(BC) Leeuwarden - Den Helder

Aris Leeuwarden naar finale Basketball Cup

Aris Leeuwarden en Suns Den Helder speelden zaterdag hun tweede onderlinge clash voor de landelijke beker. Inzet was een plek in de finale van de Basketball Cup. In Den Helder werd donderdag de eerste wedstrijd door het team van Aris coach Ferried Naciri met klein verschil gewonnen. In een volgepakt Kalverdome moesten de Friezen twee punten voorsprong (58-56) verdedigen. De winnaar speelt zondag 29 maart in MartiniPlaza tegen Donar Groningen. Het team van Aris coach Ferried Naciri slaagde met verve en plaatste zich voor de finale tegen Donar Groningen. Uitslag: 67-66.

Mijlpaal:

Sinds de oprichting Stichting Top Basketbal Friesland in 2000 zou het spelen van een bekerfinale een tweede mijlpaal zijn binnen het Friese basketbal. In het jaar 2012/2013 beleefde Aris Leeuwarden zijn eerste hoogtepunt. Zonder hoofdsponsor wist Aris dat seizoen door te dringen tot de finale om de landstitel in de Dutch Basketbal League. In de play-off serie werden dat jaar achtereenvolgens Landstede Basketbal en Eiffel Towers verslagen. Aris eindigde in de eredivisie op een vierde plaats en verloor de finale in een ‘best van vier’ met 4-0 van ZZ Leiden. Zaterdag 22 februari schreef het Aris-team onder leiding van trainer/coach Ferried Naciri andermaal geschiedenis door Suns Den Helder in een tweeluik te verslaan.

Wedstrijd:

Aris speelde zonder Samuel Idowu en een nog niet 100% fitte Arunas Mikalauskas. Mikalauskas kreeg wel speelminuten maar moest al na drie minuten op de vloer weer afhaken.

Aangemoedigd door een enthousiast en bomvol Kalverdome was het dirigent Andy Mazurczak die een eerste projectiel afvuurde. De vreugde was echter van korte duur. Michael Miller en Boyd van der Vuurst de vries antwoorden met gelijke munt. Reinder Brandsma liet zijn eerste en enige twee punten noteren en Mazurczak daarna de Friezen nog een keer op voorsprong (9-8) zette. Bij Aris kwam er zand in de loop waarvan de mannen van coach Peter van Noord dankbaar profiteerden en er een 0-12 run tegenover zette. Na een kwart stond er een comfortabele 9-20 op het bord voor de Havenstad bewoners.en 

In het tweede kwart gebeurde alles wat aan een bekerwedstrijd moet kleven. Een oorverdovend lawaai op de tribunes, slordig spel van de acteurs op de houten vloer afgewisseld met irritaties in het veld. Suns had een vliegende start, liep uit naar 9-24 en op dat moment dreven er donkere wolken boven het Kalverdome. Cedrick Dedecker (14 punten) vuurde een onmogelijk bommetje binnen waarna Tijme van Dijk en Torben Tönjann, een drietje naar 17-24, zijn eerste moment van de wedstrijd greep. Vlak voor het einde van de wedstrijd zou Torben Tönjann nogmaals een hoofdrol vervullen. Een bekerwedstrijd kan niet zonder emoties. Deze liepen in het tweede kwart dan ook hoog op. Josh Williams kreeg een technische fout bij de Suns. Craig Osaikhwuwuomwan stookte het vuurtje bij Aris verder op en werd eveneens bestraft met een technische fout. De boomlange Craig O. nam gelijk wraak met het benutten van twee vrije worpen en een spetterende dunk naar 27-36. Aris liep echter steeds achter de feiten aan. Na twee benutte vrije worpen van Dedecker, gevolgd door een zeer aangenaam drietje in de zoemer, stond er nog steeds een 32-40 achterstand op het bord voor de Friezen.

Craig O. opende na rust en Dedecker de achterstand weer een draaglijker (36-40) aanzien gaf. Van der Vuurst de Vries antwoorde met een drietje, vuurde luttele tellen daarna nog maar weer eens een af en was het verschil na een bijzonder matig derde kwart weer opgelopen naar 46-53 in Suns voordeel.

De donkere wolken boven het Kalverdome werden inktzwart toen Yarick Brussen met een and-1 de 52-62 op het bord zette en Nino Gorissen met een and-1 naar 54-65. Er restte de thuisclub nog 4 min. 45 sec. om deze achterstand nog goed te maken. Een koelbloedige Sjoerd Koopmans dacht daar het zijne van en vuurde een bom af. Craig O. ging daarbij op herhaling en met nog 1 min. 24 sec. te gaan lagen er plots weer mogelijkheden. Het was Torben Tönjann die voor de thuisclub het goudhaantje van het jaar werd. Nadat een halve dunk nog niet werd verzilverd, ging Tönjann nog een keer naar het bord en scoorde de 62-65 door het netje. Craig O. (16 punten en 19 rebounds!) verdween met zijn vijfde fout naar de bank waarna Michael Miller Suns naar de finale (62-66) leek te schieten. Er stonden nog een luttele dertig seconden op de klok. Torben Tönjann liet het Kalverdome daarna ontploffen. Met zijn derde drietje knalde hij Aris Leeuwarden naar 65-66 en een reis naar MartiniPlaza op 29 maart. Andy Mazurczak profiteerde dankbaar van de fout die op hem werd gemaakt. Hij zette met zijn 17e punt vanaf de vrije worplijn de 67-66 eindstand op het bord.

Aris coach Ferried Naciri: “Den Helder speelt beter dan ons vandaag. Maar goed, toch geven zij ons een kans om erin te blijven tot einde wedstrijd. Hadden wij de wedstrijd verloren of niet gehaald was dat vanaf de vrije worplijn dat wij de gehele wedstrijd niet doen. Maar goed, het einde was heel goed en gedisciplineerd, heel slim en de rest van de wedstrijd was voor Den Helder denk ik”. Was er een zekere spanning binnen het team? Naciri: “Je praat over dit moment al sinds begin januari. Je voelt dat ze klaar zijn maar dan is er toch iets te veel spanning wat erin kruipt en dan kan je niet helemaal los spelen. En het heeft ook te maken met Den Helder dat er fysiek goed opzaten en dat wij niet helemaal de rust en de ontspanning kunnen vinden. Maar goed, complimenten aan ons dat wij het toch spannend kunnen houden en op het einde op het juiste moment schoten raken. Maar net zoals donderdag waren de fans fantastisch en ook als het minder goed ging bleef je ze horen. En dat geeft het gevoel dat je niet alleen staat en dat helpt enorm”. 

 

Wedstrijd informatie

Datum : 22 februari 2020 20:00
Locatie : Kalverdijkje, Leeuwarden
Seizoen : 2019-2020
(BC) Leeuwarden 67
Den Helder 66
Terug naar overzicht