Den Helder - Leeuwarden

Aris start drieluik tegen Suns met verlies

Aris Leeuwarden speelde zaterdag zijn eerste wedstrijd uit een drieluik tegen Den Helder Suns. Drie bijzondere wedstrijden waarbij het team van coach Ferried Naciri voor de Leeuwarders geschiedenis kan schrijven. De wedstrijd van zaterdag stond in het teken voor eventuele play-off deelname. Daarnaast gold het als opwarmertje voor ontmoetingen tegen Suns voor een plaats in de bekerfinale ‘Basketball Cup tegen Donar. Een andermaal ernstig gehandicapt Aris ging strijdend met 76-51.

Zonder sterkhouders: Samuel Idowu – Cedrick Dedecker - Arunas Mikalauskas.

In de DBL-competitie houden beide teams elkaar aardig in evenwicht. Zowel Aris als Suns hebben tien punten en wonnen beiden dit seizoen een onderling duel. De winnaar houdt play-off deelname in het vizier. Na de competitie wedstrijd van zaterdagavond strijden op 20 en 22 februari beide teams in een tweeluik voor een plaats in de finale Basketball Cup tegen Donar Groningen. De Friezen kunnen daarin geschiedenis schrijven door bij winst op Suns voor het eerst in zijn bestaan een bekerfinale te spelen. Aris moest het zaterdag op voorhand al doen zonder sterkhouders Samuel Idowu en Cedric Dedecker. Afgelopen week sloeg ook het noodlot (weer) toe voor ras-schutter Arunas Mikalauskas. De Litouwer raakte op de training geblesseerd en moest met een knieblessure afhaken. Met drie tegen drie op de training was de voorbereiding van de Friezen dan ook verre van ideaal. Met een sterk uitgedunde selectie van zeven man, en ‘met 35 punten geblesseerd op de bank’ moest de dit seizoen geplaagde Aris-coach Ferried Naciri de klus proberen te klaren.

Reinder Brandsma en Bjorn de Vries kregen als ‘stand in’ voor Idowu en Mikalauskas een plek in de ‘starting five’. De Vries beloonde dat met een assist op Craig Osaikhwuwuomwan die de 0-2 op het bord zette. Daarna zette Suns de turbo erop, nam een 11-4 voorsprong en coach Naciri al na drie minuten in zijn eerste time-out moest vluchten. Bij een stand van 21-8 riep ook Suns coach Peter van Noord zijn team tot bedaren. Onder impulsen van Bjorn de Vries profiteerde Aris dankbaar en na tien minuten speeltijd werd het weer een wedstrijd: 26-17. 

Aris opende het tweede kwart met een 7-0 run naar 26-24. Kon niet doordrukken en Suns antwoorde met een 13-0 run naar een grootste voorsprong van 39-24 voor rust. Een hard werkende Bjorn de Vries (8 punten) kreeg al vroeg zijn derde fout aan de broek en mocht plaatsnemen. Craig O. zette met een dunkje (zijn tiende punt) een nog alleszins draaglijke 46-34 op het scorebord. Zeven drietjes voor de Havenstad bewoners tegenover twee van de Friezen maakten het verschil. 

Sjoerd Koopmans opende voor Aris na rust. Met een and-1 van Brandsma kropen de Friezen langzaam dichterbij naar 48-41. Zeven minuten lang hield Aris Suns op slechts twee puntjes waarna Craig O. met zijn specialiteit de 48-43 op het bord zette. Met nog een kwart te gaan was deze weer opgelopen naar 56-43. Brandsma stond met vier fouten op scherp.

Bjorn de Vries opende het laatste kwart met zijn derde drietje. Craig O. kreeg een technische fout aangesmeerd. De Vries vuurde zijn vierde projectiel nog even af. Duidelijk was wel, dat het met de geringe rotatie bij de Friezen een schier onmogelijke opgave bleek de overwinning nog over de streep te trekken. Een dapper strijdend Aris Leeuwarden ging met 76-51 ten onder.

Craig Osaikhwuwuomwan (12 rebounds) en Bjorn de Vries tekenden beiden voor ieder 14 punten.

 

Wedstrijd informatie

Datum : 15 februari 2020 19:30
Locatie : Sportlaan, Den Helder
Seizoen : 2019-2020
Den Helder 76
Leeuwarden 51
Terug naar overzicht