(BC) Leeuwarden - Amsterdam

Aris zet reuzenstap richting halve finale beker

Dinsdagavond werd tegen Apollo Amsterdam in eigen Kalverdome de eerste bekerwedstrijd gespeeld.  Na een stroeve start denderde het team van coach Ferried Naciri over de Amsterdammers heen. Donderdag 30 januari volgt de return in Amsterdam. Alleen met 30 punten verschil kan het team van coach Patrick Faijdherbe Aris nog tegenhouden. 

Tegen promotiedivisie club Lokomotief in Rijswijk werd eerder voor de beker met 67-80 gewonnen. Dinsdagavond speelde Aris Leeuwarden in de kwartfinale de eerste van een tweeluik tegen Apollo Amsterdam. In de DBL competitie houden beide teams elkaar in evenwicht door beiden een onderlinge wedstrijd te winnen.

Craig Osaihwuwuomwan opende voor de Friezen met een dunk plus bonis. Apollo was daarvan op dat moment nog niet erg van onder de indruk. Na twee bommetjes van Xavier Cannefax en Lucas Faijdherbe kwamen de Amsterdammers op voorsprong en bleven verder in het eerste kwart aan de goede kant van de score. Samuel Idowu kon ook deze avond bij de referees in de beginfase weinig goed doen en kreeg al direct twee fouten achter zijn naam. De referees bleven het eerste kwart streng fluiten. Craig O. was het volgend slachtoffer en kreeg er eveneens twee aan de broek. Coach Ferried Naciri greep in door zijn spelers even naar de kant te roepen. Idowu nam sportief revanche door in het eerste kwart er acht puntjes in te gooien. Ook Arunas Mikalauskas moest er bij de scheids aan geloven. Geen wonder. Mikalauskas nam zijn team op sleeptouw, heerste in de rebounds en hield met vier puntjes zijn kruid aanvallend voorlopig nog even droog. Apollo sloot het eerste kwart af met een kleine voorsprong van 17-22. 

In het tweede kwart stelden de Friezen orde op zaken. Met een hoofdrol voor Arunas Mikalauskas (14 punten en 7 rebounds) zorgde hij niet alleen met twee drietjes voor de aansluiting. Gevolgd door twee bommetjes naar 34-29 voorsprong. Met slechts negen punten voor Apollo hield Aris de deur verder achterin potdicht. Met een scala aan assists voelde Andy Mazurczak zich als een vis in het water. In de eerste helft was de Pool de grote dirigent, maar stond vreemd genoeg verder op punten nog droog. Ruststand: 36-31. Na rust moest Cedrick Dedecker met een opgelopen knieblessure aan de kant blijven.

Waar de Friezen in vorige wedstrijden de voorsprong nog uit handen gaven, denderden zij nu over de Amsterdammers heen. Mikalauskas opende met een steal en score. En als een duveltje uit een doosje vuurde ook Mazurczak zijn eerste projectiel af. Craig O. hing na een assist van Mazurczak na een alley-oop even aan de ring en weg waren de Friezen. Coach Patrick Faijdherbe vluchtte nog in een time-out, maar tevergeefs. 

Faijdherbe: “Dit was dramatisch natuurlijk We speelden als makke lammetjes en worden aan alle kanten afgetroefd. Met vlagen spelen wij best wel goed en zie bepaalde dingen die wij trainen maar zie ook elke keer terug als het slecht gaat dat wij volledig onze kop kwijt raken. We hebben geen leider zoals wij dat vorig jaar in Aron Roye hadden die op dit moment de handrem erop zet. Het was een slechte tweede helft. Thuis wordt een oefenpotje en die hebben wij hard nodig want het is nog steeds los zand”. 

Reinder Brandsma (belangrijk met zeven punten en drie rebounds) tilde de Friezen over de vijftig punten. Apollo werd in het derde kwart volledig overlopen met de alleszeggende cijfers van 28-12. 

In het laatste kwart was het op een aantal momenten show-time. Dat het soms daarin ook wel eens misging, een kniesoor die daar verder op lette. Idowu (20 punten, 9 rebounds 2 assists en 5 turn overs) knalde zijn eerste bom binnen. Datzelfde deed Mikalauskas (28 punten, 13 rebounds, 3 assists en 4 turn overs) naar 84-54. Het spektakel werd deze avond afgesloten met een doordunk van Craig O. naar een 86-57 eindstand. 

Coach Ferried Naciri: “De laatste drie kwarten waren wij gewoon heel goed. Dit wil je zien en waarbij iedereen op het veld komt, bijdraagt en in zijn rol blijft. We zaten verdedigend niet heel erg strak in het begin en zeker tegen een goed aanvallend team met een guard die erg snel is. Het begint bij jongens die vanaf de bank komen en stabiel bijdragen. Starters die op hun niveau spelen en verdedigend stabiel en constant en dat heb je nodig”. Na twee winstpartijen op rij blijft coach Naciri met beide benen op de grond. “Zaterdag was het niet goed genoeg qua spel en vandaag was dat veel beter. Maar nu komt zaterdag de belangrijkste van allemaal”.

Zaterdag speelt Aris Leeuwarden een thuiswedstrijd tegen play-off concurrent BAL Weert.

Spread the word

Wedstrijd informatie

Datum : 14 januari 2020 20:00
Locatie : Kalverdijkje
Seizoen : 2019-2020
(BC) Leeuwarden 86
Amsterdam 57
Terug naar overzicht