Leeuwarden - Amsterdam

Aris zet knop na euforie bekerfinale snel om

Coach Ferried Naciri en zijn spelers hebben na de euforie voor het bereiken van de bekerfinale de knop daarna snel weer omgezet. Op de maandagtraining stond de voorbereiding voor het competitie duel tegen Apollo Amsterdam weer centraal. Donderdagavond zetten de Friezen de zegetocht voort door met 81-75 van Apollo te winnen.

Aris Leeuwarden heeft met zeven overwinningen uit negen wedstrijden een prima start van 2020. Na het bereiken van de bekerfinale staat het vizier nu echter weer volledig gericht op de competitie. Doel bij spelers en de technische staf blijft nog steeds ook deelname af te dwingen voor de play-off serie. Daarvoor mogen de Friezen, met nog 12 wedstrijden te gaan, geen punten meer morsen tegen directe concurrenten BAL Weert, Suns Den Helder en Apollo Amsterdam.  Donderdag moet in eigen Kalverdome de eerste horde genomen worden door met Apollo Amsterdam af te rekenen. Zaterdag komt regerend landskampioen Landstede Zwolle naar Leeuwarden en gaan de Friezen op jacht naar ‘bonuspunten’. Volgende week donderdag volgt dan de belangrijke clash uit tegen BAL Weert dat de laatste -en zesde play-off positie bekleedt.

De geplande return tegen Apollo op 28 maart wordt naar een andere datum verschoven. Dit i.v.m. de bekerfinale van Aris Leeuwarden op 29 maart tegen Donar Groningen.

Craig Osaikhwuwuomwan opende de wedstrijd met een spetterende dunk naar 2-0 en met een dunk zette hij voor de thuisploeg de 81 punten op het scorebord. Apollo Amsterdam moest daarna de terugreis aanvaarden met een 81-75 nederlaag. De zwaar bevochten overwinning van de Friezen had even zo goed in Noord Hollands voordeel uit kunnen pakken. Beide teams hingen de gehele wedstrijd als aan een touwtje aan elkaar. Een groot rebound overwicht voor de mannen van coach Ferried Naciri gaf samen met het benutten van 18 uit 19 vrije worpen gaf uiteindelijk de doorslag. Met de terugkeer van Samuel Idowu (15 punten en 9 rebounds) kan de Aris coach weer beschikken over een ruimere rotatie en stootkracht onder het bord. Negen spelers kregen ruim speelminuten waarvan de ‘bankspelers’ 28 punten voor hun rekening namen. Dat het geen geoliede machine bij de thuisclub was, een kniesoor die daar op lette. De punten, daar ging het donderdagavond om.

De 7-2 voorsprong voor de Friezen verdween als sneeuw voor de zon. Berend Weijs zette de Amsterdammers even voorsprong waarna het eerste kwart met kleine 17-13 voorsprong werd afgesloten. De startende Bjorn de Vries maakte het gehele kwart vol en nam 5 punten voor zijn rekening. Het tweede kwart was rommelig en gezapig aan beide kanten. Er werd met technische fouten gestrooid waarbij Apollo de meeste rust bewaarde en een paar drietjes binnen knalde. Een onsportieve fout van Sjoerd Koopmans leverde Apollo vijf punten op en, mede door een bommetje van oud-Aris speler Dexter Hope, nam Apollo een 17-22 voorsprong. Het eerste kwart werd met een gelijke 34-34 stand afgesloten. 

Na rust bleven beide teams lang aan elkaar kleven. Aris coach Naciri was witheet over de slappe instelling bij de thuisploeg en liet dat tijdens een time-out aan zijn spelers merken. Na de gelijkmaker van Idowu kwamen de Amsterdammers nog even weer op voorsprong waarna Cedrick Dedecker en Torben Tönjann hun befaamde bommetjes afvuurden naar 54-52. Jesse Markusse stak een spaak in het wiel door de vier punten van Idowu onschadelijk te maken naar 58-55 met nog een kwart te gaan.

Het laatste kwart bleef Aris steeds aan de goede kant van de score. Topschutter en regisseur Andy Mazurczak (20 punten, 9 assist en 7 rebounds) opende voor Aris en wees de thuisploeg de weg naar een benauwde overwinning. Hoewel Apollo nog angstig dichtbij kwam (71-70) door een and-1 van Siem Uijtendaal, hield de thuisploeg het hoofd koel en trok uiteindelijk met 81-75 aan het langste eind.

Coach Ferried Naciri: “Goed dat je hem wint. Het was geen makkelijke wedstrijd. Verdedigend niet goed en intensiteit te weinig. Niet wat het moet zijn. Pas toen de tweede groep die op het terrein kwam die het nog meer wou en die het verschil hebben gemaakt”.

Zaterdag ontvangt Aris Leeuwarden regerend landskampioen Landstede Zwolle in het Kalverdome.

Met interview Coach Ferried Naciri: https://johanspan.com/

Spread the word

Wedstrijd informatie

Datum : 27 februari 2020 20:00
Locatie : Kalverdijkje, Leeuwarden
Seizoen : 2019-2020
Leeuwarden 81
Amsterdam 75
Terug naar overzicht