Groningen - Leeuwarden

Aris houdt lang stand in noordelijke derby tegen Donar 

Met de prettige herinnering in het achterhoofd dat ‘Woon Aris’ in 2004 zijn eerste wedstrijd in MartiniPlaza wist te winnen, zette het team van Aris Leeuwarden 16 jaar later wederom koers richting Groningen. Na een gelijk opgaande strijd vol met emoties verloor Aris met 73-63. 

De eerste ontmoeting dit seizoen in eigen Kalverdome konden de Friezen met een uitgedunde selectie geen potten breken en werd er bovendien een met een wrange nasmaak. Tim Hoeve (ex-Donar) scheurde die wedstrijd zijn kruisband van de knie en is voor de rest van het seizoen uitgeschakeld. Craig Osaikhwuwuomwan (ex-Donar), Arunas Mikalauskas en Andy Mazurczak zaten die wedstrijd al in de lappenmand en de zege (70-103) ging vrij eenvoudig naar de Oosterburen. 

Aris laat de leeuw in Groningen brullen.

Na een lange afwezigheid van bijna drie maanden was Craig O. de verassende starter in het team van Aris Leeuwarden. De 2.11 m lange F/C Craig O. opende de wedstrijd met een vrije worp waarna Samuel Idowu de 0-3 op het bord zette. Waar het schot in de beginfase viel bij de bezoekers, moesten de verdedigende stellingen ook even aangescherpt worden. Bij een 10-10 gelijke stand riep coach Ferried Naciri zijn spelers voor de eerste keer naar de kant. Een paar pogingen van Aris spatten daarna via de ring uiteen en Donar liep uit via een 8-0 runnetje uit naar 20-10. Idowu en Mikalauskas zetten de 20-14 op het bord na een kwart spelen.

Reinder Brandsma opende voor Aris het tweede kwart en met een and-1 voor de aansluiting (20-19) en ook met zeven punten op rij voor de 22-21. Het bleef een puntje/puntje wedstrijd waarna Andy Mazurczak de 25-25 liet aantekenen en voor de Friezen een bommetje liet ontploffen naar 25-26. Een dunk van Craig O. over Matt Williams (30-30) zorgde voor een hoogtepunt in de wedstrijd. De Friezen konden echter niet verhinderen dat Donar met een geringe 37-34 voorsprong de kleedkamer opzocht.  

Emoties lopen hoog op:

Williams opende met een drietje na rust. Na een pudding van Thomas Koenis en een rommelige fase vluchtte Donar coach Erik Braal al direct in een time-out. Craig O. vuurde een bom af naar 40-41 en Aris hield de verdediging redelijk gesloten. Donar was even de weg kwijt. Coach Erik Braal kreeg een technische fout aan de broek en via 42-46, en na een technische voor Donar speler Andrew Smith, liepen de emoties steeds verder op. Smith torpedeerde Cedric Dedecker en moest met een D-fout de zaal verlaten. Dedecker mocht vanaf de vrije worplijn de 45-51 op het bord zetten. Met nog een kwart te gaan stonden de Friezen nog steeds op 49-51 voorsprong.

Matt Williams opende het laatste kwart met een onsportieve fout welke Mikalauskas genadeloos afstrafte naar 49-53. Na een alley-oop van Craig O. op 49-55 op aangeven van Dedecker, kwamen de Groningers weer terug naar 53-55 en Naciri zijn spelers naar de kant riep. Shane Hammink zette Donar daarna weer op voorsprong (56-55) en Williams knalde naar 59-55. Na een derde drietje van Hammink (62-57) greep Naciri andermaal in. Vernon Tayler zette met twee drietje zijn eerste punten op het bord naar 68-59. Met nog 1.40 min te gaan was het gat geslagen. Aris vertrok uiteindelijk met een 73-63 nederlaag uit MartiniPlaza richting Leeuwarden en het Kerstreces. 

 

Spread the word

Wedstrijd informatie

Datum : 21 december 2019 19:30
Locatie : Martiniplaza, Groningen
Seizoen : 2019-2020
Groningen 73
Leeuwarden 63
Terug naar overzicht