moest klaren. Andy Mazurczak opende voor de thuisploeg dat verder de gehele wedstrijd aan de goede kant van de score bleef. Arunas Mikalauskas speelde met zeven punten een belangrijke rol maar kreeg ook twee fouten aan de broek en mocht het tweede kwart toekijken. Andy Mazurczak was op dat moment al goed voor negen punten waarna het eerste kwart werd afgesloten met een ruime 21-11 voorsprong. Cedric Dedecker vuurde als laatste een serie van drie bommetjes los. Dedecker beloonde zichzelf, zijn coach en zijn team met zijn extra trainingsarbeid op ‘vrije dagen’. Hij knalde in de wedstrijd vijf uit zes drietjes binnen. 

Met Mikalauskas op de bank scoorde Aris in het tweede kwart ook 21 punten. Mede te danken aan een ontketende Dedecker die een drietrapsraket afvuurde naar 32-24 en uit de meest onmogelijk hoeken het netje doorboorde. Noodzakelijk, omdat Aris verder slordig speelde en Suns Den Helder angstig dichtbij zag komen, Golan Michaeli (3) en Boyd van der Vuurst de Vries (3), naar 26-22. ‘Man of the Match’ Andy Mazurczak, 20 wedstrijd punten, bracht met vijf punten op rij de thuisploeg weer de nodige lucht bij een ruststand van 42-29. 

Het derde kwart kon de thuisclub, ondanks de ruime voorsprong, geen vuist maken om echt door te drukken. Mazurczak opende nog wel, maar verder was het veel te slordig. In het veld slopen links en rechts binnen het Aris team veld daardoor ook de nodige irritaties binnen. Met nog een kwart te gaan was een tweede seizoenzege van Aris Leeuwarden nog steeds onzeker. 

Gevaarlijk werd het nadat Thibault Vanderhaegen in het laatste kwart een bommetje liet ontploffen naar 55-51. Een dunk van Craig Osaikhwuwuomwan bracht het nodige vuur weer binnen de thuisploeg. Een technische fout van Nino Gorissen leverde Aris ook nog eens drie punten op, waarna Craig O. en Dedecker twee drietjes lieten ontploffen en het verschil weer 13 punten was. De thuisploeg had de wedstrijd verder onder controle. Hoogtepunt was wellicht de pass van Mikalauskas op Craig o. die met een alley-oop nog voor het nodige spektakel zorgde. Aris behaalde zijn tweede seizoenoverwinning met een extra pluspunt dat 19 treffers kwamen van de bankspelers. 

De Leeuwarder basketbal profclub mag zich nu opmaken voor de eerste bekerwedstrijd van a.s. dinsdag thuis tegen Apollo Amsterdam. 

Naciri: “Je hoopt dat de spelers het goed gaan uitspelen en goed gaan leveren en dat doen ze op het einde wel goed en zie je dat het heel snel weer een groter verschil werd. Verdedigend en aanvallend was het niet goed genoeg, maar je verwacht meer”.

Wedstrijd informatie

Datum : 11 januari 2020 20:00
Locatie : Kalverdijkje, Leeuwarden
Seizoen : 2019-2020
Leeuwarden 78
Den Helder 67
Terug naar overzicht