Leeuwarden - Amsterdam

Eerste seizoenszege Aris tegen Apollo 

Aris Leeuwarden en Apollo Amsterdam sluiten de ranglijst als achtste en negende met ieder twee punten. Zaterdag in eigen Kalverdome pakte Aris zijn eerste seizoen overwinning en droeg de rode lantaarn over aan Apollo Amsterdam.

Na het eerste kwart van de competitie bungelen Aris en Apollo samen onderaan met ieder twee punten. Bij de start van het tweede kwart troffen beide teams elkaar in het Kalverdome te Leeuwarden. De eerste ontmoeting tussen de twee hekkensluiters wist Apollo Amsterdam, na een bedroevende 18-2 start van de Leeuwarders, in eigen huis met 80-68 te winnen. Zaterdag nam het team van Aris coach Ferried Naciri revanche en won met 86-78.

Met de topscoorder van de DBL-competitie Samuel Idowu (21,13 pnt. gem.) in de gelederen, startte het team van Aris coach Ferried Naciri weer met de twee geblesseerden Andy Mazurczak en Arunas Mikalauskas. Mazurczak speelde dit seizoen zijn eerste minuten in competitie verband voor de Leeuwarders en was met 22 punten en 10 assist direct al een belangrijke schakel. Arunas Mikalauskas was vijf wedstrijden afwezig en werd topscoorder met 24 punten. Pakte daarnaast ook nog eens zeven rebounds. Het is duidelijk dat Aris met deze twee spelers ‘meer body’ heeft gekregen. De laatste weken in topvorm zijnde Samuel Idowu kwam eveneens in de dubbele cijfers met 14 punten en 9 rebounds. 

Het was Idowu die de wedstrijd voor Aris openbrak met een eerste score gevolgd door een dunkje op een slijpende pass van Andy Mazurczak. Mikalauskas speelde alsof hij nog geen wedstrijd had gemist en met vier loepzuivere vrije worpen zette hij de 8-0 op het scorebord waarna Andy de tien volmaakte. Het duurde vier minuten alvorens oud-Aris speler Dexter Hope iets voor Apollo terug kon doen. Maar waar Aris onder het bord de kassa liet rinkelen, waren bij Apollo Maden Vitkovic, Xavier Cannefax en Berend Weijs die van afstand raak knalden. Na een kwart was het nog steeds een wedstrijd: 20-15. 

De ‘Jordan van de Wâlden’ Reinder Brandsma opende voor Aris het tweede kwart. Maar de drietjes bleven bij de Amsterdammers vallen. Met de zevende afgevuurd door Lucas Faijdherbe kwamen de Amsterdammer voor het eerst even op voorsprong: 33-5. Na een buzzer drietje van Mazurczak, gevolgd door een bom van Sjoerd Koopmans, was er bij een ruststand van 39-37 nog van alles mogelijk.

Mikalauskas zette de Leeuwarders na rust op het juiste spoor. Idowu gooide er nog maar weer eens een dunkje tegen aan en weg waren de Leeuwarders. Een ijskoude Bjorn de Vries knalde het verschil naar 14 punten: 60-46. Na een paar slordige momenten kwam het team van Apollo coach Patrick Faijdherbe terug tot 64-54.

Nadat Jesse Markusse al direct met zijn vijfde fout naar de kant moest, was het Mikalauskas die de Leeuwarders weer de nodige lucht verschafte. Daarna ontspon zich een echt degradatie duel waarbij de spanningen hoog opliepen. Vitkovic kreeg zijn tweede onsportieve fout aangemeten en kon de kleedkamer opzoeken. Ook coach Faijdherbe kreeg een ‘technische’ aan de broek. Aris hield het hoofd koel en na een bom van Tijme van Dijk (79-64) was het verschil gemaakt met nog vier minuten te gaan. De laatste minuten verliepen daarna erg rommelig, maar de eerste seizoen zege kon de Leeuwarders niet meer ontgaan. Mikalauskas zette met zijn veertiende (van de zeventien) benutte vrije worp de 86-78 op het scorebord.

Aris Leeuwarden is nu 14 dagen vrij. In alle rust kan het team van coach Ferried Naciri zich voorbereiden op de ontmoeting tegen regerend landskampioen Landstede Zwolle

Spread the word

Wedstrijd informatie

Datum : 09 november 2019 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2019-2020
Leeuwarden 86
Amsterdam 78
Terug naar overzicht